Pak choi z pomidorami i sosem śmietanowym 223głód powinna zawierać albo węglowodany, albo składnik białkowy. Można ją potraktować również jako dodatek do obiadu. Wtedy oczywiście bez sera. Składniki : pak choi 3 pomidory chili pół camemberta 2 łyżki śmietany czubata łyżeczka zielonej czubrycy szczypta cukru sól pieprz mielony Pak choi dobrze wypłukać, zwracając szczególnie uwagę na piasek przy zrostach ogonków liściowych kapusty. Odciąć górne części liści
Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 180spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pichceniomania
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 332macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata
Ogrodnik w podróży
Klasyczny Mac & Cheese –makaron zapiekany z serowym beszamelem 303tłuszczu 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 90-100g sera żółtego Edamski 90-100g sera Cheddar 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 150g gotowanej, lekko wędzonej szynki wieprzowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej sól pieprz DO POSYPANIA 2 łyżki oliwy z oliwek ½ dużej pszennej bułki, grubo startej 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana mięsem 174średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną
Codzienne Gotowanie
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 297łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką
Karo in the Kitchen
Carpaccio z buraka z marynowanymi rydzami i oliwą truflową 294pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą sałatę, pokruszony ser, pokrojoną w plasterki paprykę i cebulkę. Na wierzchu ułożyć rydze. Spryskać oliwą truflową, chilli i sosem balsamicznym. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. REWELACJA
Jemy Pijemy
Tortilla z sosem i mięsem mielonym 298mięsa. 4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle
Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 420puszka ananasa2 garści grzanek2 piersi z kurczakakostka rosołowaskładniki na sos:5 łyżek ketchupu2 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego1/3 szklanki soku z ananasaSałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej
Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 412SKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3 łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną
zielonacukinka
marynowane czubricą pałki z cebulą, czosnkiem... 253gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki
W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolognese 294Składniki na dwie duże porcje. Składniki:250 g makaronu typu spaghetti250 g mięsa mielonego wołowego1 szt. cebuli6 szt. pieczarek1 puszka pomidorów krojonych2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki startego żółtego sera1 łyżeczka oregano (suszone)1 łyżeczka bazylii (otarta)Sól, pieprz do smakuOlej do smażeniaPrzepis:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy(...)doprawiamy go do smaku. 6. Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz, wierzch posypujemy oregano i bazylią.7. Na tak przygotowany makaron nakładamy sos.8. Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Emcia Pichci
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 232weekend pogoda się unormuje, szczególnie na północy kraju, ponieważ jedziemy z Mężem do Lidzbarka Warmińskiego na Festiwal Czas na Ser. Z kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już
Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą 401Post Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje
Czwartek: Pizza margheritta… na cieście z kurczaka 240połowie pieczenia mieliśmy duże wątpliwości, czy cokolwiek z tego będzie. Rozpłaszczone mielone mięso, co tu dużo mówić, nie przypominało pizzy, ale warto było jeszcze chwilę poczekać, bo ostateczny efekt jest naprawdę wspaniały: wyjmujemy z pieca aromatyczny, bardzo smaczny kotlet w kształcie pizzy, zapieczony w serze i sosie pomidorowym. Tu jedna uwaga: podczas pieczenia na „pizzy” wytworzy się
Niedzielny kucharz
Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków 232zaglądać. Serdecznie Was wszystkich pozdrawiam, dziękuję, że tu jesteście i życzę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej(...)zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego lub malaksera, mielić do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedwabiście gładki krem, w razie konieczności dodać 1-2 łyżki wody. Smacznego! Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta
moj przepis na
Pulpety w sosie koperkowym 236Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szparagi wg przepisu Andrzeja Polana 203aioli cytrynowym. Przepis pochodzi czerwcowego wydania magazynu 'Kuchnia'. Zapraszam do przygotowań! Szparagi (dla dwóch osób): 1/2 pęczka zielonych szparagów sól i cukier do smaku 2 jajka, rozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól(...)Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na bok. 3. Na patelnię wlewamy tyle oleju, żeby pokryły szparagi, rozgrzewamy. W jednej misce umieszczamy rozbełtane jajka, w drugiej tarty ser wymieszany z bułką tartą. Szparagi obtaczamy w jajku, potem w serze i smażymy na złoty kolor
My Culinary Art
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 259kucharza przyprawiałaby o więcej niż zdumienie, to byłam z niej prawdziwie dumna, serwując ją swoim przyjaciółkom przy okazji spotkań w moim domu (z tego co pamiętam, makaron okraszony kopczykiem sera wszystkim smakował wyjątkowo). Toteż teraz z rozrzewnieniem wspominam i swoje początki kulinarne, i chwile z bliskimi, mając to szczęście, że najstarsza z moich przyjaźni trwa do dzisiaj, a zdolności kulinarne(...)przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce mielonej kurkumy, słodkiej i wędzonej papryki, kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kuminu, czarny pieprz do smaku, 1 – 2 łyżeczki suszonego oregano 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (bezglutenowego lub np. orkiszowego) odrobina sera wegańskiego lub parmezanu do podania (opcjonalnie) Soczewicę przełożyć na sito i bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę
Even Better Food
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 276tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty
Kolizje Smaków
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym 321mało deserów jest z kozim serem? Może od dziś będzie inaczej ;) Jestem pewna, że Wam zasmakuje i z pewnością pozytywnie zaskoczy - smacznego! Składniki:Panna cotta - 150ml mleka krowiego o zawartości tłuszczu 2%- 250ml śmietanki kremowej do deserów 30%- 180g Roladki pleśniowej Duo MerciChef! - 9g żelatyny w proszku- szczypta mielonej gałki muszkatołowej Bakalie: - 50g obranych orzechów(...)nerkowca- 20g rodzynek królewskich- 1/2 łyżeczki kakao- szczypta mielonego imbiru i kardamonu - miód gryczany 120ml - dwa pierniczki Katarzynki roztarte na proszek Panna cotta: Mleko i śmietankę wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w osobnej miseczce w odrobinie mieszanki odlanej z garnka. Do mleka dodajemy ser. Ser posiada jednak skórkę, którą należy zdjąć
Sajkofanka smaku
Cukinie faszerowane po meksykańsku 249pietruszki 100 g sera żółtego 100 ml wody Instrukcje Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy(...)być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut
Wędrówki po kuchni
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 331pieczarek ½ cukinii 1 mała puszka groszku 1 średni por 200 ml słodkiej 18% śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprzno smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu-uważać żeby(...)poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną. Smacznego
Wanilia i Kardamon