mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:669/1172)

83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 277

pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie:  Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw i przypraw, więc odcedzamy go na sicie lub durszlaku.  Kolejno za pomocą bardzo ostrego noża obieramy dynię, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy się(...)oraz pestek (możemy je kolejno opłukać, ususzyć, uprażyć lub poskubać(:). Następnie kroimy ją w dość reguralną średnią kostkę i gotujemy ją w wywarze do osiągnięcia półmiękkości (jeżeli preferujemy dynię pieczoną można ją upiec w 180*C) Dokładnie umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy z niej gniazdo nasienne oraz nasionka. Połówki papryki opalamy nad palnikiem lub w nagrzanym

Symfonia Smaków
Muffiny z szynką i serem #2 189

Już kiedyś były na blogu  muffiny z szynką , ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie

kuchnia doski
Pasta z wędzonego śledzia 189

Składniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki sól

kgwjanczewo
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 195

mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu... to co to za święta? ;-) Jak wspomniałam pasztety przygotowujemy dwa razy do roku, za to jak już się "bawimy" w ich pieczenie, to zazwyczaj w ilości hurtowej (w końcu zawsze znajdzie się ktoś z bliższej lub dalszej rodziny kto świąteczny pasztet lubi, ale akurat na dane święta nie robił i chętnie zostałby(...)dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4

W mojej kuchni
Drożdżówki z domową masą makową 156

weekend to znów wspólne Wypiekanie na śniadanie. .i po raz kolejny Paweł z Madzią zaproponowali pyszne bułeczki...Moje już zjedzone..a Wy już piekliście czy jeszcze będziecie ? Lista piekących - Paweł z Madzią , Joasia , Ela ..cdn. Masa makowa 250 g suchego maku  60 g miodu  100 g ulubionych bakalii ( daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki(...)łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa

Moje domowe kucharzenie
TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM 221

pożywne danie na chwałę prostej, meksykańskiej kuchni. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka płatki kukurydziane przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem)  warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie(...)solą oraz pieprzem. Krok 2. Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy. Krok 3. Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowy z grzybami 212

dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z odciśniętą bułką, marchewką i pietruszką oraz odcedzonymi z wywaru grzybami. Do zmielonej masy dodajemy roztrzepane jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz i łyżkę majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach

Kulinarne przemyslenia
Borek , tureckie ciasto z serem i szpinakiem 200

umiejętności kulinarne Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie . Polecam tą klasyczną turecką potrawę , warto ! Składniki : 1 opakowanie ciasta filo 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 0,5 kg ) 1 kostka sera feta 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku masło czarnuszka do posypania dodatkowo : papier do pieczenia Na łyżce masła , dusimy mrożony

Ogrodnik w podróży
Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków 163

łyżka oleju 2 tortille Paprykę pieczemy około 15 minut w piekarniku nastawionym 180 stopni, aby zmiękła i się zrumieniła. Następnie ją studzimy, a później blendujemy na gładką masę. Łączymy za pomocą widelca dokładnie z kremowym serkiem Emmentaler, do powstania kremowej pasty. Pierś z kurczaka posypujemy ziołami oraz polewamy olejem, mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso. Smażymy kurczaka na patelni

Kuchnia Bazylii
Ajvar 176

dodatek do wszystkiego, do mięs, warzyw, jajek ;)  a nawet makaronu. Składniki: 2 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z mincemeat 237

nadzieniem. Mincemeat to nie mielone mięso, ale mieszanka bakalii. Jak dla mnie najważniejsza jest tutaj świeża żurawina, która w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i przyprawami jest przepyszna. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki cukru

https:KKuchniaMniam
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 191

porcjami dodałam do mięsa. Lekko wymieszałam   drewnianą łyżką.   Odstawiłam na chwilę, żeby odpoczęło. Najlepiej w lodówce. W tym czasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej

Kuchnia u Krysi
Faszerowane łódeczki z cukinii 241

papryka i cukinia zmiękną,a mięso będzie odpowiednio usmażone, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. U mnie kurdybanek suszony, papryka słodka mielona oraz majeranek. O kurdybanku przygotuję wpis kiedy indziej :) to na prawdę ciekawe i aromatyczne ziele ! Z łódeczek zbieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą wyciągnęła nam sól. Następnie układamy cukinię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy nasz farsz

Justa próbuje gotować
Pulpety z batatów – zdrowy dodatek do posiłku 197

dodatek, który może zastąpić mięso czy po prostu wzbogacić potrawę w walory zdrowotne. Zróbcie takie kulki w większej ilości na kilka dni, a wasze dania od razu nabiorą zupełnie innego wyrazu Pulpety można też przegryzać solo, kiedy dopadnie nas głód. Warto mieć w lodówce coś takiego, żeby zminimalizować ryzyko sięgania po niezdrowe przekąski. Pieczone pulpety z batatów

Powiedz dietom nie
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 230

było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami

Codzienna kuchnia niecodzienna