Obrywamy listki bazylii z gałązek i dokładnie myjemy. Ser ocieramy na tarce o dużych oczkach. Bazylię i ser umieszczamy w blenderze razem z czosnkiem i uprażonym słonecznikiem. Dodajemy oliwę i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce
Pyry na Gazopcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji Przepis
Ugotowane pozamiatanegotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół. W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, polewamy przygotowanym sosem
Smaki Na Talerzuposypcie nią tartę przed podaniem <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - dwie wędzone ćwiartki z kurczaka - opakowanie sera feta - dwie łyżki greckiego jogurtu naturalnego - jajko - dwie młode cukinie - łyżka soku z cytryny - mięta (u mnie dwie łyżeczki suszonej) - pieprz grubo mielony do smaku - sól morska - mieszanka ziół greckich - 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1. Fetę, jogurt naturalny
Cook&Loveosuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki. Krok 3 Zwijamy nasze roladki i zostawiamy na jakieś 15 minut aby przeszły składnikami. Krok 4 Bułkę mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło) Krok 5 Roladki
Różowa kuchniałyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dodałam, choć nie było w przepisie) 2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki ( użyłam 1 duży) 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g) WYKONANIE: Ugotuj ziemniaki bez soli
Słodko-Słony Świat Ilonyśrodku. O smaku jaki sobie sami wymyślimy. Ja zrobiłam z topionym serkiem kremowym i posypane grubo mieloną solą morską. Można też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym . Polecam. Składniki : 40dkg mąki pszennej
Maślane ciasteczkodzielę się nim z wami. Mam nadzieję, że pokochacie go tak jak ja. Sos jest idealny do serów mięs i wędlin, ale tak naprawdę zastosowań ma wiele. Składniki 2 kg czerwonych porzeczek 1 kg cukru 250 ml octu 5% łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki goździków łyżeczka pierzu łyżeczka ziela angielskiego szczypta soli Goździki, pieprz i ziele, mielimy
Farmażonybułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz olej do smażenia warzyw Paprykę kroimy na cienkie paski, cebulę
Marder&Marder Manufactureobiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszparagi i delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można również dodać świeżo mielone chili (my posypujemy na talerzu, ze względu na to iż nie każdemu u nas odpowiada bardzo pikantny smak).Posypać parmezanem lub startym serem np.cheddar oraz pokrojonym szczypiorem. Mniam można zajadać... Smacznego
Smaczne Zdroweczas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki:50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel: 3 czubate łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, gałka muszkatołowa
Delicious Titbitsporcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 3 gałązki świeżego oregano Pokrój cukinie na cienkie plasterki i ugrilluj(...)cukinii, lekko przemieszaj i marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku ułóż porwane liście sałaty, następnie plastry cukinii. Posyp pokruszonym serem i prażonymi nasionami dyni. Polej marynatą. Podaj sałatkę do grilla. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej appeared
codojedzeniaNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej 36 %-3 łyżki żelatyny-sok i skórka z połowy cytrynySkładniki dekoracji:-250 ml śmietanki -2 łyżki(...)Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu i ostrożnie wymieszać z serem i owocami. Finał: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i następnie
Bon Appetit Małgorzatymalin 10 dag jagód lub jeżyn 1 łyżka cukru 100 ml wody Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce. Masa: Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy
Wanilia i Kardamonszklanek mąki 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 14 g suchych drożdży 1 jajko Nadzienie : 8 dobrej jakości parówek 1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach 3 pieczarki 1 cebula 3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym Wykonanie : Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże(...)Bolesławiecka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia . Parówki wrzucamy do malaksera , dodajemy ketchup i mielimy. Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce i podsmażamy na odrobinie masła.Dodajemy do parówek, przyprawiamy solą i pieprzem .Jeśli dodacie łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili . Mieszamy razem z serem . Ciasto przekładamy na stolnicę , wałek lekko smarujemy oliwą i wałkujemy . Wykrawamy koła
Sama słodycz i szczypta chiliMakaron z sosem z sera gorgonzola i czarnych oliwek to propozycja na szybki obiad. Na przygotowanie sosu nie potrzeba więcej czasu niż na ugotowanie makaronu, więc danie jest gotowe w niecały kwadrans. Sos z gorgonzoli jest biały, więc lepiej będzie wyglądał na kolorowym makaronie. Ja użyłem trójkolorowego trofie lucane. Składniki (dla 3 osób): 300 g makaronu 150 g pikantnej(...)gorgonzoli 200 ml śmietany 30 proc. ok. 10 czarnych oliwek szczypta mielonego czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos: do rondla wlać śmietanę, dodać gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodać posiekane czarne oliwki i pieprz. Ugotowany
W SMAKmaślanych bez dodatku cukru Cukry Nyskie Masa serowa: 250 g sera sernikowego (z wiaderka) 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej Płatki czekoladowe do dekoracji Ciasteczka mielimy w blenderze lub malakserze. Masło rozpuszczamy w garnku. Przelewamy do ciastek(...)Blaszkę wstawiamy na chwilę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C z termo obiegiem. W czajniku gotujemy wrzątek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera przekładamy ser i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę oraz cukier. Cały czas miksując wbijamy kolejno jajka. Pomiędzy każdym czekamy aż połączą się z masą. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę wymieszaną
VioletoweKucharzeniekonfitura jest pyszna! Idealnie tu pasowała :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~65ml mleka (ok. 1/3 szklanki), u mnie sojowe ~lekko czubata łyżka czekoladowego proszku budyniowego (ok. 10-15g) ~lekko czubata łyżka kakao (ok. 10g) ~cukier/stevia/inna substancja słodząca wg. gustu W garnuszku wymieszać ser, jajko i cukier/stevię/inną substancję słodzącą, włączyć palnik i gotować dopóki
breakfast of dreamscebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego sól, biały pieprz(...)oliwy delikatnie szklimy czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła
W kuchni Katiemargaryny - 70 dag mielonego twarogu - 1/2 szkl. cukru pudru - 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy
Różne smaki w kuchni