Pyszna i aromatyczna pieczeń nie tylko na wielkanocny stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo zmielony(...)posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne. Do formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąrozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C (do zrumienienia).Smacznego
Kuchnia domowa AniMięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ... niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco! Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak
Walijskie Pichceniepowkładać suszone morele. • Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać olejem. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny. • Podczas pieczenia kilkakrotnie skropić mięso wodą – najlepiej silikonowym pędzelkiem. • Kroić po upieczeniu i podawać na zimno
To co kochamschab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odwijamy mięso z foli i pieczemy jeszcze ok 40 - 50 min. Powinno ładnie się przyrumienić. Kroimy w plastry podajemy z ziemniakami lub kaszą. U mnie dodatkowo do całości sos grzybowy (dla chętnych). Polecam
W kuchennym oknie EwyPomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Mięsa i kaszy. W tym przypadku była to komosa ryżowa i mięso pozostałe z pieczonego kurczaka. Do pozostałości z obiadu dodałam startą cukinię. Starłam ją na tarce o dużych oczkach, lekko posoliłam i zostawiłam, aby puściła sok. Odciśniętą z nadmiaru soku wymieszałam z komosą ryżową (ok. szklanki ugotowanej) oraz posiekanym mięsem (również
KucharzycaKaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę(...)się przyłożyć do luzowania żeby później uzyskać lepszy efekt dania. Kiedy się piekła i pięknie pachniała wiedzieliśmy, że czeka nas pyszny obiad. Jabłko i sok jabłkowy nadały mięsu delikatności i soczystości. Kaczkę piekłam z różnymi farszami. Była na przykład Kaczka z kaszą jaglaną , Kaczka z farszem mięsnym czy Kaczka z farszem kolorowym . A jak przygotować i upiec pyszna, soczystą, pełną
Smaczna Pyzapassaty i duszę jeszcze ok 5 min. Ostawiam z ognia . Do naczynia żaroodpornego rozkładam papier do pieczenia, a na niego pokrojoną w krążki cukinię. W środek cukninii nakładam mięso z warzywami . Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40 min. Dodałam jeszcze jeden plasterek sera pokrojony w paseczki i układałam 3 paseczki w tzw gwiazdeczkę :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamygarści suszonych grzybów ( u mnie mieszanka podgrzybków, maślaków i borowików) Sposób przygotowania Grzyby dzień wcześniej namoczyć. W dniu pieczenia pasztetu odlać z grzybów wodę i gotować w nowej wodzie. Miękkie grzyby pokroić w mniejsze kawałki. Nie wylewać wywaru grzybowego. Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Podsmażyć z wyjątkiem wątróbki, podlać wodą oraz wywarem grzybowym i dusić do miękkości z listkiem laurowym(...)ubitą pianę z białek. W razie gdyby masa prze dodaniem białek była sucha, podlać ją wywarem z mięsa. Keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać bułką lub kaszą manną. Nałożyć mięso do keksówek. Piec w 180 stopniach ok 1h - aż góra się zrumieni. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasztet-z-suszonymi-grzybami-i-zurawina/ MieszamWGarnku Artykuł Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe
Mieszam w Garnkupiekarnika). Rozsmarowujemy – uzyskamy cienką warstwę (masy może wydawać się bardzo mało, ale urośnie). Pieczemy przez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek(...)serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie mięso mielone. Zwijamy ciasto z farszem jak roladę, od dłuższego boku, pomagając sobie ściereczką. Wkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut
Poezja smakususzonymi pomidorami w oleju pieczony w piekarniku. Zapraszam :) Składniki : 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy węgierskiej 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu i tymianku 1 kg schabu bez kości 1/2 szklanki oliwy 1 l bulionu z kurczaka sól, pieprz do oprószenia Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem(...)oprószamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładamy do brytfanki, polewamy oliwą, obkładamy gałązką rozmarynu i tymianku, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso zalewamy bulionem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 80 minut aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwarzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu poczuliśmy potrzebę zrobienia menu lżejszego, bez mięsa, nie przeładowanego przyprawami, opartego(...)dorobić sałatkę. Obawy zupełnie zbyteczne, bo zupy są nadzwyczaj sycące. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka z pęczaku, krewetek i pieczonych buraczków Jędrne mięso krewetek świetne świetnie komponuje się z równie jędrnym i charakternym pęczakiem. Do tego pieczone buraczki, dodające całości słodyczy i delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka
Niedzielny kucharzDoskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki. SKŁADNIKI 60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami
słodki bratekBardzo lubię wszelkie pieczenie i pasztety, bo można w nich poupychać różne zdrowe składniki i dzięki temu stanowią prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki(...)doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można użyć innego mięsa mielonego niż z indyka, lecz pieczeń nie będzie wtedy taka delikatna. Składniki: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1/2 szklanki zielonej soczewicy • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku • 3 jajka • 2 łyżki
To co kochamZapraszam dzisiaj na pyszne mięsko nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą, pieczone w sosie pomidorowym.Pyszne mięciutki wprost rozpływa się w ustach . Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 ładnych pojedynczych piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 2 duże kulki mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka przyprawy węgierskiej PLENUS(...)napełniamy kilkoma paskami mozzarelli i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40 minut. Mięso jest gotowe gdy po włożeniu widelczyka zaczyna delikatnie odchodzić. Żeby mięso się zbytnio nie przypaliło można pod koniec
Sama słodycz i szczypta chili