Bardzo lubię pieczonego kurczaka. Najbardziej smakuje mi kurczak na piwie , ale najczęściej, robię w folii do pieczenia. Czasami, tak jak tym razem w naczyniu żaroodpornym. Co by nie mówić, kurczak to bardzo smaczne i szybkie danie. Często kombinuję z doborem przypraw i ziół. Tym razem postawiłam na lubczyk. Wcześniej też dodawałam lubczyk, ale w mniejszej ilości i wśród(...)umyć i przyprawić solą pieprzem i lubczykiem. Czosnek pokroić w plastry i poukładać na kurczaku. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać delikatnie olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 55-60 minut
Agusiowe smakołykibardzo soczyste. Kaczkę powinniśmy piec też w odpowiednim naczyniu pod przykryciem, a tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu, nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca(...)środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu - na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy - przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut
SMYKWKUCHNIZapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku(...)kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Pieczeń doprawiłam do smaku przyprawami firmy RAFEX
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej
Krakowskie smaki Animięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia *** *** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju *** *** Następnie całość zalewamy wodą, dodajemy(...)mąki. Roladki odwijamy ze sznurka i przekładamy ponownie do sosu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ ROLADY/ZRAZY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO PRZEPIS TUTAJ Artykuł Klasyczne zrazy wołowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytempasować będą także warzywa z patelni, warzywa grillowane, pieczone, buraczki tarte, kapusta wszelaka na ciepło lub zimno, surówki, np. surówka z marchwi, pora, rzodkiewki, cykorii, świeże sałaty, rozmaite mixy sałat… No możliwości i wybór jest:) Polecam, bo taki domowy, zwykły obiad okazuje się najlepszy! SMACZNEGO SKŁADNIKI: 750 g mięsa mielonego z indyka (ew. wołowe, wieprzowe
Zasmakuj KuchniPyszny, aromatyczny pasztet wieprzowy z wątróbką z indyka pieczony w piekarniku. Moje dzieci uwielbiają takie domowe pasztety czy wędlinki. Są proste w przygotowaniu a przede wszystkim wiemy co do nich włożyliśmy. Do pasztetu użyłam przypraw TRADISMAK . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg zmielonej karkówki 1,5 kg wątróbki indyczej 5 jajek 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)łyżka przyprawy szecherezada Tradismak 4 łyżki bułki tartej 2 foremki do pieczenia Wykonanie : Wątróbkę myjemy, osuszmy i kroimy na pół, cebulę obieramy , kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy wątróbkę i podsmażamy.Usmażoną wątróbkę i mięso mielone przekładamy do miski i miksujemy blenderem, następnie dodajemy roztrzepane jajka, mleko, 1/2 szklanki
Sama słodycz i szczypta chililimonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ketchupem i ewentualnie Tabasco. Francuzi podają tatara z frytkami, ziemniakami pieczonymi sałatkami. Jest to bardziej danie główne a u nas raczej z pieczywem jako przystawka. Podczas(...)grzybkami w occie, cebulką, musztardą, czasem sardynkami z puszki, olejem... Kapary przyjęłam jako coś oczywistego. Tu zaskoczeniem dla mnie był ketchup, który okazał się całkiem „niegłupim” dodatkiem do doprawienia mięsa. No i zaskoczeniem był sposób podania z ziemniakami – frytkami, ziemniakami zapiekanymi i z sałatką. Polecam czasem w takiej formie podać tatara. Warsztaty z kuchni francuskiej wraz z Le Bistro
królestwo garówmięsem. Podlać odrobiną wody i poddusić. • Bułkę namoczyć w wodzie. • Fasolę, marchewkę, mięso, śliwki i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę. • Do zmielonej masy dodać jajka i przyprawy. • Masę przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanych otrębami pszennymi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut
To co kochamnaszych snów zaserwowął nam kaszę jaglaną z warzywami na parze lub przynajmniej bezę. Ale umówmy się. Gotujemy dla faceta naszego życia. A mężczyzna nie poważa jedzenia, w którym nie ma mięsa. Wszystkim czytelnikom mojego bloga przesyłam Walentynkowego buziaka i życzę Wam miłości, miłości i jezcze raz miłości. Na wikipedii przeczytałam, że podobno nadaje sens naszemu życiu. Składniki(...)tymianku. Smażę na nim polędwiczkę do zarumienienia z każdej strony. Następnie przekładam na blaszkę do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek i czosnek. Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym
Mango PapajaSezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu(...)oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę pokroić w drobną kostkę
kolorowotorcikowoDziś mam dla Was przepis na pyszne mięso , które śmiało możecie przyrządzić na dzisiejszy , albo świąteczny obiad! Filet z kurczaka w przepysznym i niesamowicie aromatycznym sosie z winnych jabłek smakuje obłędnie! Robi się go ekspresowo i tak samo szybko znika. Możemy podawać go zarówno z pieczonymi ziemniaczkami … jak i ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle(...)czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - papryka – 1 szczypta - masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, k roimy w polędwiczki średniej wielkości, delikatnie rozbijamy. Z każdej strony doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie
Ostra na Słodkocebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu Pieczarki ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10(...)resztę mięsnej masy i ładnie wyrównać wierzch.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra gół. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i kroić na kanapki. Pieczarki daje ugotowane ponieważ surowe podczas pieczenia kurczą się i w pieczeni robią się dziurki i pieczarki wypadają. Pieczarki można dać w całości
Monia miesza i gotujeUwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku(...)Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu. Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając aby się nie zrobiły kluski. Na koniec dodaj śmietankę i trybulę. Dopraw sos solą, zagotuj. The post Chili sos z pieczonej
codojedzeniaPyszny obiad, który przygotowuje się prawie, ze sam, a to za sprawą pieczenia w piekarniku, więc czas oczekiwania można sobie wykorzystac na przygotowanie ziemniaków i ,ewentualnie, surówki. Lubię takie dania, które nie zabierają mi zbyt wiele czasu w kuchni, w szczególności w niedzielę :) Polecam !!! Składniki: 1/2 kg karkówki 3 marchewki 1 cebula czerwona 15 dag żółtego sera 4 łyżki(...)plasterki. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy układam pokrojoną marchew, cebulę i plastry mięsa. Wierzch posypuję startym żółtym serem Majonez mieszam z ketchupem, zalewam przygotowaną karkówkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego 200°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę i piekę jeszcze około 1 godziny. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen