kapusty z klopsikami Pyszny, szybki i prosty letni obiad. Małe klopsiki wieprzowe duszone w młodej kapuście z pieczarkami i aromatycznym sosem pomidorowym. Palce lizać! Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tatej 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 łyżka masła(...)pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy
Blog z Apetytemdanie dla entuzjastów wyrafinowanej kuchni! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole oraz firmy Master Cook Handel Składniki: Opakowanie makaronu czarnego z atramentem z kałamarnicy 30 dkg mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kukurydzy 10 dkg pieczarek krojonych w zalewie naturalnej 6 pomidorków suszonych w zalewie olejowej 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów(...)himalajska, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia , zioła prowansalskie Wykonanie: Na rozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinariastosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo bez smażenia i dodatku tłuszczu. Składniki: kapusta włoska 1 szt. mięso mielone 1kg (u mnie był schab wieprzowy) ryż 2-3 torebki 200-300 g cebula 1 szt. czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól himalajska domowy koncentrat pomidorowy świeża zielenina Kapustę(...)liściu (jak już zmiękną), odkładać na talerz. Ryż podgotować 5 minut osobno, odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na patelni bez tłuszczu. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą i przyprawami (pamiętaj, że mięso mielone warto doprawić mocniej). Dno żaroodpornego naczynia (lub dużego garnka) wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty. Na duże i całe liście nakładać nadzienie, zawinąć boki (równolegle
IzaGotujeprzypadł nam do gustu. Dziś gdy już kuchnia opadła z kurzu i wszystko jest piękne i błyszczące postanowiliśmy powrócić do tego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por, 5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego(...)osolonej wodzie przez 5 minut. Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą oliwą ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
cookpldobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 800g mięsa mielonego z łopatki 150g kaszy gryczanej 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki 120g żółtego sera sól pieprz olej Wykonanie: 1. Papryki(...)Żółty ser pokroić na 6 słupków. 3. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 4. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę mięsną i doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia EwelinyCzas na papryczki faszerowane pieczone w piekarniku:) SKŁADNIKI: farsz: 400g mięsa mielonego 1/2 szkl. ryżu 1 papryka ( u mnie pół żółtej i pół zielonej ) 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta chilli 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo(...)papryk zależy od wielkości 2 opakowania mozzarelli WYKONANIE: 1.Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, przekroić albo tak jak ja wzdłuż, albo odkroić górę by zrobić kapturek. 2.Do dużej miski włożyć - mięso mielone, ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę podsmażona na maśle, przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. 3.Papryczki nadziać. 4.Papryczki wyłożyć na posmarowanej blaszce, można użyć tłuszczu, ja podlałam
Dziś Ja gotujeCzas na papryczki faszerowane pieczone w piekarniku:) SKŁADNIKI: farsz: 400g mięsa mielonego 1/2 szkl. ryżu 1 papryka ( u mnie pół żółtej i pół zielonej ) 2 średnie cebule 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta chilli 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo(...)papryk zależy od wielkości 2 opakowania mozzarelli WYKONANIE: 1.Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, przekroić albo tak jak ja wzdłuż, albo odkroić górę by zrobić kapturek. 2.Do dużej miski włożyć - mięso mielone, ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę podsmażona na maśle, przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. 3.Papryczki nadziać. 4.Papryczki wyłożyć na posmarowanej blaszce, można użyć tłuszczu, ja podlałam
Dziś Ja gotujeKolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 zielone szparagi 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,4 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy
R'n'G Kitchendanie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy w osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą(...)maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy malutkie pulpeciki i wrzucamy do sosu. Dusimy do momentu, kiedy pulpeciki ugotują
R'n'G KitchenGołąbki w kapuście pekińskiej kapusta pekińska -1 główka mięso mielone -250 g ryż -1 saszetka cebula -1 szt sól i pieprz tłuszcz sos do spaghetti -1 słoik PRZYGOTOWANIE: Oddzielić liście od kapusty pekińskiej,umyć, osączyć, zalać liście wrzącą wodą, odstawić na 3 minuty, odlać, osączyć, z liści przyciąć(...)białe części. Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować do miękkości. Ugotowany ryż odcedzić, osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią
Kuchnia DanusiPulpety z niespodzianką Składniki: mięso mielone - 500 g bułka tarta -3 łyżki cebula - 1 szt jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek(...)świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską
Kuchnia Danusisajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki(...)zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy z zupką chińską. Dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. W ciepłej wozie namaczamy papier ryżowy. Nakładamy na niego
Kuchnia w oparachDziś moje ulubione danie jesienne , papryki nadziewane mięsem mielonym ,kaszą jaglaną i cukinią .Uwielbiam. Składniki: na 10 sztuk ,5 przekrojonych papryk 5 czerwonych papryk 1 woreczek kaszy jaglanej 1 cebula 1 cukinia Koncentrat pomidorowy,do smaku Zioła prowansalskie Majeranek Pieprz,sól himalajska Kaszę ugotować w 1,5 szklanki(...)wody ,10 minut. Cukinię umyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , odstawić ,po 10 minutach odcisnąć z niej wodę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż
Ladylaura.Sajgonki to azjatyckie krokieciki z mięsem i warzywami, zawijane w papier ryżowy, smażone na tłuszczu (można zapiec w piekarniku) Dobrze doprawione idealnie wpiszą się na obiad i nie tylko, najlepiej podawać z ulubionym sosem. przepis na 28 sztuk SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego wieprzowego 28szt płatów papieru ryżowego 160g kapusty pekińskiej 100g makaronu ryżowego 5 łyżek sosu sojowego 25g grzybów(...)sklep24.comarch-esklep.pl/sos-sweet-chilli-320g-tarsmak,3,49,38 WYKONANIE: 1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na około 20 minut. 2. Makaron ryżowy także zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na 5 minut. 3. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy kapustę pekińską drobno posiekaną, cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Grzyby i makaron odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. 4. Do farszu dodajemy jajko, doprawiamy wedle uznania
Dziś Ja gotujesmakami Greckimi . Jeżeli lubicie eksperymentować i urozmaicenie w kuchni oraz próbować różnych nowych smaków to tak przygotowane klopsy przypadną wam do gustu. 2 porcje 250 g mięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo -wołowe) kilka oliwek z zalewy bez pestek 50 g sera feta Sól i pieprz kmin rzymski 1/4 łyżeczki 1 łyżeczka oregano 1 mała kajzerka namoczona(...)średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego 50 g sera feta 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średni ząbek czosnku Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, pokrojone drobno oliwki oraz fetę. Masę dobrze wyrabiamy. Formujemy podłużne klopsiki i smażymy z każdej strony na średnim ogniu. Podlewamy odrobiną
Andzia Pichciporcję) - 1 średni burak (ok. 200 g), - 2 łyżki kaszy jęczmiennej (ok. 30 g), - pół marchewki (ok. 70 g), - mała cebula szalotka (ok. 25 g), - 150 g mięsa mielonego z piersi kurczaka, - ząbek czosnku (ok. 3 g), - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (ok. 8 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - pół łyżeczki octu, - przyprawy: lubczyk, majeranek, sól(...)gotujemy do miękkości. 3. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 4. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. 5. Łączymy ugotowaną i przestudzoną kaszę z marchewką, połową szalotki, mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki, musztardą, lubczykiem, majerankiem, szczyptą soli, i pieprzu. 6. Całość dobrze wyrabiamy i formujemy kotleciki (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGołąbki od zawsze kojarzyły mi się z mięsem mielonym, ryżem oraz kapustą głowiastą. Pamiętam, że jako dziecko byłem niejadkiem a właśnie takie gołąbki były moim ulubionym daniem i często gościły na naszym stole, aby moja mama mogła nakarmić swoje wybredne dziecko (przepraszam mamo!). Pomimo, że wciąż uwielbiam ten smak(...)dzisiaj o wiele bardziej lubię eksperymentować w kuchni i chcę Wam przedstawić efekt mojego ostatniego eksperymentu. Kapustę głowiastą zastąpiłem kapustą pekińską, ryż ustąpił miejsca kaszy gryczanej palonej a mięso mielone w moim przepisie to garść warzyw. Wyszło wyśmienite. Oto przepis: Składniki: jedna kapusta pekińska, 150g kaszy gryczanej palonej (możemy użyć ryżu lub innej kaszy), 2 średniej wielkości marchewki
Gar Zdrowialepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja(...)łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni
Kuchnia PaulettesSkładniki : 3-4 l wody lub bulionu włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski) 1 mała marchew 1/2 selera 1 por 1 cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 główki kapusty - lub takiej z której najczęściej robicie gołąbki 100g ryżu 500ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki koncentratu(...)przez praskę) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka śmietanki słodkiej 1 łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować. Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut
Garnkowe fanaberienależy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki) - 2 duże marchewki - 2 cebule - 4- 5 pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku i bazylii ( lub 2 płaskie łyżki(...)łyżki oleju Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę. Czosnek posiekać. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła. Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli
kawawszklanceZapiekanka smaczna i bardzo sycąca. Idealna na chłodne dni. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno(...)kroimy w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy i smażymy do odparowania sosu. Zdejmujemy z patelni. Zdejmujemy osłonki z kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy czosnek
Maminek kulinarny