mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:159/1172)

Filet z Kurczaka Zapiekany z Papryką i Porem 310

obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku i koperkiem. 4. Pora pokroić w talarki, ułożyć na mięsie. 5. Paprykę pokroić w grubą kostkę, ułożyć na pora. 6. Wierzch przykryć. Piec do miękkości mięsa w temp

Dziś Ja gotuje
Greckie kofty, czyli mielone na patyku 135

Grecka kofta to nic innego jak mielone na patyku doprawione charakterystycznymi dla greckich smaków przyprawami. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo lekkie. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu.  1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka  1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej mięty po szczypcie: papryka słodka, gorczyca, czosnek(...)suszony, sól, pieprz  1. Cebulę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy, kiedy zmięknie odciskamy.  2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy.  3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Udka pod majonezem. 120

masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę,  mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem, jeśli mięso będzie się za szybko rumienić należy przykryć je folią aluminiową, tuż przed

Kuchnia Beaty
Szaszłyki z cukinią 140

jest idealna do szaszłyków, szybko się piecze na grillu. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cukinia żółta 1 mała cukinia zielona 2 cebule Marynata: 1 łyżka przyprawy do szaszłyków 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka musztardy ¼ szklanki oleju Dodatkowo: Długie wykałaczki Sposób przygotowania: Polędwiczkę kroimy w plastry, składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy mięso, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin(...)kroimy w plastry. Na każdą wykałaczkę nakładamy na przemian plastry mięsa, cukinii i cebuli, wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby smaki się przegryzły. Układamy na grillu i pieczemy do miękkości mięsa. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku

Bajeczna Kuchnia
Pieczony schab w boczku z warzywami i jabłkami 187

mamy z tym problemu, schab nie należy też do najdroższych mięs, więc każda rodzina może sobie pozwolić na porcję dobrej wieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku. Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż z jabłkami i pieczone bataty z ziemniakami. Jak widzicie z prostych i łatwo dostępnych(...)pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz przez 40 minut. Liście jarmużu odetnij od twardych łodyg i pokrój. Usmaż jarmuż na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła usmaż ósemki jabłek. Pokrój mięso na grube plastry i ułóż na półmisku. Podaj z pieczonymi warzywami i jarmużem z jabłkami.     Spara Spara

codojedzenia
Pieczona łopatka jagnięca 169

stronę MAKRO, gdzie znajdziecie wiele informacji o jagnięcinie i jej zastawaniu w kulinariach -  Jagnięcina w MAKRO .  Zapraszamy Was dzisiaj na wolno pieczoną łopatkę jagnięcą, która dosłownie rozpływa się w ustach, a mięso jest bardzo delikatne i dobrze doprawione. Polecamy!  Składniki: ok. 1 kg łopatka jagnięca z kością,  2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka sumaku(...)piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin pod przykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie gdyby było go za mało uzupełniamy pozostałą wodą. Mięso podać ze świeżymi warzywami, granetem, ziołami i kuskusem. Smacznego

Plate of Joy
Pieprz 188

dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych sosach pieczone kurczaki, potrawka z kury, pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania

Pomysłowa kuchnia
Szynka pieczona z liściach laurowych 176

folią i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.Następnie mięso posypać jeszcze kminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min.Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze

Mix smaku
Pieczone filety z kurczaka z warzywami i z żółtym ryżem 140

Filety z warzywami w rękawie schowane, do których NATUR przyprawy zostały dodane. Trzy smaki połączone, sprawiły, że mięso zostało dobrze doprawione. Sposób pieczenia, zachował wszystkie aromaty, nie było żadnej „smakowej straty”. Mięso wyszło delikatne, soczyste, wyjątkowe, a z ryżem gotowanym z kurkumą i warzywami „stworzyło”  danie proste, ale ciekawe, smaczne i na dodatek kolorowe. Składniki: ok. 5 filetów(...)długości, a następnie na 2-3 części, obraną cebulę kroimy na ósemki. Filety z kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia (zawiązany jeden koniec), dodajemy marchewkę i cebulę. Mieszamy przyprawy Natur z chili, z koperkiem i z czosnkiem, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy, sos sojowy i całość dokładnie mieszamy, rękaw związujemy. Odstawiamy na ok 1-2 godz w chłodne miejsce

Moniki Smakołyki
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 233

zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula(...)plasterki czosnek. Podlewamy 2 szklankami wody. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.  Ja mięso podałam z ryżem, który dzięki obręczom do potraw udało mi się ładnie ułożyć na talerzu. Obok ułożyłam pokrojone mięso i warzywa. Ryż polałam powstałym podczas pieczenia bulionem. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Pyszne pieczone przepiórki 196

łyżeczka czosnku granulowanego ( świeży jest zbyt mocny w smaku i zdominuje smak delikatnego , mięsa ) sól , pieprz do smaku 1 łyżka miodu 2 łyżki wody Tuszki przepiórek oczyszczamy , trudno to zrobić , bo zawsze gdzieś czai się jakieś piórko czy pałka Osuszamy papierem , związujemy nóżki ,żeby podczas pieczenia nie rozkraczyły się , bo będzie to nader nie apetycznie wyglądać Masło , kroimy w cienkie(...)środka każdego ptaszka , także wkładamy masło i układamy je na blaszce do pieczenia . Miód mieszamy z wodą i tą marynatą , smarujemy przepiórki , dokładnie , całe z wierzchu , zapewni to ładny kolorek i dodatkowy aromat . Piekarnik nagrzewamy do 180 C , do tak wygrzanego wkładamy przepiórki i pieczemy około 20 -25 minut z termoobiegiem . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , ja podałam

Ogrodnik w podróży
półgęsek gęsi przy piecu suszony 242

nacięcie,  przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy

Miód i pieprz
suszony na piecu boczek 160

nacięcie,  przewlekamy przez powstały otwór sznurek,  na którym powiesimy boczek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym

Miód i pieprz
Schab pieczony w przyprawach 156

Pieczony schab to dokonały pomysł na obiad lub kolację. Może być podawany na ciepło i na zimno. Schab może z powodzeniem zastąpić wędlinę kupowaną w sklepie. Jest o wiele zdrowszy i nie zawiera konserwantów.  SKŁADNIKI: 1,5 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki soli(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Czosnek przeciskam przez praskę. Olej mieszam z czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam schab. Dokładnie nacieram mięso. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Schab razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuje i układam na blaszce. Schab piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 138

pieczenie i rozłóż mięso na kształt prostokąta. Posyp wierzch utartym cheddar i bazylią, następnie zwiń w rulon przy pomocy papieru. Podłużną foremkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż roladę. Wstaw pieczeń do nagrzanego na 160ºC piekarnika i piecz przez godzinę. W ostatnich 10 minutach podkręć piekarnik do 180ºC aby wierzch pieczeni lekko się zrumienił. Odczekaj

codojedzenia