mięso mielone - 22854 przepisów (strona:380/1524)

Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 184

pięknie pachnący ziołami. Polecam tę zapiekankę szczególnie teraz, kiedy możemy kupić młode kartofelki i delikatną cukinię, a pomidory prawie, prawie pachnące słońcem. ;)  Składniki:  ok. 300 g mięsa mielonego 1 jajko spora garść grubo posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 niedużych kartofelków 1 i 1/2 młodej cukinii 4 pomidory 1 cebula 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety mielone a'la schabowe. 225

a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety mielone a'la schabowe:  na 5 sztuk 500 g mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa) 1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia bułki 1 mała cebula (drobno posiekana) jajko sól pieprz majeranek (polecam(...)świeży)       Bułkę kajzerkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem, po około 10 minutach odciskamy bułkę z mleka. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, sól (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprz, 1/2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1/3 łyżeczki suszonego, jajko i dokładnie wyrabiamy. Żeby kotlety były zwarte i się nie rozpadały należy bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną, powinno

Rozpustne gotowanie
Metka z prażoną cebulką 174

Jeśli jesteście fanami metki to serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki:  boczek (udział tłuszczu wedle preferencji) 20 g peklosoli/kg boczku Dodatkowo na każdy kg mięsa: 20 g prażonej cebulki 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu 2 g papryki mielonej (słodka lub ostra, lub mix) Przygotowanie: Boczek bez skóry pokroić w kostkę 3 cm x 3 cm, zasypać(...)pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie boczek wymieszać z prażoną cebulką i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pieprz, paprykę mieloną i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły. Metka jest

Kocham..lubię..gotuję..
Kotlety mielone z kaszą gryczaną 142

Pyszne kotleciki mielone w nowej odsłonie Kotlety mielone z kaszą gryczaną SKŁADNIKI: mięso mielone -650 g bułka kajzerka -2 szt cebula -0,5 szt jajko -1 szt sól pieprz tarta bułka tłuszcz kasza gryczana -0,5 szkl masło -1 łyżeczka woda -1,5 szkl pomidor - 1 szt duża PRZYGOTOWANIE: Do rondelka wlać wodę, dodać(...)wrzącej wody wsypać kaszę, mieszając gotować na wolnym ogniu, aż kasza będzie ugotowana na sypko. Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, wbić jajko, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać . Pomidora umyć, osączyć, pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej

Kuchnia Danusi
Ziemniaczane ravioli 113

codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej(...)łyżki oliwy z oliwek ok.180g mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię z olejem, kroimy drobno cebulę i podsmażamy. Dodajemy czosnek, mięso mielone, smażymy 3 minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kotlety mielone z dynią 146

. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki kaszy manny  - gałka muszkatołowa - kurkuma - pieprz kolorowy - sól - olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę siekamy drobno(...)podsmażamy. Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oba składniki dodajemy do mięsa razem z jajkami, manną i przyprawami. Rozgrzewamy tłuszcz na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Formujemy kotlety i smażymy do zezłocenia z obu stron. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem z pulpetami z brukselką 150

różyczki brokułu  marchewka  30 dag brukselki  jogurt do zabielenia zupy  sól  pieprz cytrynowy  Na pulpety :  50 dag mięsa z indyka  1 jajko  sól  pieprz mielony  2 łyżeczki cebulki granulowanej  2 łyżki(...)otrąb gryczanych  ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk) Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję pulpety.  Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie.  Następnie  lepię pulpety, nabieram łyżką  masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli

Takie tam pichcenie
Pasztet z królika 203

lubię  pasztety!  Lubię pasztety gładkie, łatwe do rozsmarowania.  Od kiedy odkryłam, że nie trzeba mięsa mielić w maszynce a wystarczy je dobrze zmiksować w robocie, robienie pasztetów stało  się  przyjemnością. Eksperymentuję więc z  rożnymi  mięsami. Dzisiaj  pasztet na bazie królika. Smaczny, delikatny, wart zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki(...)łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić

Stare Gary
Kotlety mielone 169

Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)1 cebula1 jajko1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tartabułka tart do obtoczenia sól pieprzewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)masło i olej do smażeniaprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach(...)odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu,  aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta  bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami

Stare Gary
Pasztet z królika 93

przygotowania tego pasztetu potrzebować będziecie delikatnego mięsa z królika . Mięso z królika nie jest zbyt popularne w Polsce, ale można je kupić w dobrych sklepach lub bezpośrednio od hodowcy. Królicze mięso cenione jest przez dietetyków , szczególnie zalecane w diecie dzieci i osób z problemami naczyniowo-sercowymi . Mięso zaliczane jest do mięs białych , lekkostrawnych o wysokiej zawartości białek i niskiej zawartości(...)rosole Instructions Przygotowanie mięsa Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa , ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości , na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolać wodę. Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotlety mielone z prażoną cebulką 85

zdrowie i szczęście! W tym Nowym Roku witam się z Wami pomysłem na kotlety mielone.  Zwykłe mielone wzbogacone o dodatek prażonej cebulki. Powiem, że zjadłam ze smakiem chociaż za mielonymi nie przepadam.  Składniki: 700 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) 1 czerstwa kajzerka +mleko do namoczenia 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)łyżeczka majeranku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Bułkę rozdrobnić, zalać mlekiem. Jak dobrze nasiąknie, to wycisnąć z nadmiaru płynu. 2. W misce umieścić mięso, jajko, cebulkę zmiażdżony ząbek czosnku, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i majeranek. Wyrobić dokładnie masę najlepiej ręcznie. Formować niewielkie kotlety. Lekko spłaszczać, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Kuchnia domowa Ani
pulpeciki w sosie żurawinowym (kremowym) 201

Pulpeciki w dość słodkim, kremowym(  bo śmietanowym sosie). Z żurawiną która przełamuje słodycz. Danie najlepiej podawać z ryżem.  na pulpety: 400 g mielonego mięsa sól pieprz ( dużo) na sos: 250 ml śmietanki 30 250 g konfitury żurawinowej kminek mielony pieprz sól olej do smażenia Z mięsa soli i pieprzu ulepić małe pulpety. Usmażyć je na oleju

cukrem pudrem posypane
Tureckie pizzerki z mięsem. 272

mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra papryka do smaku ( można pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo; 15 dag sera żółtego w kawałku(...)także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 212

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to przepis pozwalający ocalić jedzenie przed wyrzuceniem. Do przygotowania tego dania wykorzystamy kurczaka, który został nam np. po niedzielnym obiedzie. Nie ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Kiszone" mielone 100

jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie, papryka jest tylko na kolor i przełamanie smaku - wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.  Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania