mięso mielone - 22854 przepisów (strona:287/1524)

Nadziewane crepes na obiad 98

smaczny obiad, nadziewane crepes alias naleśniki . Przyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników. Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane(...)mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli masło do smażenia Nadzienie 1 czerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią

codojedzenia
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 81

smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki(...)soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerz wysypujemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
Pizza chłopska 96

ketchupu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Dodatki: 3 ugotowane ziemniaki 2 pomidory malinowe 100 g pieczarek 3 ogórki kiszone 1 cebula 300 g mięsa mielonego 100 g startej mozzarelli Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże. Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy(...)rozwałkowujemy na prostokąt, układamy w blasze do pieczenia lub jak u nas na kamieniu do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy sosem, kładziemy w dowolny sposób składniki, na nie wrzucamy kawałki mięsa mielonego doprawianego solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 25 min, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 93

smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki(...)soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerz wysypujemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 165

pograniczu  groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox  Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere 1 jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Sól(...)Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera emmentaler do posypania Dodatkowo: Plasterki cukinii oraz cyklantery Jak wykonać ? Cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, pokrojoną w kostkę białą paprykę, cukinię i cyklanterę, dusić pod przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić

Wanilia i Kardamon
Kruche babeczki na słono (z farszem mięsno-serowym) 504

idealna, imprezowo-sylwestrowa przekąska. Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa 500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto przekładamy(...)foremki. Każdą babeczkę nakłuć kilkukrotnie widelcem. 4. Piec w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Farsz: 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.  2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia.  3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia. 4. Do wystudzonych składników

Szefowa kuchni
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 369

Składniki na gołąbki: -0,5 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)średni ogień i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe. Następnie dodajemy koncentrat i ketchup i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut i wyłączamy. Do miski wrzucamy zimny ryż, mięso mielone i pokrojoną w małe paski kapustę. Dodajemy przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kulki o średnicy ok. 4-5 cm. i mocno je dociskamy żeby się

Magia jedzenia.
Makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem brokułowym 226

małym domowym sukcesem. Mąż był zachwycony i zjadł wszystko jak leciało, dobrze że się wogóle załapałam na kawałek ;p Składniki: Opakowanie makaronu cannelloni, sos pomidorowy: 0,5 kg mięsa mielonego (mieszane), 2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów bez skórki, 1/2 puszki kukurydzy, bazylia, oregano, sól, pieprz; sos brokułowy(...)Ugotowany makaron układamy na blacie, jeden obok drugiego, aby się nie posklejał. 2. Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Szklimy, dodajemy mięso mielone. Po ok 15-20 minutach dodajemy pomidory oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Przygotowujemy sos brokułowy. Gotujemy brokuła

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa hamburgerowa / Hamburger Soup 80

cukinia . Dziś zupa hamburgerowa - przepyszna, bardzo pożywna, idealna na tę poru roku. Zupa hamburgerowa w moim wydaniu może stanowić samodzielne danie - zawiera oczywiście kojarzące się z burgerem składniki, czyli mięso mielone, cebulę, ogórki kiszone, pomidory w postaci koncentratu, paprykę i szpinak jako zielony, zdrowy akcent. Aby moja zupa była zdrowsza, dodałam do niej więcej warzyw w postaci włoszczyzny(...)chcecie, posypcie gotową zupę startym serem i stwórzcie zupę cheeseburgerową:) Polecam na chłodne dni, smacznego:) Polecam też przepis na BUŁKI DO HAMBURGERÓW Przepis na zupę hamburgerową: 500 g mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku), ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 3 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka małych ogórków kiszonych, opcjonalnie garść

Lekcje w kuchni
Calzone z mięsem i warzywami 123

oliwa – 2 łyżki– czosnek – 1 ząbek– bazylia – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczkaFarsz:- cebula – 1 szt– czerwona papryka – 1 szt– mięso mielone – ok. 200 g– ser żółty – ok. 100 g– kukurydza – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy(...)będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.     FARSZ: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy

Ostra na Słodko
Gołąbki bez zawijania 83

smakuje. Brzmi to nieco dziwnie, wiemy, wiemy, ale zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na nieco inne gołąbki w sosie pomidorowym. Składniki na gołąbki bez zawijania Gołąbki: 500 g mięsa mielonego 1 średnia kapusta (800 g) 3 małe cebule 3 / 4 szklanki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia olej(...)tarce o dużych oczkach, głąb wyrzucić. Wsypać łyżeczkę soli, wymieszać, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Cebule obrać, drobno posiekać. Do miski z kapustą dodać mięso mielone, cebule, kaszę mannę oraz jajka, dokładnie wymieszać rękami, żeby składniki równomiernie się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące, następnie przełożyć

niecodziennikpary
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 203

350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki: 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 ząbek czosnku 1 jajko Garść bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju(...)dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Pulpeciki: Do mięsa mielonego dodać posiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy.  Obsmażyć pulpeciki

Fabryka pomysłów
Sajgonki 2396

papier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć(...)wodą, Posiekać w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki z makaronem 129

zagotować wodę na herbatę ale czasami chcą coś smakowitego ugotować. Na prawdę, każdy przepis przedstawiony jest krok po kroku, a dania są zróżnicowane. Dla 4 osób Potrzebujemy: 500g mięsa mielonego 12 krakersów 1 łyżeczka rozmarynu 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 czubata łyżka oregano 1 duże jajo S&P 1 łyżeczka bazylii ( lepiej 4 gałązki świeżej(...)drobniutki z torebki no to nie ma problemu. Krakersy kruszymy  ( można to zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami 133

miłośników mięsiwa. Dziś też postanowiłam nafaszerować moje ulubione chili - jalapeno. Wybrałam bardziej pękate okazy do dzisiejszych testów. Składniki (na 10 papryk wielkości papryk pomidorowych + 2 jalapeno): 200 g mięsa mielonego z indyka 8 śliwek pół pęczka natki pietruszki 2 jalapeno sól pieprz olej Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i ociupinkę na drugim końcu(...)nich pestki. Owoce wrzucić do malaksera. Natkę pietruszki pokroić grubo i wrzucić do malaksera. Z jalapeno pozbyć się gniazd nasiennych. Wrzucić papryczki do malaksera. Rozdrobnić zawartość malaksera. Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania