potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam! Składniki : 300g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym) 4-5 łyżek sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego(...)masła Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać
Codzienne Gotowaniebędą miękkie. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Mięso 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki oleju 1/2 słodkiej papryki 1 papryczka chilli Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć
O kuchni z uczuciemwykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera(...)mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy Mięso mielone
Szczęśliwa kuchniawykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 40 gramów sera(...)mielony Makaron wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok. 12 minut Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Dynię obieramy, kroimy w kostkę Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Jeśli mamy ser w plasterkach, to kroimy go w drobne paseczki, a następnie w drobną kostkę Świeże zioła drobno kroimy Mięso mielone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRóżnie nazywane są te kotlety, często wystepują jako a’la gołąbki, takie bez skórki. No bo skład w sumie ten sam – kapusta, mięso mielone, ryż. Tylko wygląd trochę inny. Monika uwielbia te kotlety gołąbkowe, zresztą nie tylko ona, bo smakowały wszystkim domownikom. Klasyczne gołąbki wymagają uciążliwego gotowania liści kapusty i zawijania, te natomiast(...)warzywnego • 100 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki keczupu • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Kapustę pokoić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. • Wymieszać mięso mielone z kapustą, jajkami, surowym ryżem, kaszą jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać
To co kochamwszystkim szpinakowym niejadkom! Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym NA PULPETY: 250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane) 1 żółtko 3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego (lub czosnek granulowany+szczypta pieprzu) sól(...)ząbki czosnku 1 łyżka mąki 150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów sól pieprz Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące i smażymy
Rozpustne gotowaniemięsa mielonego, np z łopatki3/4 szklanki sypkiego ryżu1 mała cebula1 mały czosneksól, pieprz, oreganoSposób przyrządzenia:Na początek należy ugotować ryż. Sypki ryż wrzucamy do 2,5-3 szklanek osolonej wody i gotujemy do miękkości, ale nie można go rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, by się nie sklejał. Ryż przekładamy do miski, gdzie znajduje się mięso mielone(...)nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy, a następnie nakładamy farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie ochotę, wierzch mięsa możecie posypać serem. Jak widać na zdjęciu powyżej z 0.5 kg mięsa mielonego i 3/4 sypkiego ryżu udało się uzupełnić 12 papryk.Papryki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 45 minut (aż papryki sczernieją
upichciczdrowej wersji jednego z najpopularniejszych makaronowych dań, a mianowicie spaghtetti . Użyłam w tym celu pełnoziarnistego makaronu, passaty pomidorowej, obowiązkowo cebuli i czosnku oraz przypraw. Postanowiłam dodać też chude mięso mielone z indyka, choć i bez niego danie wyszłoby pyszne. A to za sprawą dobrego sosu, odpowiednio przygotowanego i przyprawionego. Spaghetti wyszło przepyszne! Półtwardy makaron z gęstym, lekko pikantnym(...)mięso mielonego z indyka przyprawy: curry, pieprz czarny, papryka słodka, bazylia, sól himalajska Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej oliwę i przez 2 minuty podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie wlej ok. 100 ml wody, zmniejsz ogień, przykry patelnię przykrywką i duś ok. 5-7 minut. Kolejno dodaj mięso mielone
Zdrowie na języku :Poliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę
Oryginalny smakchoć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa(...)paprykę, sok i przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość
Gosia gotujeCześć! Miałam mielone, które prosiło się, by z nich zrobić kotlety – nie, nie tym razem. Chciałam czegoś innego i na myśl przyszły mi czebureki, których już dawno nie robiłam. Czebureki – przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste! Składniki: Ciasto: * 2 i 1/2 szklanki(...)Wykładałam na ręcznik papierowy, by spłynął nadmiar oleju. Można podawać z sosem czosnkowym przepis . Idealnie pasuje. Jest to danie bardzo proste i bardzo smaczne. Polecam ciekawym nowych pomysłów na mięso mielone. Polecam także na wieczorne spotkania ze znajomymi. Życzę smacznego Lidka Artykuł Czebureki domowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpołowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj. Dno formy posmaruj cienką warstwą oleju, ułóż plastry bakłażana. Jeśli robisz w małym naczyniu żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj posypane płatkami parmezanu z dodatkiem sałatki z pomidorków i szpinaku. Składniki(...)wielkości bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 jajko 100 ml śmietany 12 % ok 200 g świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 saszetka Zapiekanki po włosku Knorr opcjonalnie 250 g mięsa mielonego z indyka, wcześniej przyprawionego i usmażonego odrobina oleju opcjonalnie 50 g parmezanu do posypania Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!Wczoraj K. przyniósł mięso mielone. Zastanawiałam się co z niego przygotuję. Początkowo zdecydowałam, że będą kotleciki mielone, których nie jadłam od niepamiętnych już czasów. Dziś jednak przeglądając strony z przepisami wpadło mi w oko spagetti z sosem bolońskim i od razu zapragnęłam takie zjeść(...)mogłam doczekać się wyjścia z pracy i powrotu do domu, aby zabrać się za pichcenie. I tak oto powstał wspaniały, aromatyczny, pomidorowo - ziołowy sos. Palce lizać! Polecam! 500g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanego wołowo - wieprzowego) 1-2 cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek
Codzienne Gotowanieczęsto poszukujecie szybkich przepisów na obiady. Prawda jest taka, że ja też bo kto teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem(...)którym możemy zrobić ekspresowe danie. A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 100-200 ml sosu chili lub słodko kwaśny z domowej spiżarni (w zależnośći od stopnia ostrości) garść bazylii i natki pietruszki
Życie zaczyna się w kuchniFOLWARK z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem, rewelacyjnie się w takich nadziewanych cukiniach sprawdza :) Składniki dla 2 osób: 2 młode cukinie - średniej wielkości 250g mięsa mielonego 1 cebula - duża 2-3 ząbki czosnku 1 papryka - u mnie akurat żółta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda(...)połówki. Małą łyżeczką wydrążyć miękki środek. Łódeczki lekko posolić oraz popieprzyć i odstawić na 15 minut na bok, żeby przeszły przyprawami. Wydrążone "farfocle" odłożyć na bok - jeszcze się przydadzą . Mięso mielone podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dołożyć posiekaną w kostkę cebulkę. Smażyć do zeszklenia. Dopiero wtedy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę - lub pokrojony w drobną
Grunt to przepis!