mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:513/1172)

Łata wołowa duszona w musztardzie 158

gdyż nie wiemy jak ją przygotować, aby nie była twarda i łykowata. Ten rodzaj mięsa potrzebuje akurat dość długiej obróbki cieplnej, wtedy dopiero uwalnia cały swój smak, a struktura mięsa staje się delikatna i  lekko lepiąca. Proces duszenia możemy przyspieszyć, wykorzystując szybkowar. Osobiście, w tym przypadku bardziej mi jednak odpowiada wersja duszenia w sposób tradycyjny, gdyż mam większą kontrolę(...)przyspieszajcie go, a przygotowane danie sprawi wiele przyjemności. Do tej pory dusiłam i piekłam zazwyczaj karczek wołowy i smażyłam steki, ale teraz łata wołowa zdobyła również moje uznanie. Warto od czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg łaty wołowej 2 marchewki 4 łodygi selera

Kuchcik gotuje
Kurczak pieczony z warzywami 159

Kurczak pieczony  z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad.  Składniki(...)duża cukinia 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 średniej wielkości cebule sól, pieprz pieprz cytrynowy zioła do drobiu ewentualnie oliwa z oliwek Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, ziołami do drobiu oraz pieprzem cytrynowym (wierzch jak i środek kurczaka!). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ewentualnie wierzch kurczaka posmarować oliwą z oliwek. Naczynie

Ugotować
Pieczona makrela z warzywami 220

piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już zbyt delikatne, a nawet upieczona skórka może nie nadawać się do jedzenia (jak ma to miejsce w przypadku makreli wędzonej). Makrelę z przepisu marynujemy w wytrawnej zalewie przez(...)przygotowaniu nie ma niczego czasochłonnego, ani tym bardziej trudnego. Po delikatnym podsmażeniu zapiekamy ją i podajemy ze smażonymi/duszonymi warzywami oraz pieczonymi ziemniakami. Pieczona makrela z warzywami 2016-11-18 13:55:40 Pieczona makrela podana z bukietem kolorowych warzyw, czyli mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji tej popularnej ryby. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób

Kulinarna Pokusa
Makowiec na kruchym spodzie 305

wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować lub odrywac po kawałku i wyklejać dno formy, ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka(...)około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie i popęka, ale podczas studzenia wróci do poprawnego wyglądu - nie martwić się tym). Wyjąć, wystudzić. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można

Proste Potrawy
Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji 178

średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut (aż grzanki podpieką się na złoto). Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry. Oprószamy je solą oraz pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Umyte

Smaki Na Talerzu
Rurki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 178

łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym

KuchniaWeDwoje.pl
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 165

tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć(...)Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do misy multicookera wysmarowanej niewielką ilością oleju.Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program BAKE z 2-godzinnym czasem pieczenia. W połowie pieczenia babkę przełożyć na drugą stronę. 2. Jogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie

Di gotuje
Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą 223

solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Po upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki. Farsz: 2 cebule - biała + czerwona 2 ząbki czosnku  2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 250 g pieczarek 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe(...)warzywa. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje cały płyn. Warzywa odgarniamy na bok i na środek patelni wrzucamy połowę porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru. Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem

Cooking Monster
Fit Kebab drobiowy na placku orkiszowym z otrębami 98

jogurt grecki – (60 g) - masło klarowane (4 g) - proszek do pieczenia (szczypta) Mąkę orkiszową możesz zamienić na żytną/ pszenną/ gryczaną. Do jogurtu greckiego możesz dodać sprasowany czosnek (uzyskasz zdrowszy sos czosnkowy). Smaż na patelni teflonowej, z niewielką ilością masła klarowanego lub leju kokosowego nierafinowanego :) Wykonanie: 1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni. 2. Sos:  Jogurt

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 187

sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ

Kuchnia bezglutenowa Loli
Pieczony karczek czosnkowy 108

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne(...)mięsiwa do pieczywa. Wiem co jem i co daję mojej rodzinie. A żeby nie było nudno staram się robić różne smaki i różne mięsa. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Duszony kurczak w warzywach 121

ViolaPassion  Następna wspaniała odsłona kurczaka. Pieczony  ,gotowany ,smażony  czy grilowany . Wspaniały  we wszystkich odsłonach. Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki:  1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka  tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa(...)Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i  smarujemy wcieramy w mięso. Następnie  posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu  w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie. Pieczemy około 30 min w 200°C Następnie  wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa

Viola cooks with passion
PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁACH + SAŁATKA 184

piekarnik do 180 st. C. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, dodać 10 posiekanych migdałów. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z jogurtem i odstawić na 30 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/foremki silikonowej. Posypać pozostałymi również posiekanymi migdałami. Następnie piec z termoobiegiem 15-20 min.  Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Pomidora sparzyć, obrać

Vroblewska-fitlife
Pomidory na zimę 231

Złota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki

Matka Żywicielka
Kurczak z suszonym lubczykiem. 125

Bardzo lubię pieczonego kurczaka. Najbardziej smakuje mi  kurczak na piwie , ale najczęściej, robię w folii do pieczenia. Czasami, tak jak tym razem w naczyniu żaroodpornym. Co by nie mówić, kurczak to bardzo smaczne i szybkie danie. Często kombinuję z doborem przypraw i ziół. Tym razem postawiłam na lubczyk. Wcześniej też dodawałam lubczyk, ale w mniejszej ilości i wśród(...)umyć i przyprawić solą pieprzem i lubczykiem. Czosnek pokroić w plastry i poukładać na kurczaku. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać delikatnie olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 55-60 minut

Agusiowe smakołyki
Kaczka w jabłkach z pomarańczami 177

bardzo soczyste. Kaczkę powinniśmy piec też w odpowiednim naczyniu pod przykryciem, a tylko około 20% czasu pieczenia bez pokrywki. Jakiś czas temu, chyba już z rok temu,  nabyłam żeliwne bardzo ciężkie, emaliowane naczynie typu: gęsiarka. I muszę Wam powiedzieć, że mięso z naczyń żeliwnych to jest mistrzostwo świata. Warte każde wydanej złotówki, służyć mi będzie pewnie już do końca(...)środka kaczki wlej sok z pomarańczy i dodaj gałązkę rozmarynu - na wierzch dodaj listki laurowe i obsyp otartą skórką z pomarańczy - przykryj naczynie i wstaw do piekarnika - temp pieczenia 180 stopni C, czas: 3 godziny i 10 minut (waga kaczki 3 kg) Po 2,5 godziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut

SMYKWKUCHNI