nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków. Składniki: 500g mięsa mielonego wołowego 0,5 pęczka szczypiorku 200g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 niewielka cebula 2 marcewki 300g pieczarek 3 pomidory 1 torebka ryżu basmati sos sojowy pieprz, sól papier ryżowy Surówka(...)marchewka 2 jabłka 0,5 puszki fasoli czerwonej 2 łyzki pestek słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu Sajgonki: Ryż ugotować al dente. Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości
Słodki ZakątekSKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Podsmażyć na oleju poszatkowane lub starte : cebulę, marchewkę i seler. Dodać mięso mielone i wszystko chwilę przesmażyć
zielonacukinkaSkładniki: * 500 g ziemniaków obranych * 500 g mięsa mielonego * cebula * czosnek 2 ząbki * puszka pomidorów krojonych ( lub 5 średniej wielkości świeżych pomidorów) * 200 g sera żółtego * olej do smażenia * tymianek 1/3 łyżeczki * zioła prowansalskie łyżeczka * majeranek 1/2 łyżeczki * papryka słodka łyżeczka * sół(...)pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko ( gotowałam ok. 10 minut). Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę, aż straci swój różowy surowy kolor. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów ( 15-20 minut). Pod koniec doprawić solą pieprzem
Kulinarne przygodyktóra dosyć często gości w moim domu. Zatem zapraszam! Składniki; 20 dag pieczarek 1 marchew 1 pietruszka liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki śmietany 30 dag mięsa mielonego (dowolne) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku makaron do podania Przygotowanie; Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew(...)laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do zupy. Gotuje
Radość kipiąca uśmiechem.czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól(...)łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek
CynamonemPoOczachczarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 cebule sól(...)łyżki) 1/2 łyżki kolendry łyżka maggi olej do smażenia (około 2 łyżki) Grzybki gotujemy krótko w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Z kaszy, mięsa, jajka, bułki tartej robimy masę na pulpety. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem (po połowie podanych składników). Dodajemy kilka drobno pokrojonych ugotowanych grzybków. Dosypujemy kolendrę. Formujemy pulpety i wrzucamy wrzątek
CynamonemPoOczachprzepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku(...)Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, ¾ posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. Pulpety delikatnie
My Chcemy Jeśćmłodej kapusty są bardzo delikatne , najczęściej przyrządzam je z dodatkiem mięsa i kaszy jaglanej . Uwielbiam polane sosem pomidorowym . Składniki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 kajzerka 2 jajka sól ,pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól , pieprz cukier Sposób(...)wycinamy głąb , przekładamy do większego garnka , zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut . Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście ,studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści . Do mięsa mielonego dodajemy ugotowana kaszę jaglaną , namoczoną kajzerkę , jajka . Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając
Bajeczna KuchniaSkładniki: 4 szt papryki 500 g mięsa mielonego 1 szklanka pęczaku 2 jajka spora podsmażona cebula (pokrojona w kostkę) rosół lub woda kolo 2 szklanek sol ,pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy i odcinamy "czapeczkę" Oczyszczamy paprykę z nasion W garnku doprowadzamy do wrzenia 4 szklanki(...)wody , solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu) Gdy kasza jest gotowa dodajemy cebule , odstawiamy do przestudzenia Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęProste i smaczne danie w sam raz dla wielbicieli makaronu. Składniki 300 g fusilli (świderki) 2 marchewki por (biała część) łyżeczka masła 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze
R'n'G Kitchenmąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy(...)oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły. W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek, namoczone i odciśnięte kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie
MamaOskarkaciasto z kalafiora, któremu nie sposób się oprzeć. Gwarantujemy jeśli spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej. Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie SKŁADNIKI: - 1 kalafior - 200g sera mozzarella - 400g wieprzowego mięsa mielonego - 400g pomidorów z puszki - 240g czerwonej fasoli - 200g kukurydzy - 2 papryczki chilli - 2 cebule czerwone - pieprz, sól, chilli, bazylia i oregano do smaku Kalafiora obieramy z liści i dokładnie(...)kalafior się sprażył. W tym samym czasie przygotowujemy nasze mięso. Podpiekamy je na patelni wraz z przyprawami solą, pieprzem, chilli i bazylią. Gdy kalafior i mięso jest już gotowe przechodzimy do układania równomiernie warstw naszej pizzy. Na kalafior kładziemy 100g sera mozzarella, przyprawę oregano, pomidory z puszki, mięso mielone, kukurydze, fasole, krążki cebuli, pozostały ser mozzarella oraz krążki
Związek na patelnijest proste, pyszne a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dziś polecam Wam bardzo podobną potrawę, w której dla urozmaicenia zmieniłam kilka składników :)) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 szklanka makaronu (użyłam makaronu świderki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 szklanki wody lub bulionu przyprawy(...)oraz ostra opcjonalnie: zielona pietruszka do posypania olej do smażenia *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem delikatnie przyprawiamy i podsmażamy ciągle mieszając *** *** Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę, mieszamy i całość zalewamy bulionem *** *** Zagotowujemy, a następnie wsypujemy szklankę makaronu *** *** Zmniejszamy
Blog z Apetytemsmaczne, do obiadu w sam raz z porcją ulubionych warzyw i na przykład tak jak u mnie frytek z ziemniaków i batatów 😊 Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka(...)przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aby nie przypalić. Do miski przełóż mięso mielone, warzywa z patelni, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj 6 kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku
Zdrowie na języku :Pteż włoska) 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść(...)sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć
talerz przyjemnościimieniny mojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnku przyprawa do kebaba(...)czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku, sól pieprz, szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super) Przygotowanie: Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę ,oraz pomidory z puszki,przyprawiamy wszystko przyprawą do kebaba,solą i pieprzem,i smażymy
Swojskie jedzonkoczasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona łyżka oliwy mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka słodka i ostra dodatkowo(...)Przygotowanie: Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie. Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony. Przyprawić, dokładnie wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać. Chwilkę podprażyć. Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać. Zostawić na małym ogniu
Tagebuch po polskuokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę(...)namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni
Przepisy i porady kulinarnedyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku . Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 100 g ryżu, 1 torebeczka 1 szklanka(...)obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni 1 puszka pomidorów Przygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około
Fabryka pomysłówwolnowarze, ale można także normalnie w zwykłym garnku. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować
Moje domowe kucharzenieGołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę! Gołąbki: 500g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka 2 małe cukinie Sos: 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru(...)sera 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ścinamy cienkie paski cukinii za pomogą obieraczki do warzyw. 2. Ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą, wyrabiamy ręką do momentu dokładnego połączenia składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu
Szefowa kuchniłyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano sos: szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki przygotowanie Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o niewielkich oczkach ( 3,5). Cukinie pokroić w poprzek na 2 lub 3 części. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek, pozostawiając ścianki(...)patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, drobno pokrojony środek z 1 szt cukinii (resztę odłożyć na bok). Dusić, mieszając ok 20 minut. Przestudzić. Przygotować farsz. W misce wymieszać mielone mięso, jajko, cebulę duszoną z cukinią, natkę pietruszki, oregano. Doprawić solą i pieprzem ( po ok 1/4 łyżeczki) Przygotowanym farszem napełnić cukinie. Ustawić cukinie pionowo w naczyniu do zapiekania
Stare GarySkładniki: - 400g makaronu Spaghetti - 350g mięsa mielonego wieprzowego - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: Makaron(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół
Dziś Ja gotujetakże sprawdzi na różnych imprezach. Można je przygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego z szynki • 150 g chudego boczku • 1 duża cebula • olej • sól, pieprz, oregano, cukier, chili • 1 duży ząbek czosnku • 1 dojrzały pomidor bez skóry • ½ puszki pomidorów bez skóry(...)cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić boczek, lekko podsmażyć. 3. Po chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć. 4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki
W mojej kuchniobiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki(...)pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30- 40 cm . Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Dłuższy bok masy
Trzeci talerz