mięso mielone - 22854 przepisów (strona:112/1524)

Mielone z marchewką i brukselką 96

Mielone z marchewką i brukselką Zamiast zwykłych mielonych proponuję zrobić według tego przepisu. Mielone kuleczki zatopione w pysznym warzywnym sosie. 14 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na kotlety mielone: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 cebula(...)Sól ·        Szczypta chili ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, doajmey obrana, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tarta i dokładnie mieszamy. Robimy okrągłe kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Kulinarna Chwila
Klopsiki w zalewie octowej 216

tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Kajzerkę włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia. Namoczoną kajezerkę dobrze odcisnąć z mleka i drobno pokruszyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajo, namoczoną i pokruszoną kajzerkę, startą cebulę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić masę jak na kotlety mielone. Z wyrobionej masy(...)odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać jako przekąskę na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 17 klopsików. Do przygotowania klopsików można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Podobno klopsiki najlepiej smakują, jeśli zostaną usmażone na smalcu. Ilość octu w zalewie można zmniejszyć do 3/4 szklanki, a cukru do 3 łyżek

Gospodyni Miejska
Spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką 175

mięsa mielonego* 1 cebula 1/4 czerwonej papryki 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka około 400 ml pulpy pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 1 saszetka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego około 3/4 szklanki bulionu* około łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii opcjonalnie odrobina ostrej papryki lub chili (jeśli lubicie) makaron spaghetti do podania olej do podsmażenia składników *najlepsze będzie mięso wieprzowe(...)starty na tarce czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą marchew i pokrojoną paprykę, chwilę smażymy. Składniki przekładamy do rondla. Następnie na patelni na około 2 łyżkach oleju obsmażamy mięso mielone, przekładamy je do rondla z resztą składników. Dolewamy bulion mięsny (najpierw około 120 ml) i koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę dusimy (3-4 minuty). Następnie dodajemy pulpę

Słodkie okruszki
Serbska zupa ziemniaczana 200

prawdę warta wypróbowania. Przepis Składniki: 750 g ziemniaków 3 czerwone papryki 2 marchewki 1,5 l bulionu ważywnego 3 listki liścia laurowego 4 duże cebule 500 g mięsa mielonego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. W podobnej wielkości kostki kroimy marchewkę(...)się nie rozwalać. W między czasie kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i po chwili mięso mielone. Rozdrabniamy mięso. Całość smażymy, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę. Na około 5 minut przed końcem gotowania, czyli jak warzywa będą już

KasiaiKrzysiu.pl
Makaron orkiszowy z cukinią i szparagami 127

pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp(...)sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą

Smaki Ewy
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 84

tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i indyka 110

tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę. Krok 3 Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Rolady schabowe w warzywach 144

szklanki wody     Jedną marchew i czosnek kroimy w plastry, cebulę w ćwierćplastry a paprykę w grube kawałki.  Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz ziołowy i granulowany czosnek do smaku. Wyrabiamy. Drugą marchew ścieramy na grubych oczkach  i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Schab kroimy(...)między sąsiednimi plastrami pozostawić ciągłość. Rozbijamy. Przyprawiamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą Harissa. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Na plastry schabu sypiemy natkę pietruszki, nakładamy mielone mięso, startą marchewkę i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami. Rolady podsmażamy na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa podsmażamy na patelni, dodajemy wodę i przykrywamy nimi rolady. Pieczemy

Maminek kulinarny
Bakłażan zapiekany mięsem mielonym i mozzarellą 256

jest baaardzo na miejscu :)  składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula  200 ml przecieru pomidorowego (passaty)  1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra(...)Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Kiedy jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę

bistro mama
Roladki z udek kurczaka 247

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej    Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.    Rozbite posypujemy przyprawą(...)przypraw barbecue.    Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.    Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką

Maminek kulinarny
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 139

wszelkich wege kotlecików, placków, burgerów czy wrapów. 4. Kotleciki z kaszy jaglanej i halloumi z dipem pomidowo-orzechowym Określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Ja zaproponowałam wersję wege z kaszy jaglanej i sera halloumi z dodatkiem natki pietruszki i bazylii. Ser świetnie "zlepia" kotleciki w całość i nadaje im zwartej konsystencji. We wpisie(...)lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi się je w mielonego mięsa, te są jednak wegańskie, zrobione z ciecierzycy i cukinii. 7. Tradycyjne falafele - przepis krok po kroku Serię przepisów na falafele zaczynamy oczywiście od tego klasycznego. We wpisie znajdziecie zdjęcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Chili con carne z fasolką szparagową 104

Potrawa ta wywodzi się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Podstawowymi składnikami są mięso mielone, pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola – wypróbujcie moją wersję z fasolka szparagową. Danie przygotowuje się szybko i jest naprawdę smaczne, dlatego świetnie sprawdza się na imprezach i spotkaniach ze znajomymi. U mnie wczoraj również sprawdziło się w takiej roli. Podałam z ryżem i kukurydzianymi(...)CHILI CON CARNE Składniki na chili con carne: 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 2 słoiki wekowanych – przepis 250g fasolki szparagowej 1 puszka kukurydzy 2 marchewki pół łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki kakao naturalnego sól olej

Dorota Smakuje
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 187

tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok(...)delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti bolognese 169

Prosty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa(...)pokroić w kostkę i podsmażyć przez chwilę na kilku łyżach oleju. Następnie dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilka minut. Dodać mięso mielone, przyprawić solą i pieprzem i dusić przez ok 15 min. Następnie dodać passatę, ksylitol lub cukier, bazylię i oregano. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać

Ze smakiem i z pasją
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 155

musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina(...)końcem pieczenia, papryki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (piętro niżej) wcześniej odcięte czapeczki skropione oliwą. Podajemy na rukoli z parmezanem i sosem winegret. Smacznego! Artykuł Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania