mięso mielone - 22854 przepisów (strona:285/1524)

Klopsiki w sosie pomidorowym 87

smakiem ...  nam też bardzo smakowało. Klopsiki to idealna propozycja na domowy rodzinny obiadek. Przepis wyszperałam na blogu Przy stole . Składniki (na 4 porcje): 800 g mieszanego mielonego mięsa 1-2 czerstwe kajzerki mleko do namoczenia bułek 1 duża cebula 4 łyżki masła 2 jajka zioła prowansalskie pieprz, sól mąka olej do smażenia duża puszka krojonych pomidor(...)natka pietruszki (ja nie miałam ale zastąpiłam ją świeżą bazylią) Wykonanie : Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich

cucinare
Włochy: Spaghetti alla bolognese 141

powstało połączenie boczku, żółtek, parmezanu, owczego sera, oliwy i przypraw. Drugi sos natomiast, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym(...)przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk świeżych w sezonie 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 szkl. bulionu (ja zużyłam resztkę zupy pomidorowej na prawdziwym rosole

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tagliatelle z ragu bolońskim 122

jest zaszczytem, kiedy jest pozytywna. Przepełniona tym dzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz

MamaOskarka
Gołąbki gyros z ryżem i kaszą jęczmienną 241

Takich gołąbków jeszcze nie było ! Tradycyjne gołąbki o smaku gyrosu :) A to wszystko polane pysznym ketchupem Kotlin :) Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 4 woreczków ryżu 1 woreczek kaszy perłowej 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty   przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 przyprawa gyrs 1 łyżka masła bulion(...)dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu. Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku

W Moim Magicznym Domu
Sos bolognese z papryką 102

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru(...)średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą

VioletoweKucharzenie
Makaron ryżowy z mięsem mielonym i brokułami 145

Składniki: 100 g makaronu ryżowego ( produkt suchy ) 120 g mięsa mielonego drobiowego 70 g brokuła średnia marchew 1 łyżka masła klarowanego 30 g cebuli 1 zabek czosnku 1 łyżka imbiru pieprz sok z 1/4 limonki 1 łyżka sosu sojowego płatki chili Wykonanie: 1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 2. Brokuły podzielić na małe różyczki, marchew pokroić(...)Odsączyć na sicie. 3. Na rozgrzanym maśle podsmarzyć posiekaną cebulę ( nie rumienić ). Dodać pokrojony w słupki imbir i pokrojony w plasterki czosnek. Chwile podsmażyć. 4. Dodać mięso mielone, podsmażyć.  5. Następnie dodać marchew z brokułami. Doprawić pieprzem i sokiem z limonki. 6. Połączyć z ugotowanym makaronem, dokładnie wymieszać.  7. Posypać płatkami chili. Film - krok po kroku

Atlas Smaków
Pulpety z kaszą jaglaną. 262

warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana na miękko 100 g pieczarek(...)szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,mięso mielone ,marchewkę , por, jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie

Ladylaura.
Spaghetti z winem i selerem naciowym 108

takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego(...)tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut

Szefowa kuchni
Kartacze / Pyzy z mięsem 132

kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.   Ciasto: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu  Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy(...)zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.  4. Kartacze

Szefowa kuchni
FASZEROWANA CUKINIA 141

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)paprykę. Wszystkie składniki duszę przez parę minut, aż cebulka zrobi się miękka. Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz.  Gdy wieprzowina jest gotowa dodaję do niej wcześniej uduszone warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Nagrzewam piekarnik

Zdrowo i kolorowo
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 584

google uświadomiłam sobie, że pochodzi z Waszego bloga. Wcześniej nie patrzyłam na nazwę, zapamiętałam zdjęcia. Byłyście moją kulinarną inspiracją jeszcze długo przed tym jak Was "poznałam". ;-) 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w puszce (krojonych) 2 duże marchewki 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano (ja daję 3-4) 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka(...)Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut

Szefowa kuchni
MIELONE Z INDYKA I PRAŻONĄ CEBULKĄ 113

warzywami, rybnych , z kaszy . Jest ogromna ilość warjacji na ten temat :) Dziś zapraszam na pyszne Mielone z Mięsem z Indyka i prażoną cebulką o TAK . SMAKUJĄ PYSZNIE :) SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Kotlety 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cebulki prażonej 2 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżka wegety 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej Dodatkowo Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do obtoczenia kotletów PRZYGOTOWANIE:  Mięso przekładam do miski a następnie dodaję pozostałe składniki. Mieszam dokładnie do połączenia składników. Mięso będzie wilgotne.Następnie formuję kotleciki na kształt taki jaki nam pasuje, ja zrobiłam większe. Następnie obtaczamy w bułce tartej dokładnie by nie było prześwitów

Gotowanie Patki
Zupa serowa z klopsikami 91

smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej 1,5 l wody 2-3 marchewki 2-3 młode ziemniaki 1 pietruszka mały seler 150 g pieczarek 1 łyżka(...)mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, wyrobić na gładką masę. Mokrymi dłońmi formować małe klopsiki układać na desce. Następnie wrzucić do bulionu i gotować zupę, kolejne 15 minut

gotuj ze mną
Zupa ze świeżych ogórków z klopsikami i serkiem topionym 344

Składniki: ok. 5 sztuk ogórków gruntowych 3-4 ziemniaki 1 marchew 3 śmietankowe serki topione 300g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek 1 litr bulionu warzywnego (lub wody) pół pęczka koperku     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną, majerankiem, solą i pieprzem – do smaku *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy(...)garnka dodajemy starte ogórki i gotujemy jeszcze przez 5 minut *** *** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki *** *** Klopsiki dokładamy do garnka i całość gotujemy do czasu, aż mięso wypłynie na wierzch i zmieni kolor – około 15 minut *** *** Następnie dodajemy drobno posiekany koperek oraz wrzucamy serki topione, mieszamy i gotujemy do momentu, aż całkowicie się roztopią *** *** Na koniec zupę

Blog z Apetytem
Gołąbki bez zawijania 156

reklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie dobrze jak te klasyczne. Składniki: główka kapusty pekińskiej 500g mięsa mielonego 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak) szklanka ryżu (suchego) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżeczka majeranku  1 łyżka mąki 1 jajko(...)sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku.  Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania