Takie ciasteczka w tym roku zrobiliśmy na Halloween. I razem z dziećmi je dekorowaliśmy. Ciasteczka są super kruche i bardzo smaczne. U nas w wersji na
kuchnia doskibardzo często, oczywiście jako dodatek do mięsa. Warzywa możemy dodać takie jakie lubimy, nie podaję ilości, bo oczywiście kroimy tyle warzyw na ile mamy apetyt... Z niezjedzonych warzyw można zrobić zupę krem (to taka podpowiedź dla tych co nie lubią marnować jedzenia):-) Składniki: buraki ziemniaki marchew pietruszka seler tymianek przyprawa do pieczonych ziemniaków olej Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy
IMPRESJA SMAKUposiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną kaszę i wymieszać. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, otręby owsiane i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać jajka i ponownie dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około
kuchnia doskiPolskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i
My Chcemy Jeśćokoło 10 minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym
Zakątek rozkoszy kulinarnychBułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około 1h, w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniprzekładamy razem z papierem na gorącą blachę. Pieczemy przez około 8 minut, aż się zrumienią. Filety nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy przyprawione filety, opiekamy na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią (nie dłużej bo przypalą się przyprawy i mięso będzie gorzkie), zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię
Gotowanie moimi oczamimiski z piersią z kurczaka dodajemy mięsa mielone, przestudzone pieczarki, posiekane suszone pomidory i pietruszkę oraz jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Kurczaka zszywamy ( od szyi )i tworzymy coś w rodzaju worka. Wypełniamy go farszem. Zszywamy do końca. Kurczaka na zewnątrz przyprawiamy czerwonym delikatem. Pozostawiamy na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 o C przez około
Smaki Ewyrazem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i razem smażymy około 10 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie. Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Qchnia po prostuPamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić
Smaczna Pyzawsypać przyprawę do mielonego, paprykę ostrą, podsmażać mięso mieszając, na koniec wlać sok pomidorowy i na większym ogniu dusić z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron w niesolonej wodzie, dodać mielone i wymieszać, wlac śmietanę wymieszaną z jajkami, mąką, ciut wodą posypać startym serem na większych oczkach tarki, użyłam morski piec w 200 C, 30 minut, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięI jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z
Kuchnia Prezydentowejczosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się by wgłębieni było jak największe. 3. Do powstałego wgłębienia przekładamy cebulę ze szpinakiem i pokrojonego w kostkę pomidora. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
Szefowa kuchnimięsa wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości ok 5-7 minut. Dodajemy cukier, paprykę słodką i ostrą do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (piekłam równocześnie
My Culinary Artnadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne
w mojej kuchni