Jeżeli chcemy zrobić trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane. Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mielone z jajkiem Składniki: mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg jajko - 1 szt cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz tłuszcz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia jajka ugotowane(...)twardo - 5 szt Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta
Kuchnia DanusiRisotto z kurczakiem i groszkiem to moja wersja popularnego w słonecznej Italii wersji tego dania. Do jego przygotowania wykorzystamy dosłownie kilka produktów. Co czyni zatem to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć(...)mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu
Kuchnia Danusisię do gotowania! Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 5 dużych ziemniaków Puszka pomidorów w kawałkach Garść cebulek zapiekanych 100g sera żółtego Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek Ziemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone. Kiedy mięso już będzie usmażone, zmniejszamy nieco ogień i dorzucamy puszkę
Kolizje Smakówkonkursie Barilla i potrzebne są głosy 😊. Głosować można raz dziennie. Będę wdzięczna za każdy oddany głos. Dziękuje ☺️http://barillacup.pl/zgloszenie/lasagne-z-sosem-bolonskim-z-sosem-beszamelowym-i-mozzarella-3/ Składniki: makaron do lasagne BARILLA 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 400 g przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra 100 g sera żółtego - starkowany na tarce o drobnych oczkach(...)masła 2 łyżki mąki 300 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g startego sera żółtego Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym
Gotuj z Mąkąpieprz. Najdelikatniej, najbezpieczniej, każdemu zasmakuje. Nie trzeba cudować z przyprawami (lecz lubię czasem i to w mielonych ale… tu naprawdę nie potrzeba), aby uzyskać dodatkowy smak mięsa i aromat całej potrawy. Moja Babcia przygotowywała wspaniałe delikatne mięso na kotlety mielone, tak jak Tadzik, bez dodatkowych przypraw. Jedyne co ich różni to wykonanie: Tadek ściera cebulę(...)misce wymieszaj mięso, dodaj startą na grubszych oczkach cebulę i jajko, wymieszaj wszystko widelcem rozgniatając mięso. Do masy dodaj 2 łyżki bułki tartej, trochę wody, ugniataj i mieszaj mięso widelcem, następnie powoli dodaj pozostałe 2 łyżki bułki tartej i trochę wody, delikatnie mieszaj, na końcu dodaj pozostałą wodę, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj widelcem. Formuj mielone, obtaczaj
Zasmakuj Kuchniburgery przygotowuję z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Tym razem przygotowałam dla moich facetów burgery z indyka. Myślę, że żaden mężczyzna nie pogardziłby taką kanapką :) Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia(...)Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Bułki lekko podgrzać
Czerwień i błękitkilogramy mięsa z łopatki 4 łyżeczki soli peklowej 4 łyżeczki żelatyny 100 ml.zimnej wody 5 gram pieprzu czarnego grubo mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Sposób przygotowania: Mięso mielimy, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sól rozpuszczoną w zimnej wodzie, wsypujemy żelatynę. Mięso wyrabiamy do momentu aż będzie się kleiło do rąk. Masę mięsną przekładamy do szynkowara, wierzch wyrównujemy łyżką
Bajeczna Kuchniaziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól Pieprz Czosnek granulowany Gałka muszkatołowa Papryka słodka w proszku Imbir mielony 1/2 kostki masła 2 łyżki bułki tartej 5 gałązek świeżego rozmarynu Ponad to: 5 foremek aluminiowych o poj 600 ml Mięso z królika podzielić na porcje, wyciąć podroby i widoczny tłuszcz. Nie wyrzucać! Porcje królika obsmażać na maśle na złoto(...)Następnie mięso ostudzić, a rosół przecedzić. W części rosołu namoczyć kajzerki. Mięso oddzielić od kości i razem z pietruszką i marchewką przepuścić przez drobne oczka maszynki do mielenia mięsa. Odciśniętą bułkę, smażone podroby, wycięty wcześniej z królika surowy tłuszcz i surowe podgardle również przepuścić przez maszynkę. Proces mielenia powtórzyć conajmniej 3 krotnie aby pasztet był gładki. Do zmielonego mięsa dodać
Krylowa Kuchnialekko nie zmodyfikowała. Dodatek cukinii sprawił, że kotlety są bardzo miękkie i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula, 1 jajko, 0, 5 bułki namoczonej w wodzie, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, olej do smażenia(...)Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z nadmiaru wody. Mięso mieszamy z odsączoną bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor
Passion of Cookingtaki letni bigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele
Cukiernia Pychotkinadzieniem. Mój dzisiejszy przepis nie zawiera mięsa, ale można go bardzo łatwo go zmodyfikować dodając np. dodatkowo gotowane ziemniaki. Można twaróg zastąpić doprawioną mieloną wieprzowiną, wołowiną lub mieszanym mięsem mielonym. Jak przygotować pierogi z twarogiem wędzonym? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody duża szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania tatara potrzebowałem: 250 gram świeżej chudej wołowiny, 1 średniej cebuli, 2 średnich ogórków kiszonych, 1 jajka, 3 łyżek oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze znaczenie dla przygotowania dobrego tatara ma, co oczywiste, wysokiej jakości mięso. Ponieważ jest ono jedzone na surowo, musi być bezwzględnie świeże, absolutnie odradzam kupowanie wołowiny w marketach, lub kupowanie mięsa już zmielonego. Ważne(...)maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodałem 3 łyżki oliwy i wyrobiłem je rękami na jednolitą masę. Następnie uformowałem z niego kulkę, którą rozpłaszczyłem na talerzu, tworząc zagłębienie, w które następnie wbiłem jedno żółtko. Cebulę i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kostkę i wysypałem je naprzemiennie dookoła mięsa. Całość przyprawiłem solą i sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnepowiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu do lasage(...)sól - pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut
W mojej holenderskiej kuchni