mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:518/1172)

“IQuchnia” – recenzja 111

prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować

Ugotowane pozamiatane
Wątróbka smażona po wiedeńsku 129

witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się sucha, szara i ogólnie - niesmaczna. (Źródło: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej

Di gotuje
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 161

gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Grillowany bekon z sosem czosnkowym. 150

Witajcie :) sezon grillowy rozpoczęty :) więc ma dla Was propozycję pysznych spiralek bekonowych pieczonych na grillu . Moje dzieci je uwielbiają. Do takich spiralek polecam sos czosnkowy

Sama słodycz i szczypta chili
Babka mojej mamy 143

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam kiedy moja mama piekła tą babke. Teraz ja piekę ją swoim dzieciom i znika w mgnieniu oka. Jest prosta, szybka i bardzo

kuchnia doski
Soczyste kotlety z indyka w jogurcie i płatkach kukurydzianych 116

zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).  Do miski wsypać płatki kukurydziane. Każdy kawałek mięsa wyjąć na talerz i przyprawić z obu stron. Panierować w płatkach z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni

Czerwień i błękit
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 196

kaszę, polej częścią sosu. Wyrównaj i posyp połową żółtego sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood

Anioszek w kuchni
Zapiekanka pasterska 159

dodajemy masło. Bardzo dokładnie i szybko mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Na spód naczynia wykładamy mięso (dobrze, by naczynie było dość wysokie, minimum 10 cm).  Na mięsie równomiernie wykładamy purée ziemniaczane i wygładzamy. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
roladki schabowe z chrzanem 152

podsmażyć na oleju, dodać posiekane pieczarki i posolić, usmażyć. Do pieczarek dodać chrzan i wymieszać. Na każdy plaster mięsa nałożyć farsz i zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karkówka z patelni 152

jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz szczypta rozmarynu szczypta czosnku niedźwiedziego Składniki marynaty wymieszać, namoczyć w niej mięso i odstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć na smalcu po 2- 2,5 minuty z każdej strony. Podać z pieczonymi ziemniaczkami sałatką z pomidorów. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 119

Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka

Czerwień i błękit
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 161

przegryzły. Do tego czasu, warto pokropić pieczarki sokiem z cytryny, by nie ściemniały.  Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Żeberka w sosie. 188

międzyczasie spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić wody. Po tym czasie najlepiej samemu ocenić czy mięso jest miękkie. Mąkę rozrobić z zimną wodą (pół szklanki). Mieszając wlać do żeberek. Zmniejszyć temp. w piekarniku do 180stopni i piec jeszcze ok.15minut. Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania