mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina uwielbia takie obiady, w szczególności mój mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie(...)mąka do zagęszczenia sosu + woda lub dodatkowy bulion Dodatkowo: olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ja używam do tego Multi Szatkownica Junior Tupperware Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Zaczynamy wyrabiać składniki ręką w trakcie dosypując bułki tartej. Bułki dosypujemy tyle by masa była na tyle zwarta
Słodkie okruszkiłyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego 750 ml wody Przygotowanie: W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką
Czarnawisienkawierzch udekorowałam masą ziemniaczaną. Smakują wspaniale i na zimno i na ciepło - stanowią super przekąskę na wszelkiego rodzaju imprezy. SKŁADNIKI: (ok 12 szt) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 1 duża cebula(...)marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1/2 papryki 15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka
Kto ugości moich gości?inną zapiekankę tostową , którą polecam. Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 300 g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej(...)mięsa, posypać serem i ułożyć kolejne kromki chleba. Ponownie warstwa mięsa, sera i chleb. Tak aż powstaną trzy warstwy. Lekko dociskamy chleb, aby sos je nawilżył. Wierzchnią warstwę kanapek posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. zapiekanka tostowa z mięsem mielonym
O kuchni z uczuciemZapełnijmy michę pyszną, sycącą zapiekanką :). Porcja dla 5-6 osób. Składniki: 2 torebki ryżu ( u mnie jaśminowy) 300 gram mięsa mielonego 1 średniej wielkości cukinia 2 marchewki 2 papryki jedna czerwona i żółta 1 cebula (pokrojona w kostkę) 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) puszka pomidorów krojonych 1 kostka rosołowa ( najlepiej warzywna(...)żółty przyprawy do smaku : pieprz, sól, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni następnie dodajemy mięso mielone, Do mięsa dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w pół-plasterki cukinię, pokrojoną w paski paprykę i pomidory z puszki, Do mięsa i warzyw wkruszamy kostkę rosołową, podlewamy
Studencka Michapolskim bigosem - ilu kucharzy i gospodyń tyle wersji, odmian i niuansów. Prawdziwe chili powinno przygotowywać się z kawałków mięsa wołowego, obecnie, szczególnie w Europie przygotowuje się je z mięsa mielonego. W Stanach Zjednoczonych powołano nawet do życia International Chili Society - organizację mającą na celu promowanie, rozwój i udoskonalanie chili, odbywają się tam coroczne zawody w przygotowaniu tego dania(...)daniem stanu Texas od 1977 roku. Składniki : 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek) 500g mięsa mielonego wołowego 1 litr przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej i ostrej
Codzienne GotowanieSól, Pieprz, Olej do smażenia Wykonanie: Mięso z łopatki kroimy w pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na cienkie kawałki, przekładamy do wysokiej patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju. Smażymy z każdej strony do momentu, aż mięso przestanie puszczać płyn. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy go na mniejsze kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść(...)płaską łyżeczką pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, wlewamy stopniowo 1,5 szklanki wody dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Całość wlewamy do mięsa, delikatnie mieszamy. Gotujemy 5 minut. Podajemy z kaszą. Smacznego :)) grzyby, łopatka wieprzowa, mięso mielone, wieprzowina, bulion
Bułka z ChlebemKotlety mielone w wersji fit . Z dodatkiem chudego, mielonego mięsa z indyka, ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz tartej cebuli. Krótko smażone na patelni, a następnie 15-20 minut pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskujemy czas na przygotowanie dodatków w postaci ziemniaczków i surówki. Możecie zrobić je z kaszy pozostałej z obiadu lub ugotować kaszę dzień(...)uformować i upiec kotlety. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaczków i surówki z buraczków. SKŁADNIKI / 8 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 jajko 1 cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki bułki tartej + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
cool and mintySoczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak. Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone? Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy(...)folii znajduje się mom (mięso oddzielone mechanicznie), które zawiera wszystko, ale niewartościowe mięso i na pewno smaczne kotlety z tego nie wyjdą. Mięso nie może być zbyt chude, gdyż kotlety po usmażeniu będą zbyt suche. Moim sposobem na soczyste kotlety jest dodanie śmietany i namoczonej w mleku pszennej bułki, a do tego porządne wyrobienie mięsa mielonego. Do zbyt chudego
Kuchcik gotujemielonego zamiast kotletów? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, bo Twój zamrażalnik jest pełny mielonego mięsa(...)wpisie na pewno znajdziesz coś dla siebie. Polecamy 8 oryginalnych, wyjątkowych w smaku dań, które pokochasz. Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji
Niedzielny kucharzZwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego smakują zupełnie inaczej a podane z sosem grzybowym(...)prawdziwa uczta. Składniki : - ok. 1,5 kg obranych ziemniaków - 30 dkg mielonego mięsa - 2 jajka - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól, pieprz, harissa - olej do smażenia Na tarce ścieramy 1/3 cebuli, ząbek czosnku i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i harissą i mieszamy. Ziemniaki, pozostałą cebulę i ząbek czosnku
Maminek kulinarnyostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati parę pokrojonych papryczek jalapeño(...)papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników
Taste Therapyzmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty lub 1 mała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża, kwaśna śmietana 18% kilka(...)poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę, mięso mielone i podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone
Passions hobbies lifeszpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku bułka tarta małe jajko sól, pieprz, olej Na szybki sos pomidorowy: puszka pomidorów (całe lub krojone) 2 szklanki bulionu 1 duża(...)rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia. 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około
Szefowa kuchnimięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone(...)ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha
Na moim talerzu