Składniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie(...)kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia
KUCHNIA POLSKAmięsnego 1 szklanka białego wina (opcjonalnie) 3 ziemniaki średniej wielkości 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki masła klarowanego 2 gałązki świeżego tymianku 400 g mielonego mięsa indyka 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych sól, pieprz ok 150 ml kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie: 1. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki, rozgrzewamy masło klarowane(...)dodajemy po zrumienionej cebuli, chwilę smażymy aż pory zmiękną, zalewamy całość gorącym bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy i gotujemy ok 10 min 3. Do mielonego mięsa dodajemy płatki owsiane oraz jajko, doprawiamy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem, formujemy pulpeciki wielkości większego orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się zupy, całość gotujemy jeszcze
Słodki Kompromisdwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek zielonego groszku (może być mrożony(...)seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu zupę przyprawić i zabielić śmietaną. Posypać natką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaolej, posiekaj szalotkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż przez chwile, a następnie dodaj do cebulki mielone mięso. Podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając i rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż przez 5-7 minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Krok 3 Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce(...)Podsyp blat mąką, wilgotnymi dłońmi na nabierz porcję masy peczakowo-ziemniaczanej, przełóż na mąkę i rozpłaszcz na okrągły placek. Oprósz delikatnie mąką. Połóż na środku placuszka łyżeczkę mielonego mięsa, zawiń rogi i uformuj kulę. Jeśli ciasto lepi się do rąk pomagaj sobie podsypując pyzy mąką. Przekładaj je na talerz. Krok 6 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Posól
Niedzielny kucharzformę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy spód(...)pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
Smak mojej kuchnijakże efektownie się prezentuje! Porcja dla 4 osób ciasto: 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) ok. 1 szklanka chłodnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli farsz: 500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu(...)zagniatamy. Ciasto powinno być niezbyt zbite, ale też nie rzadkie. Ugniatamy je, aż będzie jednolite i pozostawiamy w woreczku foliowym na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wrzucamy także posiekaną natkę kolendry lub pietruszki i cebulę. Na koniec dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula czerwona 1 pomidor sałata zielona 4 liście 2 ogórki konserwowe przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek Sos oraz jego przygotowanie: 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy(...)dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź
ClauditteMissCookingkwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula 1/2 pęczka botwiny 250g szpinaku 5-7 białych szparagów olej sól, pieprz, papryka słodka Masa śmietanowo-jajeczka 2 jajka L 300ml śmietany 18% sól, pieprz(...)lodówki na 2h. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy na formę (27cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy wraz z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną botwinę i szpinak. Ze szparagów odkrawamy twarde końcówki, obieramy i gotujemy w wysokim garnku do miękkości. Wszystko łączymy
Szefowa kuchniSkładniki: 600 g mięsa mielonego, wołowego; 4 plastry wędzonego boczku; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 2 łyżki sosu Worcestershire; Sól; Pieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym na patelni, po smażeniu boczku, tłuszczu. Wystudzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chipotle drobno posiekać. Przygotować mięso na burgery. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać podsmażony, pokrojony boczek (4 plastry), podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane papryczki chipotle w sosie adobo oraz sos Worcestershire. Przyprawić solą
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek bazylii • 3 ząbki czosnku • mozzarella 1-2 kulki • ser żółty • olej • sól, pieprz biały • zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, po ugotowaniu polewamy zimną wodą, żeby się zahartował(...)osuszony), do całości dodać jeszcze odrobinę oliwy, posolić i podsmażyć, bakłażan powinien zmięknąć, ale żeby był lekko chrupiący. Całość przekładamy do większej miski. Na tą samą patelnię wrzucamy mięso mielone, dodajemy łyżkę oleju, a następnie podsmażamy doprawiając solą i pieprzem, po chwili dodajemy łyżkę ziół prowansalskich i pokrojoną bazylię, mieszamy, dodajemy puszkę pomidorów jeszcze chwilę podsmażamy, całość przekładamy
KUCHNIA POLSKAnaleśniki, np. z TEGO przepisu pieprz do smaku Składniki na nadzienie: 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 100 g pieczarek, drobno posiekanych 1 mała cebula, drobno posiekana 100 g mięsa mielonego wieprzowego 80 g żółtego sera, startego na tarce 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 łyżka śmietany 1 łyżka majonezu sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS CHŁODZENIA(...)zmniejszy się o połowę. Dodajemy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Wlewamy wino i odparowujemy całkowicie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy
My Culinary Artboczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji) Składniki: 450 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę 2 pomidory, pokrojone w kostkę 2 łyżki(...)smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez
karmelowyszparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka(...)warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni
Kto ugości moich gości?Zapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Placuszki podałam z duszoną kalarepką i mizerią. składniki: placuszki 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej) 1 jajko 4 łyżki mąki sól ziołowa Kamis do smaku pieprz Kamis do smaku olej do smażenia duszona kalarepka 3 kalarepki masło klarowane do smażenia 2 łyżki(...)kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku. Do mięsa mielonego dodać odcisniętą cukinię, jajko oraz makę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Placuszki usmażyć
Monia miesza i gotujemąki 20 g świeżych drożdży 1 szkl. letniego mleka szczypta cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty(...)ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki
Kolorowy Przepisownik