tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu z jogurtem i ciastkami oreo. Wersja mini prezentuje się bardzo efektownie, zaś zimny
Mój Smak na Życieprzełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki
Wielki apetytdelikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku(...)przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę. Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch). Smacznego
VioletoweKucharzeniewarzywa powinny być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie. My polecamy kotlety z selera lub boczniaki
vegetanieupieczeniu rowne jak stol.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na spod sernika na tortowmice o przekroju 20 cm:4 sucharki pelnoziarniste-40 g100 g mielonych migdalow2 lyzki maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera 3 x mielonego200 g jogurtu greckiego200 g mleka kokosowego( tylko gorna, biala czesc)200-220 g cukru1 budyn smietankowy4 jajka MSkladniki na pianke malinowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlety mielone z cukinii...Złocista i chrupiąca skórka na zewnątrz.A wewnątrz delikatna i kremowa cukinia.Zdrowsza odmiana dla tradycyjnego mielonego.Zapraszam! Składniki:1 duża cukinia;100 g startego sera mozzarella;1 jajo;1 duża, zwykła bułka;2 średnie cebule;Sól;Pieprz;Olej;Bułka tarta.Sposób przygotowania:Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych
Gospodyni Miejskazniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy
Kolizje Smakówzaspokojenie głodu :) Nasza cała rodzinka jest najwierniejszym fanem posiłków makaronowych , to z wielką ochotą serwujemy sobie to danie :) Potrzebne Ci będą : - 300 g mięsa mielonego wieprzowego- 1 opakowanie makaraonu spaghetti- 1 duża cebula - ser twardy typu parmezan - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400g ) - sól , pieprz, bazylia , zióla prowansalskie - olej rzepakowy Wykonanie:Cebulę pokroic w drobną kosteczkę
Słodkości i nie tylkoznają, ale te są wyjątkowe......wypełnione mięsno - pieczarkowym farszem a dodatkowo w chrupiącej panierce. Składniki na farsz:-1/2 kg mielonego mięsa-6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych-cebula-5-7 dkg żółtego sera-sól, pieprz, przyprawa do mięs-olej lub masło klarowane do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe:-2 szklanki mleka(...)mielone mięso,przyprawione wcześniej solą, pieprzem i przyprawą do mięs.Mięso zdejmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. Na patelni najpierw szklimy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki się podsmażą dodajemy nasze mięso.Chwilę smażymy razem. Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser
Maminek kulinarnynabiera całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki(...)zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzimno. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną: 2 szt. jajek 200 g śmietany 18% łyżeczka gałki muszkatołowej sól świeżo mielony(...)Ponakłuwałam go widelcem. Nałożyłam na niego szpinak. Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki. Ułożyłam na szpinaku. Na nie rozkruszyłam ser gorgonzolę. Posiekałam orzechy włoskie. Posypałam nimi ser. Przygotowałam masę jajeczną. Do miseczki wbiłam jajka. Roztrzepałam je. Wsypałam gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodałam do nich śmietanę
potrawyregionalneprzed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka
Pyry na GazSerdecznie polecam :-) Osoby chore na celiakię nie mogą spożywać orkiszu. * * * Składniki na pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego(...)smażenia Makaron bezglutenowy wg mojego przepisu na makaron kukurydziany. Wykonanie: 1. Zaczynam od produkcji makaronu. W czasie gdy płaty ciasta makaronowego się suszą, mielę mięso. 2. Następnie składniki na pulpeciki mieszamy w misce (jak na kotlety mielone). 3. Następnie "kulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki
Kawa z mlekiemlekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu. Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne przyprawy(...)mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobno posiekać. 3. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Puree ziemniaczane przełożyć do dużej miski, dodać jajka, bułkę tartą, żółty ser, szynkę, szczypiorek, przesmażoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wymieszać. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Z gotowej masy
Szalona Kuchnia Eweliny