nigdzie indziej go nie widziałam. Jeśli ktoś zna ten ser, niech się zgłosi. ;) A tymczasem podaję przepis na kartofle od... Kartoflanej! :) Składniki (na 3 porcje): 3 duże ziemniaki 200 g kremowego serka lub drobno mielonego twarożku 2 łodygi zielonej cebulki lub szczypiorku (posiekanego(...)może być suszony) 3 łyżki siekanej pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek startego na grubych oczkach sera goudy, edamskiego lub mozzarelli 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy na pół, wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy całej
Kuchnia Prezydentowejkurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś(...)kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną. SMACZNEGO
Wielopokoleniowoduzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera twarogowego 3xmielonego4 jajka duze1/2 szklanki cukru350 g malin mrozonych +5 lyzek cukru4 lyzki maki ziemniaczanejesencja waniliowa 2 lyzki dzemu jezynowegoSpod sernika:8 sucharkow pelnoziarnistych(80 g)100 g mielonych migdalow2 lyzki masla gheeWykonanie:Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo.Tortownice(...)wylozyc mase sucharkowo-migdalowa.Odlozyc do lodowki.Do garnuszka wsypac maliny,dodac cukier i powoli na malym ogniu rozmrazac.Po rozmrozeniu jeszcze chwile pogotowac.Przetrzec przez sito i odstawic do wystudzenia.Do duzej misy wylozyc ser z wiaderka.Wsypac cukier i dodawac po jednym jajku,mieszajac rozga lub mikserem na malych obrotach.Dodac make przesiana przez sitko.Na koncu wmieszac przygotowana mase malinowa.Calosc wylozyc na przygotowany spod.Mala lyzeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi(...)powrotem wrzucamy do garnka. Do tego samego garnka dodajemy nasz sos, całość mieszamy, pokrywając makaron sosem, a następnie wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy nasz makaron startym parmeńskim serem i posiekaną natką pietruszki (lub świeżą bazylią
Miód i pieprzCzas przygotowania: 15 minut Składniki: 100g rolady ustrzyckiej 17 sztuk małych umytych pieczarek 1 łyżka majonezu świeżo mielony pieprz i sól himalajska 1 mała cebula Przygotowanie: 1/ Pieczarki gotujemy na parze 5 minut 2/ Do miski ścieramy na dużych oczkach ser oraz ugotowane pieczarki. 3/ Cebulkę bardzo drobno szatkujemy i dodajemy do miski wraz z majonezem, solą i pieprzem
Kuchnia PROzdrowotnałyżki oleju (lub innego tłuszczu do smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli ziołowej Dodatkowo: 4 placki tortilli 5 plastrów sera (u mnie wegańskiego Violife) 2 pieczarki przygotowanie Z kapusty wykrój głąb. Resztę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Gotuj
Via Gustopestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka Na rozgrzanej
KUCHNIA POLSKAłyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam czarnuszka (opcjonalnie) żółtko łyżka mleka KOTLETY: 1 kg mielonej wołowiny 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz DODATKI: sałata ser żółty w plastrach średnie pomidorki kiełki SOS: 3 łyżki musztardy 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu DODATKOWO: wykałaczki/patyczki Przepis
Kuchnia Bazyliijest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta suszonego rozmarynu 2 gałązki koperku 2 gałązki natki pietruszki 100 g drobnego makaronu liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego mały kubek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) olej rzepakowy(...)kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, smażymy 3 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy na wolnym ogniu jakieś 10 minut. Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania zupy, dodajemy do niej poszatkowane zioła i większość sera, gotujemy chwilę, do rozpuszczenia sera. Do misek nakładamy makaron, wlewamy zupę, jogurt naturalny, mieszamy. Całość posypujemy pokruszoną
Kardamonovydanie - na drugi dzień oczywiście jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) 1 łyżeczka masła do ryżu
Kawa z mlekiemtakże inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek
Kuchennyviral.plmasła roztopionego i ostudzonego szczypta soli kilka kropel esencji waniliowej roztrzepane jajko do posmarowania chałki Nadzienie serowe: 100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody
Gotowanie...to proste !sera. Papryki umyć odciąć część papryki, wyciąć błonki i nasionka. Położyć papryczki w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie nadzienia – odcięte części papryk i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać papryki, pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Dodać mięso mielone, doprawić solą
Kuchnia PokoleńBędąc na diecie bezglutenowej pewnie nieraz zastanawialiście się czym zastąpić makaron. Otóż mamy dla Was propozycję lasagne z liśćmi botwinki :) Składniki na
Kuchenne Wariacjesoku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz
Chilli Czosnek i Oliwazapiekanek. I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!! Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej
Passion of Cookingrosołu z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy extra vergine Lidl 50 g sera cheddar lub parmezan 1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl sól morska do smaku pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy
Wanilia i Kardamoncukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera tłuszcz do smażenia Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio
Gotowanie jest łatwepszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta) Do "wykończenia" dania przygotuj na dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania. Bułki pokrój w nie wielką kostkę. Przesusz je przez noc w misce. Po tym czasie wlej
Pasje Jolki