Składniki: 3 piersi z kurczaka natka pietruszki garść listków bazylii 1 zielona świeża papryczka chilli- Mięso myjemy, kroimy na kostkę i marynujemy w posiekanej pietruszcze
ClauditteMissCookingLato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż
Apetyczna babeczkaalbo wszystkie składniki czyli mięso, cukinia, cebula, papryka i znów mięso, cukinia, cebula i papryka. Kolejność dowolna. Teraz jak już mamy przygotowane szaszłyki nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie szykujemy blachę do pieczenia. Smarujemy ją cienką warstwą oliwy i układamy szaszłyki jeden obok drugiego. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do 30-40 minut. Po wyjęciu szaszłyki można posypać startym(...)małych oczkach żółtym serem. Jeśli chcecie wykorzystać szaszłyki jako danie obiadowe możecie dodatkowo upiec ziemniaki. Pieczone ziemniaki : Wystarczy obrać kilka dużych ziemniaków, opłukać i pokroić na ósemki lub drobniej ( jak na frytki) . W garnku zagotować wodę, osolić ją. Skrojone ziemniaki ostrożnie wrzucić na wrzącą wodę i podgotować na niedużym ogniu kilka minut. Odcedzić i przełożyć na natłuszczoną olejem
Niebieski kubek z kawapysznie. Tak przygotowane buraczki doskonale pasują do drugiego dania. Ja najczęściej podaję je do do mięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych
Słodkie okruszkiieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej(...)posiekaną cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę
SzczyptaSmaQmożliwością pieczenia z parą mogę sobie poszaleć. Idealnym dodatkiem do szaszłyków jest Party Dip Barbecue Prymat. Jednak i bez funkcji pary w piekarniku można uzyskać taki sam efekt. Zaraz opiszę dokładnie jak. Składniki: 1/2 kg karkówki/ łopatki 2 większe cebule 4 papryki pieczarki 10 plastrów boczku wędzonego oliwa ulubione przyprawy Party Dip Barbecue Prymat Mięso kroimy(...)kroimy w kawałki. Wyjmujemy wykałaczki z wody i wbijamy na nie na przemian mięso i warzywa. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na dno piekarnika wsuwamy blachę z wyposażenia piekarnika i wlewamy do niej wodę, tak aby zakryła dno. Na ruszcie układamy nasze szaszłyki i pieczemy je tak ok 20 min. Po upływie tego czasu włączamy górną grzałkę, funkcję grilla
Malinowe Pocałunkiugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę i razem podsmażamy na patelni ok 10min. Do większej miski wkładamy surowe mięso mielone, ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone pieczarki z cebulą oraz przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką czerwoną, po czym dokładnie wszystko ze sobą mieszamy(...)wcześniej zostało wyłożone nie wykorzystanymi liśćmi kapusty. Całość zalewamy ok 1/2 szklanki bulionu lub wody, nakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzanie góra-dół przez ok 50-60min. Gotowe Tak przygotowane gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną, idealnie będą się komponować z sosem pieczarkowym , na który przepis znajdziecie TUTAJ Dajcie znać
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiBataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: • 2 bataty • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości(...)igiełkami rozmarynu. • Marynować bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce. • Piekarnik nastawić na 180 st.C. • Bataty wyłożyć na blachę na papier do pieczenia, polać olejem z marynaty. • Piec 20 minut
To co kochamMarynowanie kurczaka w jogurcie naturalnym jest świetnym patentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie(...)część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć, pokroić. Składniki na szaszłyki nakładać na przemian
zadanie-gotowanieząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach. Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka
ClauditteMissCookingkupiona w POLO lub w Biedronce. Zresztą mniejsza o nazwę i producenta, najważniejsze że spisałam sobie składniki i na przyszłość mogę sama zrobić podobną mieszankę. Pałki pieczone Przygotuj łyżkę, woreczek do pieczenia z klipsem, miskę, naczynie żaroodporne, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: 1 kg podudzi z kurczaka, suszone pomidory, sól, pieprz mielony, czerwoną paprykę, chili, czosnek(...)posiekaj. W miseczce wymieszaj suszone pomidory, olej i wszystkie przyprawy. Powstałą pastą natrzyj pałki. Mięso odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie kurczaka przełóż do woreczka. Woreczek dobrze zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz przez 55-60 minut
blog.moje-pasje.infotrochę doda, tam się odejmie i nagle powstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko
W poszukiwaniu inspiracjijest moussaka - typowa, grecka zapiekanka z bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów pod sosem beszamelowym. Najlepszą moussakę w życiu jadłam na wyspie Zakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja(...)oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko rozgniatając widelcem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut
Kulinarne InspiracjePlacki, omlety, fritaty, naleśniki i podobne smażone czy pieczone placki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami(...)ciepło. Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki mleka 2 małe jaja cebula kawałek kiełbasy, wędliny pomidor majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia
Zasmakuj Kuchniskórkę, pokroić w cienkie paski. Kapary i tymianek lekko przesiekać. Czosnek posiekać. Wymieszać mięso z żółtkiem, pomidorami, czosnkiem, tymiankiem, kaparami i doprawić do smaku sola i pieprzem. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą mięsną Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować oliwą od pomidorów. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając(...)Wstawić do piekarnika i piec aż temperatura wewnątrz osiągnie 66 stopni. Galantynę wyjąc z foremki i odwrócić do góry dnem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika pod włączoną górne grzałkę, tak aby przyrumienić skórkę. Oczywiście można pominąć ten etap. Gdy zostanie nam farsz lub nie udało nam się ładnie zdjąć skóry, należy mięso ułożyć w naczyniu
królestwo garów