mięso mielone - 23354 przepisów (strona:280/1557)

Pyszne klopsiki z białej kiełbasy. Wychodzą nawet lepiej niż z mielonego. PRZEPIS 164

Surową białą kiełbasę w kuchni można wykorzystać tak samo jak mięso mielone. A więc na przykład przygotować z niej pyszne klopsiki. Przepis na klopsiki z białej kiełbasy Składniki: 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 cebule, 2 ząbki bułki tartej, 2 łyżki bułki tartej, 200 gramów pieczarek lub kurek (u nas pół na pół), 200 ml słodkiej śmietanki(...)proc., łyżeczka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, olej. Jak zrobić klopsiki z mięsa mielonego? Kiełbasę wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną 1 cebulę i bułkę tartą, dokładnie wyrób dłońmi, następnie formuj małe klopsiki – jeśli zwilżysz dłonie wodą, pójdzie ci dużo lepiej. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż klopsiki i zdejmij. Teraz na patelnię wrzuć

Kulinarna Polska
Meksykańskie tortille z wołowiną 303

Placki z meksykańskim farszem to pomysł na sycący obiad, całkiem szybki w przygotowaniu. Nie żałujmy farszu wykładając go na tortillę.  6 placków tortilla 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego sera natka pietruszki(...)dekoracji 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy

Szefowa kuchni
Meksykańskie burrito z wołowiną 407

przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.  6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego sera(...)dekoracji 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 211

pół obiadu jest z głowy ;) Dziś quinoa rządzi razem z indykiem i świeżymi ziołami - rozmarynem, tymiankiem, majerankiem i szałwią.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 350 gram mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka świeżych listków tymianku 1 łyżka świeżych listków  majeranku 1 łyżka świeżego siekanego rozmarynu kilka świeżych(...)masło pieprz sól Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle pod koniec dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Quinoę mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i siekanymi ziołami doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę. Następnie mieszamy dokładnie formujemy kotlety i smażymy z obu stron na klarowanym maśle, a następnie jeszcze chwile dusimy

Quinoa Raz!
Lasagne bolognese (wersja klasyczna) 257

łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce. Przygotować sos mięsno-pomidorowy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą). Całość dusić około 10 minut i następnie d oprawić do smaku. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło

Di gotuje
kurczak faszerowany 195

Składniki: 1 szt kurczak świeży  1 szt papryka czerwona 200 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego ) sól pieprz olej przyprawa do kurczaka pikantna Prymat Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą(...)lodówce. Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Darcia w kuchni
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 182

sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego bułka tarta do panierowania olej(...)litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki

Rozpustne gotowanie
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 217

wykonać. Dzisiaj zapraszam na mięsne wałeczki z wyglądu prawie jak kaszubki, jednak w moim wykonaniu przybierają zupełnie inne smaki :)  Mięsne wałeczki z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki(...)żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy mogli nimi nafaszerować wałeczki mięsne.  Do miski przekładamy mięso, mielone dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskam. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka pieczona z mięsem, serkiem i jajkiem na popcornie 233

Składniki: 100 g serka Almette z kolorowym pieprzem, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia(...)pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z serkiem Almette, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku. Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy

Moniki Smakołyki
Pulpety w sosie pomidorowym + film 85

porcje: sos 700 g passaty pomidorowej 400 g śmietany 30 % 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pulpety 800 g mielonego mięsa 2 małe cebule 2 jajka 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól dodatkowo 1 pęczek posiekanej natki pietruszki(...)Przepis: Do miski przekładamy passatę pomidorową, dodajemy śmietanę oraz przyprawy: sól, czarny przepis, oregano oraz bazylię i wszystko dokładnie razem łączymy. Obraną cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz bułkę tartą, całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formujemy

Smakowite Dania
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 208

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} średnia główka białej kapusty 500 g mięsa mielonego z łopatki 150 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko sól świeżo mielony pieprz 500 ml bulionu drobiowego 4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru przyprawy(...)wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,przesmażoną cebulę,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę.  Osuszone liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem

Kolorowa kuchnia Elki
Penne z sosem bolońskim na sposób Josha 169

którym mam okazję pracować, zrobił obiad w 15 minut. Pyszną pastę z sosem bolońskim na sposób Josha.  Zapraszam Was na ekspresowy przepis. Będziemy potrzebować  200 gram mielonego mięsa wołowego 1 kieliszek dobrego czerwonego wina 1 puszka pomidorów (300g) 1 sporą papryczkę chili 1 cebulę posiekaną w kostkę   2 ząbki czosnku- drobniutko posiekane  1 świeży pomidor(...)szklanki bulionu warzywnego  oregano, tymianek, kolendrę, sól i pieprz do smaku. Cebulę, czosnek, paprykę i posiekane w kosteczkę chili podsmażyć na oliwie, dodać mielone mięsa i smażyć chwilkę. Dolać bulion przyprawy i dusić na nie dużym ogniu.  Po 5 minutach dodać pomidory z puszki i wino. Gotować na niewielkim ogniu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kofta kebab - gyros na patyku 1980

razem kofty w wersji kebabowej:). Te szaszłyki z mielonego mięsa smakują doskonale ze świeżym pieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika.  500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku   1 jajko 1 kajzerka(...)natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy.  2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.  3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Zupa z brukselki 136

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę

R'n'G Kitchen
Klopsiki a'la gołąbki 250

gołąbki.   Smak jest bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób(...)myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym

Pyry na Gaz
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 182

słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz(...)użyć pomidorów z puszki następnie zmiksować, wtedy dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)  sól, pieprz, cukier woda (opcjonalnie) Dodatkowo: świeża bazylia,  do posypania parmezan Mięso mielimy na większych oczkach dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nie duże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie

Delicious Titbits
Makaronowa Zapiekanka z Bakłażanem 216

zapiekance makaronowej.  To pyszne danie nadające się zarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty(...)Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć w prasce, paprykę i bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę. Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie

Mama Gotuje
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 248

Składniki na trzy porcje. Składniki: 200 g brązowego ryżu 250 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 1 bakłażan 1 papryka czerwona 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 6 łyżek startego żółtego sera ½ łyżeczki kurkumy Sól, pieprz Oliwa z oliwek Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wody dodajemy kurkumę. Po ugotowaniu, ryż(...)możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Zupa meksykańska 159

zupę, zapewniam Was że z chęcią zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków(...)listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle   1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle   Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Kotleciki mięsno-ryżowe 221

szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia           Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek(...)małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć

Praktyczna pl
Cannelloni z mięsem mielonym 170

naprawdę wymaga jedynie trochę wprawy w nadzianiu rurek mięsnym farszem. Smak podobny do lazanii , rożni się jedynie rodzajem makaronu. Składniki na 4 porcje: 12-16 rurek makaronu 400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 350 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbki czosnku Po 1 łyżeczce bazylii i oregano 1-2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos beszamelowy: 30 g masła(...)mąki 300 ml mleka Szczypta gałki muszkatałowej Sól Pieprz Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan) Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Sos beszamelowy

Fabryka pomysłów
Smaczny obiad - gołąbki. 129

Wydaje się, że są bardzo trudne do zrobienia - nic mylnego. Pokażę Wam krok po kroku jak je przygotować. Gołąbki Składniki: 1 główka kapusty 1 woreczek ryżu 1 opakowanie mięsa mielonego 1-2 kostki rosołowe słoiczek - dwa przecieru pomidorowego (w zależności od wielkości słoiczka) Przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie Do bulionu można dodać ziele angielskie i liść laurowy Przygotowanie: Kapustę(...)dodajemy kostkę rosołową. W drugim garnku gotujemy ryż, ale o wiele krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ja gotowałam 5 minut. Gdy ryż będzie już gotowy, dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sprawdzamy, czy "płaty" kapusty już odchodzą od główki, jeżeli tak, to nakładamy na nich farsz  i zawijamy

My World by Dagmara Rek
Burgery z sarniny 209

Wyszły  bardzo  smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce.  składniki -  3 duże lub 4 małe 500 g mielonego mięsa sarny (u mnie łopatka) 1 drobno posiekana cebula 4 - 5 ziaren jałowca 3 ząbki czosnku łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu 1 łyżka stopionego masła 40 g tartej bułki sól, pieprz(...)patelni i odstawić na ok 3 minuty. Podawać jak tradycyjny burger, w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty, sera i sosu pomidorowego, lub z dowolnymi, ulubionymi dodatkami . Smacznego! Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach

Stare Gary
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 218

SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka  1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli  2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa  mielonego  25 dag pieczarek 1 cebula 25 dag sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego  Sos- przepis   TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą(...)naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Farsz lekko blendujemy, żeby pozbyć się grudek. Następnie podgrzewając dodajemy ok. 10 dag  startego żółtego ser. Ser sprawi,że farsz

W kuchennym oknie Ewy