wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama często nam taką robiła do kanapek.Składniki:200 g twarogu2-4 łyżki jogurtu naturalnegosólmielona słodka paprykaSposób przygotowania:1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystejcji.2. Doprawiamy solą i mieloną słodką papryką.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente(...)mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem
Aga w kuchnipokojowa, 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa, jajko, kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów, garść posiekanej świeżej bazylii, 250g mięsa mielonego, 1 mała cebula, oliwa lub olej, sól, pieprz, majeranek. Sos majonezowo czosnkowy: 5-6 czubatych łyżek majonezu, 2 łyżki ketchupu, 284ml słodkiej śmietany, pieprz, kilka ząbków czosnku. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć(...)cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej lub oliwę
W kuchni u Monikijajka 3 -4 łyżki mąki pszennej 1 cebula czerwona 1 łyżka masła 4 łyżki mąki krupczatki natka pietruszki sól, pieprz świeżo mielony 15 dag wędzonego boczku olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzi my , dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy
kgwjanczewoParmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na pył). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażać na średnim ogniu, aż mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz(...)podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego. Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała
Gospodyni Miejskaprzepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii, szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże z letnią wodą, cukrem, solą, pieprzem, oregano
Moniki Smakołykimięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone(...)naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut
Aga w kuchninich mowa, są rodzejem pierogów z rewelacyjnym farszem, które smaży się na głębokim tłuszczu. Generalnie farsze to surowe mięso mielone – w oryginale baranina, ale można spotkać się także z wersją warzywną lub wypełnioną serem. Moją dzisiejszą propozycją jest wersja mięsna, a konkretnie wieprzowo-wołowa. Oryginalnie czebureki są bardzo duże, ja jednak przygotowałam ich mniejszą wersję Dodatkowo
PatiGotujeBoczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem(...)tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchenkukurydzę. Dodajemy majonez, sól, pieprz mieszamy. Na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, nakładamy po łyżce sałatki i podajemy. Ciecierzycę mielimy blenderem ze wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku. Dolewamy oleju gdyby pasta była za. Podajemy z chipsami nachos. Ser na koreczki kroimy w kostkę a kabanosy na kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie - ser, kiełbaska, winogron, oliwka
Kulinarne Fantazje Mariolinatka pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko olej do smażenia Dodatkowo sałata pomidor ser żółty Sos mały jogurt naturalny 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól(...)solą i pieprzem. Bułkę przekroić na pół, położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę i górę bułki również posmarowaną sosem. Smacznego
pink envelopesosu uniwersalnego Łowicz 10 dag salami 1/2 małej dyni 1/2 papryczki chili 1 cukinia 2 cebule 2 łyżki oliwy 3 łyżki startego sera grana padano ½ łyżeczki curry Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować all dente w osolonym wrzątku, odcedzić na durszlaku. Cebule obrać posiekać w kostkę, salami(...)pieprzem do smaku, przykryć pokrywką poddusić aż warzywa zmiękną, wtedy dodać słoiczek sosu Łowicz doprawić curry, poddusić aż zabulgocze, wsypać ugotowany makaron , całość wymieszać z tartym serem grana padano, posypać natką, podawać prosto z patelni lub przełożyć na talerze. #lowicz Wpis dodaje do akcji konkursowej Jeden sos wiele dań
Wanilia i Kardamonkukurydzę, żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej
Kto ugości moich gości?rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy jałowcowej sól pieprz mielony ostra papryka w proszku mielona kozieradka natka pietruszki Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. Do rondla(...)dodać sos z pieczenia, fasolkę w pomidorach, piwo oraz suchą kiełbasę jałowcową pokrojoną w krążki. Gdy sos zawrze, dorzucić rozdrobniony ser z niebieską pleśnią. Sos podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do sosu zetrzeć czosnek i doprawić całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną kozieradki. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, cały czas podgrzewając. Podawać z natką
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól makaron spaghetti Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory
Gotowanie jest łatwe