Proporcja na dwie osoby: - opakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 3/4 szklanki mleka - duża garść topliwego żółtego sera - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - po ok. 100 gr ulubionego makaronu na osobę W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Wrzucamy brokuł i gotujemy(...)paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym ** lub boczku/ulubionej wędliny - ewentualnie rezygnujemy z wędliny - danie
kawawszklancenastępna będzie z dorszem :) Składniki na 4-6 porcji: 500 g makaronu rurki 500 g ryby (tutaj pstrąg) 230 g tartego sera – miks parmezanu, mozzarelli twardej i miękkiej 700 g passaty przyprawy do smaku: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al’dente. Do ugotowanego i odcedzonego dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne(...)smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera. Wykładamy pozostałą część makaronu i sera. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut
Kucharzycaboczku 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać(...)posiekany czosnek. Podsmażyć aż zacznie pachnieć (ok. 1 minutę). Następnie dorzucić pieczarki, dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać mieszankę serową, gotować jeszcze kilka minut. Dodać 1/3 startego sera, wymieszać. Sos doprawić do smaku (głównie pieprzem). Wrzucić makaron, wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić dodając po trochu wodę z gotowania makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron podawać
Pełny talerzśniadanie lub kolację ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo pół małej cebuli 10 dag twardego sera żółtego 3 łyżki majonezu olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku pół pęczka szczypiorku Wykonanie: 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu(...)studzimy. 2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy. 3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki. 5. Smacznego życzę
Izabelawkuchnidokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Ściągamy skórę, prawie do końca kości (u góry kość łamiemy uderzając w nią mocno tłuczkiem). Odcinamy mięso od kości, mielimy je w maszynce o grubych oczkach lub miksujemy w blenderze. Dodajemy żółty ser, pietruszkę, sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Dokładnie wyrabiamy masę. Udka napełniamy farszem, zawijając skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem
mojewypiekiinietylkosera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso(...)pomocą widelca wyskrobać miąższ dyni zachowując skorupy ze skórki. Dyniowe niteczki wymieszać z sosem bolońskim dodając również starty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać i wypełnić dyniowe miseczki. Na wierzch wcisnąć ser pokrojony w kostki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać przez około 20 minut. Można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :) Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej
https:KKuchniaMniampieprz, mieloną gałkę. Plastry bekonu kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki, dodajemy do masy. Przeciskamy w prasce ząbki czosnku. Czosnek niedźwiedzi drobno kroimy (zamiennie, gdyby nie udało Wam się dorwać dzikiego czosnku, można użyć grubego szczypioru) i dodajemy do miski. Szparagom odcinamy twarde końce, a następnie każdy szparag kroimy na półtoracentymetrowe kawałki. Na najdrobniejszej tarce ścieramy ser. Wszystko razem(...)zielonych szparagów (400-450g po przycięciu końcówek) pół pęczka czosnku niedźwiedziego albo grubego szczypioru z dymki 2 małe ząbki czosnku 100g sezonowanego sera cheddar 50g bekonu w cienkich plastrach ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Karo in the Kitchenindyka SKŁADNIKI: 2 bakłażany 500g mięsa mielonego z indykiem 1 cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska tarty ser żółty Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym ze środka bakłażanów zeszklić na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego
MarciochaKucharzyosobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup pikantny przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Jak zrobić: Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, podsmażoną na maśle cebulką pokrojoną w bardzo drobną(...)kostkę, drobno posiekaną natką pietruszki 2/3 startego żółtego sera. Dodajemy posiekane drobno odcięte trzonki pieczarek i mieszamy z mięsem. Masę wyrabiamy jak na kotlety. Doprawiamy do smaku. Napełniamy kapelusze, polewamy keczupem i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Co w garnkach piszczyprzygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki:mała cukinia,50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii,2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny.Przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować(...)każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować. Podawać np. na liściach rukoli. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościSkładniki: filety piersi z kurczaka - 2 sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka czy np. gyros. Wykonanie: Piersi(...)kostkę i posolić by zmiękła. Jajka zmiksować z jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy, by masa była pikantna i wyraźna smaku. Masę jajeczną połączyć z kapustą. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem. Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej typ 450, 4 jajek, 500 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek, pęczka świeżej bazylii, pęczka świeżej natki pietruszki, 1 cytryny, 100 gram masła, główki sałaty rzymskiej, oliwy, 1 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej(...)kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego sera twarogowego, pod warunkiem jego dokładnego odciśnięcia. Ser typu bałkańskiego jest tez dość słony, dlatego też do przyprawienia farszu nie używałem soli, której należy użyć w przypadku zastosowania zwykłego twarogu. Ser pokruszyłem na mniejsze kawałki, dodałem do niego dwa żółtka, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego
Wyprawy kulinarnednia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona ostra papryczka, lub 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki suszonego mielonego lubczyku sól pieprz bagietki - dowolna ilość masło czosnkowe (klik w przepis) * Należy wybrać serki bez dodatków, Najlepiej kremowe(...)dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie się gotować, dodajemy lubczyk i papryczkę. W tym momencie wrzucamy również tarty ser. Pamiętajmy, aby w tym momencie mieszać całość, dzięki temu ser ładnie i równomiernie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę robimy według tego przepisu. Zupę podajemy
Kuchnia od dwojgamając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie. 1 duża cebula 2 łyżki masła półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych pieprz 200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam TUTAJ ! pęczek świeżego koperku do posypania opcjonalnie grzanki Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby usunąć np.piasek. Moczymy(...)moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę. Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka oregano* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, wrzucić do niej pokrojone mięso, dobrze wymieszać żeby marynata dokładnie je obtoczyła i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.Zagotować wodę w garnku, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli
Mix smaku