ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo zmielony(...)wszystko 1-2 minuty . Do garnka z makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonysera. Szynkę kroimy w paseczki, bułki przekrawamy wzdłuż na pół, o tak:Teraz czas na komponowanie naszych zapiekanek - każdą połówkę bułki smarujemy margaryną (nie masłem, widział kto w dworcowej budzie masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli(...)sztuk, ale ostateczna ilość zależy przede wszystkim od długości użytych przez Was bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota na tym się kończy. Dzieła dopełni teraz piekarnik rozgrzany do 180 st. C, potrwa to ok. 10-15 minut. Pieczarki muszą zredukować swoją objętość, a ser ładnie
Kulinarne zapędy Kokosawykorzystywany w wielu wypiekach, a także do aromatyzowania serów. W związku z powyższym nie należy dziwić się połączeniu tradycyjnych szwedzkich pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)był wyrazisty w smaku) 2 łyżki maki 100ml śmietany 1 por 2 marchewki 2 jabłka Jak przygotować pulpeciki w sosie curry? Przygotowanie pulpecików: W dużej misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać
Codzienne Gotowaniemielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser
Luźna Kuchniałyżka grubo posiekanych migdałów 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka 2 i 1/2 łyżki mąki 3 jajka 1/4 szkl. brązowego cukru 250 g śmietany 30 % 180 g tłustego sera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam(...)szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ser podgrzewamy
Różne smaki w kuchniprzemycić do niej tym razem trochę więcej witamin. Składniki: makaron lasagne 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 200 g świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz 2 kulki mozzarelli 150 g parmezanu lub innego sera 2 łyżki masła 3 łyżki oleju Sos beszamelowy składniki: 650 ml mleka
MojaQchnia.plSkładniki: czerwone papryki (na 4 papryczki) koncentrat pomidorowy Farsz: mięso mielone (500 g mięsa mielonego) 1 cebula pieczarki (około 500 g) ryż 1 torebka Sól, pieprz Wszystkie składniki farszu wymieszać. Papryki umyć, pokroić górę, wydrążyć i nadziewać farszem. Można na wierzch farszu posypać żółtym startym serem. Nadziane papryczki włożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać). Do szklanki
MojaQchnia.plborówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach. Składniki (10 porcji): Masa: 600 g sera białego twarogu do sernika (bez cukru!) Puszka (400 ml) mleczka
Powiedz dietom niekorzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego
Przepisy i porady kulinarnełyżki masła + łyżka do obsmażenia rozmarynu50 g startego sera chedar do posypania - opcjonalnieprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190st.CO zmielenie mięsa najwygodniej poprosić rzeźnika u którego jagnięcinę kupujemy. Jeśli jednak kupiliśmy w całości - należy je pociąć na mniejsze kawałki i zmielić ( po usunięciu dużych kawałków tłuszczu i błon). Umieść mielone mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz
Stare GarySKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju
zabawa smakiembezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam(...)usunąć niedoskonałości) 100 g śmietanki 30% kilka łyżek mąki kukurydzianej oliwa do smażenia sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka i odrobina cukru mała kostka żółtego sera do starcia tarty ser twardy typu parmezan Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Gotujemy makaron jak zwykle. 3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy się
Kawa z mlekiemtygodniu, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie zdrowo, smacznie i do syta! Zaczynam od kaszy orkiszowej, która bardzo nam zasmakowała © Do tego puree z brokułu z odrobiną sera i trochę kurczaka doprawionego inaczej niż zwykle. Całość palce lizać. Oczywiście kaszę można podmienić na swoją ulubioną ;) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania(...)łyżki mascarpone · feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm) · pieprz mielony · 1-2 torebki kaszy orkiszowej Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki
Bazując na smakurazy w miesiącu jeździliśmy delektować się ich delikatnym smakiem. Do tego obowiązkowo marynowany ser manchego i oliwki. Mimo, iż bardzo polubiliśmy te krokiety przez długi czas przyrządzałam je raczej na wielkie okazje. Głównie dlatego, że uzyskanie idealnie gładkiej masy w domowych warunkach było sporym wyzwaniem. Mielenie w maszynce do mięsa 100 lub 200 gramów szynki serrano, powodowało, że spora
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-)) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka natka pietruszki kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy resztę
kruche babeczkidzięki dodaniu lemon curd i posypki miętowo bazyliowej. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 530 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 4 jajka (M) 1,25 łyżki mąki ziemniaczanej 1,25 łyżki mąki pszennej aromat waniliowy Mleko, jajka, mąki, wanilię, krótko zmiksować do połączenia. Dodać ser i delikatnie połączyć całość. Tortownicę o śr 23 cm wyłożyć papierem od pieczenia
coolinarnycienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się
Czerwona Porzeczkacebula, obrana i posiekana 1 marchewka (obrana i pokrojona) 1 czubata łyżeczka mielonego kminu Szczypta suszonych płatków chili (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania) /* Style Definitions
noteskulinarnyfigawprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ciasto
Kuchnia w czekoladzieczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy
Atlas Smakówsałatkę ;) Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami Składniki: opakowanie tortellini z grzybami i serem ogórek zielony kilka suszonych pomidorów kukurydza 150 g szynki konserwowej 3 ząbki czosnku kilka krakersów lub grissini (kruchych paluchów) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka
Lawendowe Niebostartego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów. Składniki: - 2 duże garście bazylii (z całej doniczki)- ok.60g mielonych migdałów- ok. 100ml oleju sezamowego- sól morska Umytą bazylię odsączamy z wody
mojewypiekiinietylkopolecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek
Codzienna kuchnia niecodzienna