kilku dni. Dzisiaj poszłam do sklepu i kupiłam piękny udziec z indyka, skórę i kości wykorzystałam na zupę, połowę mięsa zmieliłam na kotlety, a resztę zostawiłam na zaś. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone(...)rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka zrobiłam pieczone kotlety z warzywami. Składniki na 12 sztuk kotletów z indyka z cukinią i marchewką 500 g udźca z indyka bez skóry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie. Upiekło się znakomicie, wyszedł miękki i całkiem spory kawał pieczeni. Plaster odkroiłam, aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka. Bardzo im smakowało! Ostał(...)nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę - gotowe mięso powinno mieć w środku temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby wchłonęło soki, następnie pokroić w plastry . Sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! kradzieje
Stare Garyzbyt kwaśna. Odcisnąć, wyłożyć do naczynia na przemian ze śliwkami i morelami. Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folia aluminiowa (folia nie powinna dotykać mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu. Smacznego! *można
Obiad gotowywlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby czosnek się rozmieszał rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z mięsami włożyć do blaszki i piec około 50 minut rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, mięsa będą zrumienione wywar można zamrozić np. do bigosu - boczek świeży, biodrówka w marynacie
W Mojej Kuchni Lubięczasami się na nią skusić. Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Zmiażdżyć ziarenka jałowca i obłożyć mini mięso. Zawinąć całe mięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie(...)pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 C , przykryć naczynie i piec jeszcze godzinę. Sos zlać z mięsa i wlać do garnuszka, mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można
Kuchnia Pokoleńlodówce Po upływie doby wyjmujemy mięso z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę z każdej strony oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Mięso przekładamy na blachę do pieczenia, na wierzch kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, którą również posypujemy majerankiem Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 1,5-2 h. Mięso kroimy na kanapki dopiero
IMPRESJA SMAKURękaw do pieczenia jest świetną alternatywą dla niezdrowych, tłustych i ciężkich metod przygotowywania mięsa. W ten sposób mięso delikatnie dusi się bez dodatku tłuszczu, a jedynie w tym, które się niego wytopi. Dzięki zamkniętemu obiegowi powietrza jest soczyste, wilgotne, absolutnie nie jest przesuszone i wprost samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem, kurkumą(...)proste i szybkie! Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso. Ja wolę mniejsze kawałki, dlatego każdą z ćwiartek przecinam dodatkowo na pół. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, zabezpieczamy z obu stron, pozostawiając trochę luzu w woreczku - w czasie pieczenia woreczek będzie rósł :) Pieczemy w temp. 200 st. przez 60 minut. Można po 30 minutach przekręcić
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku. Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu(...)waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut). Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut. Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody
Kuchcik gotujeKolejna mięsna propozycja na dziś :) Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie ' Smak mojego domu '. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości 4 łyżki(...)godziny. 2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze raz sprawdzamy, czy jest szczelnie zawinięte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 10 godzin (tak, 10 :)) 3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie
My Culinary Artschabu przygotowuję akurat co mi wpadnie do głowy. Ten schab przed pieczeniem peklowałam trzy dni, potem wpadłam na pomysł, że potnę schab wzdłuż i w te miejsce powkładam plastry wędzonego boczku i zepnę wykałaczkami, aby „tulipan” za bardzo się nie rozwinął Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka(...)aluminiową, odstawiamy na kwadrans, aby mięso odpoczęło przed pokrojeniem. Ostrożnie usuwamy wykałaczki. Tak upieczony schab wieprzowy wykorzystaliśmy tym razem jako wędlinę do kanapek krojąc w dość grube plastry. Tym razem nic nie zostało na przygotowanie obiadu, sos z pieczenia przełożyłam do silikonowego naczynia i zamroziłam, zostanie wykorzystany innym razem. Smacznego! The post Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętowarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane mielonym mięsem wołowym (ale może(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć wydrążone cukinie i wypełnić je farszem. Zarówno pomidory, jak i cukinie faszerowane mięsem wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Na talerzach układać po 2 połówki faszerowanych cukinii w różnych kolorach i po 4 połówki pieczonych pomidorów. Posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. 1 porcja to ok. 330 kcal , węglowodany
DietologProste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)kurczaka ( wedle uznania ), przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Udka przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C . Uwaga – sprawdzona rada
Świat SmakuUwielbiam sałatki a od tej nie mogę się oderwać. Soczysty słodki ananas świetnie współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki(...)rodzynek 1/2 puszki kukurydzy 1 torebka ryżu ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu słodka i ostra papryka sól i pieprz łyżka oleju Mięso natrzeć papryką, solą i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Upiec w piekarniku lub udusić w rondlu. Wystudzić, obrać ze skóry i kości i pokroić na niewielkie kawałki. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czosnek przecisnąć przez praskę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawydłużyć czas pieczenia o kolejne 4 minuty. Po upieczeniu piersi położyć na desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód i sok z cytryny. Całość dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie. Ja swoją wersję podałam również z pieczonymi ziemniakami
Kuchnia w opałachnajlepszy faszerowany schab wolno pieczony zawijany w boczku. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze schab nie jest suchy jak wiór. Każdy lubi soczyste mięso z pysznym słodko- kwaśnym farszem z serem i owocami. Składniki: 1 kg schabu 15 plastrów wędzonego boczku Składniki na marynatę: 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku(...)jeśli jest taka potrzeba zawijamy nitką. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130-150 st C (grzanie góra - dół) pieczemy przez ok 2 godziny do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć
Słodki Zakątek