okazało się , że nie mam w domu ryżu..robiłam już z płatkami ryżowymi , kaszą ..ale z pęczakiem jeszcze nie ...więc trza było wypróbować.. 1 kapusta 50 dkg mięsa mielonego 10 dkg pęczaku 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek(...)słoiczek przecieru pomidorowego susz warzywny listek, zie le śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć, oddzielić liście i ściąć zgrubienia.Pęczak ugotować. Do m ięsa mielonego dodać jajko, pęczak , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać susz warzywny , wlać wodę, przecier
Moje domowe kucharzeniewłoskiej. Nie mogłam się zdecydować, czy chcę zjeść spaghetti z klopsikami, czy cevapcici. Połączyłam te dwa dania w jedno i wyszło pysznie! Składniki: 0,5 kg dobrej mielonej(...)wołowiny (u mnie oprócz wołowiny jest dodatek mięsa z indyka, które chciałam wykorzystać) 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżkę wody gazowanej 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki (kotleciki powinny być pikantne) płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu (opcjonalnie - łyżka ajwaru
Kulinarne Inspiracjełatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 60 dag żołądków z kurczaka, 1 cebula, 30 dag pieczarek , 2,5 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego , 2 łyżki masła , 1,5 łyżki mąki , 1 łyżeczka majeranku, sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Żołądki(...)zagotowuję. Wodę odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Na maśle podsmażam żołądki razem z cebulą. 2. Wodę mieszam mąką. Wlewam do żołądków. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 45 minut 3. Pieczarki kroję na ćwiartki. Dodaję do gulaszu i razem gotuję 25 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne kotleciki owsiane z mięsnym farszem- to świetna alternatywa tradycyjnych mielonych. Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną
Tradycyjna Kuchniawiem, dziś mam ich na tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego(...)patelni rozgrzewamy odrobię oleju, a następnie wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, a woda wyparuje przyprawiamy szpinak wg. smaku na drugą patelnię wrzucamy mięso mielone, mieszamy i smażymy, aż przestanie być surowe do mięsa dodajemy pomidory i koncentrat mięso smażymy, aż sos pomidorowy zgęstnieje, przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem na spód naczynia żaroodpornego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisem. Inspiracja Składniki (na tortownice o średnicy około 24cm) 4 jajka 1kg mielonego sera do serników (użyłam sera we wiaderku President 5% tłuszczu) łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka mielonej wanilii skworcu lub nasionka z jednej laski wanilii 3/4 szklanki ksylitolu Sposób przygotowania: Ser wkładamy do miski i kolejno dodajemy po jajku, za każdym razem dokładnie miksując dodajemy ksylitol, skrobię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy) szczypta soli 1 żółtko na nadzienie: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 2 łyżki wody różanej 1 duża łodyga rabarbaru, pokrojona na plasterki 2 łyżki płatków migdałowych do posypania tarty 1 łyżka brązowego lub zwykłego cukru, do posypania(...)Przygotuj nadzienie. W misce przy pomocy robota kuchennego ubij miękkie masło z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, dodaj po jednym jajku na raz. Dodaj wodę różaną oraz mielone migdały i zmiksuj. Przygotowaną masą migdałową wypełnij kruche ciasto, następnie wetknij w nią rabarbar pokrojony na plasterki. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez
Chilli Czosnek i Oliwaziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX. SKŁADNIKI: 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni przypraw RAFEX , sól(...)pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą
Tradycyjna kuchnia Kasisuszone pomidory odcedzone z oliwy anchois (opcjonalnie- jeśli nie lubicie pomińcie) sól morska orzechy laskowe w całości 1 łyżka orzechów laskowych mielonych Sposób przygotowania: Roszponkę miksujemy z czosnkiem, mielonymi orzechami, chilli, spory chlustem oliwy z oliwek i parmezanem. Dodamy pomidory, oliwki i anchois. Całość miksujemy na gładko. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ( nie dodajemy oliwy, gdyż
Wielki apetytgruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła(...)łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Gruszki i gorgonzolę
Wielki apetytdzieci. Fajny smak, przygotujesz je w kilka minut i równie szybko znikną z talerza. Polecam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (tłustego) 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 50 g śliwek suszonych 1 jajko odrobina suszonego tymianku Sposób przygotowania: Mięso, jajko i przyprawy umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę śliwki
Wielki apetytkasza gryczana i kozi ser są twoimi przyjaciółmi- dobrze trafiłeś. Te gołąbki są świetną alternatywą dla klasycznych z mięsem mielonym i ryżem. Smakują doskonale. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli posiekana cebulka 1/4 łyżeczki pieprzu kasza gryczana w woreczkach 100 g sera koziego sałatkowego kapusta Maggi koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania: Kaszę ( 1 woreczek
Wielki apetytsera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki(...)makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym. Smacznego
Moniki SmakołykiTatar to rewelacyjna przystawka przygotowana z mielonego lub siekanego mięsa, najlepiej z polędwicy. Przede wszystkim mięso powinno być świeże i to samo dotyczy jajek. Dlatego mięso na tatara zawsze kupujemy u zaprzyjaźnionego rzeźnika :). Tatar ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Ja uwielbiam tatara i dlatego zapraszam Was na mojego klasycznego kotlecika :) który zaprowadził mnie do nieba(...)pół kilo mięsa daję tylko 1 lub 2. Polecam i zaczynamy: Składniki:0.5 kg wołowiny ekstra1-2 cebule4-5 ogórków kiszonych1-2 żółtekoliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie:Mielimy mięso przez maszynkę lub mielimy blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy z oliwek- mieszamy do całkowitego połączenia. Formujemy kotlety- powinno być 4 szt.Cebulę szatkujemy bardzo
Smaki Edytypokrojonej w kostkę 250 ml mleka kokosowego 200 ml wody cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy) do smaku kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon, imbir świeży lub mielony wiórki kokosowe do dekoracji grzanki z pieczywa Wykonanie:Pokrojoną dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, dodajemy szklankę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku
Malinowe PocałunkiNiezwykle pyszne ciasto, a krem z mielonymi orzechami włoskimi jest po prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to Oko słonia ale u mnie wyszło bardziej jak egipskie oko ale i tak jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast.SKŁADNIKICiasto:6 jajek3 łyżki mąki krupczatki3 łyżki cukru1,5 łyżki kakao½ łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:450 ml mleka + 5 łyżekop. budyniu śmietankowegoop. cukru waniliowego5 łyżek cukru2 rozkłócone żółtka100 g mielonych orzechów włoskich + do posypania ciasta250 g masłaOraz: 2-3 bananyBiałka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę. Stopniowo dodawać żółtka a następnie wsypać mąkę, kakao oraz
Złote przepisyrazem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby się tym martwić bo znikają zanim zdążą wystygnąć ;) Składniki: mąka ryżowaskrobia ziemniaczanalub kukurydziana, tapioka 300 g200(...)drożdże instant 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry)oliwki czarne i zielone rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskieJeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno kurze
głodny alergikSkładniki: 4 sztuki skrzydełka kurczaka, 1/2 pęczka włoszczyzna, 3 litry woda, 1,5 łyżki sól do pomidorów Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka przyprawa do pomidorów, - ile potrzeba ryż ugotowany, - ile potrzeba śmietana, 1 kg pomidory, 1 łyżka masło, 1 łyżka cukier, - do smaku maggi, 1 puszka koperek siekany skrzydełka zagotować(...)Brand przełożyć do wywaru i z 10 minut gotować obrać mięsko ze skrzydełek i włożyć je do zupy i wszystko zmiksować blenderem na krem do smaku dodać magi, pieprz mielony i koperek siekany smakuje bardzo pomidorowo i podać z ryżem i śmietaną do smaku........SMACZNEGO!!! Royal Brand - sól morska do pomidorów: - zastosowanie: do pomidorów, do wszystkich dań z dodatkiem
W Mojej Kuchni Lubięrzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną(...)kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować z 10 minut teraz wlać żurek z butelki wymieszany ze śmietaną i mieszając zagotować do smaku dodać majeranek i podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 sztuki kura lub kurczak, 1/2 kg wołowina z kością, 1 pęczek włoszczyzna, 5 sztuk ziele angielskie, 3 sztuki liście laurowe, 2 łyżki kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba natka pietruszki, - ile potrzeba makaron w niedużej ilości wody zagotować kurę rosołową i szponder wołowy - wodę wylać i opłukać mięsa teraz(...)wlać wody ile potrzeba, dodać mięsa, obraną włoszczyznę dodać ziele angielskie i liście laurowe - na niedużym ogniu gotować ze 2 godziny bez przykrycia pod koniec gotowania wsypać kucharek, pieprz mielony, do smaku dodać magę kucharka makaron wałkowany 4-jajeczny gotować wg zaleceń z opakowania - makaron jest smaczny i prawie jak domowy podać gorący rosół z makaronem, kawałkiem mięska, marchewką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: twaróg Strzałkowo 25 dag, makrela wędzona 1 średnia, ogórek zielony 1 mały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy(...)dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego, wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 3 litry, pierś z kurczaka 1 podwójna, kostki rosołowe drobiowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek, makaron - ile potrzeba, sól - do smaku(...)makaron opłukany i podzielony na różyczki zalać wodą zimną dodać włoszczyznę razem z nacią selera rozdrobnioną w rozdrabniaczu dodać umytą pierś kurczaka i zagotować dodać kostki rosołowe drobiowe, pieprz mielony i gotować z 30 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając, wsypać posiekany koperek i sól do smaku podać z ugotowanym kolorowym makaronem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie te składniki dobrze wymieszać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na ciasto:1 szklanka mielonych migdałów,1 szklanka otrębów owsianych,1/4 szklanki cukru trzcinowego,50 g masła,Składniki na masę1 kg jabłek,1 gałązka rozmarynu,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki miodu,1 łyżeczka masła,Do smarowania kokilek:olej rzepakowy,otręby owsiane,Przygotowanie:Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekaj i podsmaż(...)Dodaj pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Anioły w kuchnizwykłe)- 3 cebule- 1/2 główki czosnku- passata pomidorowa ok.700g- ketchup wg uznania- sól, pieprz do smaku- chili do smaku (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa- oregano do smaku- suszony, mielony(...)czosnek- listki świeżej bazyliiW garnku rozgrzać olej kokosowy lub oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, podsmażyć do miękkości. Następnie dodać tofu, pokrojone w kostkę (rozkruszone). Podsmażyć całość, posypać czosnkiem mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami
Smaczne Zdrowekwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku. Składniki na 4 porcje:2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki100 g ryżu, 1 torebeczka1 szklanka czerwonej(...)szklanki bulionu2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni1 puszka pomidorówPrzygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około
Fabryka pomysłówSkładniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa (lub z amarantusa) 100 g1/2 szklanki1/2 szklanki1/2 szklanki skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki popping z amarantusa(ekspandowane nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)aromat waniliowy(...)szklankikilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę
głodny alergikwrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masłomąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g2 szklanki brązowy cukier 100 g jajkacynamon mielonykakao (lub karob mielony)esencja waniliowa 2 szt kurzychlub 7 przepiórczych1 łyżeczka1 łyżeczkapół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut
głodny alergiklukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka margaryna bezmleczna lub masło 200 g cukier puder 1/2 szklanki karob mielony (ew. kakao lub cykoria instant) 2 łyżeczki daktyle lub morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki
głodny alergikChlebek bezglutenowy przygotowany z mąki z brązowego ryżu, mąki z niepalonej gryki, skrobi i mielonego siemienia lnianego. Wyszedł bardzo delikatny w smaku, a przy tym jest(...)elastyczny i nie kruszy się. Składniki: mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka mąka z brązowego ryżu 1 szklanka tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 1 łyżka woda 2 szklanki Przygotowanie: Wymieszać suche składniki
głodny alergikaromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki:filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kgpanierka:sezam mielony 2 łyżkisiemię lniane mielone 2 łyżkimąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżkaprzyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie)olej do smażeniaPrzygotowanie:Filet pokroić
głodny alergikcukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka, dodać(...)minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów 2 łyżki spirytusu, rumu lub amaretto Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy
Apetyczna babeczkacukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko(...)szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką. 2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku. 3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi
Apetyczna babeczkaKilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać odciśniętą bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy
Kuchnia DanusiFaszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem, dobrze obsypać żółtym serem. Włożyć
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 4 łyżki wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte(...)wymieszać. Ponczem nasączyć każdy krążek ciasta. KREM Większą połowę śmietany zmiksować z 2 śmietan fix i dwoma łyżkami cukru na sztywno. Do ubitej śmietany dodać orzechy mielone, wymieszać. Tak postąpić z resztą śmietany, tylko bez dodatku orzechów. PRZEŁOŻENIE TORTU biszkopt krem śmietanowo-orzechowy biszkopt reszta kremu ostatni krążek biszkoptu. Wierzch tortu
Kuchnia DanusiGalantyna z nową przyprawą do kurczaka Kamis, od razu smakuje lepiej.Galantyna wieprzowo-drobiowa SKŁADNIKI:kurczak- 1 sztmięso mielone wieprzowe -0,5 kgpieczarki -300 gcebula -1 sztjajka - 2 sztsól i pieprztłuszczprzyprawa do kurczaka KamisPrzygotowanieZ kurczaka usunąć kości, następnie skórę naciąć wzdłuż, zaczynając od piersiudka i mięso z piersi rozciąć tak by było mięso na całej skórze.Dobrze przyprawić mięso przyprawą(...)kurczaka, włożyć mięso do miski, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.FarszPieczarki opłukać, pokroić w półplastry, udusić na tłuszczu.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć.Mięso mielone wymieszać z pieczarkami i cebulę.Dodać jajka i przyprawy,dokładnie wymieszać.Wyłożyć farsz na skórę z mięsem, ciasno zrolować, obsypać przyprawą do kurczaka, włożyć do siatki.Następnie przełożyć
Kuchnia Danusiolej jest zdrowy i zawiera więcej omega 3 niż oliwa z oliwek. Papryczki wyszły super, polecam. Papryka faszerowana z dodatkiem Oleju rzepakowego Składniki: papryka - 4 szt mięso mielone wieprzowe - 350 g sól pieprz wegeta natka(...)pietruszki olej rzepakowy pieczarki -350 g cebula - 2 szt PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ostudzone pieczarki z cebulą i pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą , pieprzem i wegetą. Paprykę umyć odciąć górne wierzchy , 2 cm od strony ogonka
Kuchnia Danusiprzepis na jesienną wersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota, jednak ja wolałam upiec jedno(...)duże ciasto i pokroić na mniejsze porcje.Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz połączeniu białek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 300 g mięsa mielonego, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 opakowanie rukoli, 1 opakowanie(...)mozzarelli z kuleczkach, 3 łyżeczki bazylii otartej, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów, 1 gałązka pomidorków koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie: Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle, 500 g mięsa mielonego z szynki, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 6 łyżek ketchupu, 1 cebula, 20 g startego sera mozzarella, posiekana natka pietruszki, szczypta chilli, szczypta papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku, sól, pieprz. Przygotowanie(...)Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy
Aga w kuchniSkładniki: ok.6 ziemniaków, 0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 0,5 kg mięsa mielonego, 300 ml kremówki, 2 żółtka, 100 g żółtego sera, 0,5 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną
Aga w kuchnicyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Schab kroimy na trzy części i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem(...)mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut. 3. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie resztą kapusty. Całość polewamy powstałym
My Culinary Artbaby -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini
Z Kuchni Do Kuchniilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur. Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 50 minutSkładniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 2 małe papryczki chili 1 cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki
Kulinarne przygody Gatityforemek.Składniki na 2 dzwonki : 1 małe jajko 160 g mąki 50 g cukru pudru 40 g letniego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta mielonego cynamonu i mielonych goździków Przygotowanie : Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać jajko , miód i zagnieść ciasto Włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki ( jeszcze lepiej na 14 dni ) Po tym czasie ciasto wałkować
Proste Potrawykonkursie Więc dzis postanowiłam wykorzystać jeden z produktów i przygotować roladki z naleśników. Składniki: ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu Farsz: 350 gram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika(...)pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne, dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Szpinak musimy rozmrozić. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przetarty czosnek oraz ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie dodajemy
NaKońcuJęzykałyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę(...)grzyby. Ponownie delikatnie skrapiamy całość oliwą i posypujemy delikatnie solą morską. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią a ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy pizzę świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem w dość dużą - około 2,5 cm kostkę(...)moim zdaniem dobrze wygląda takie ułożenie jak na zdjęciu. Posiekałem niezbyt drobno około 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarneprzygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych(...)smażyłem do ich zeszklenia przez około 3 minuty. Następnie dodałem zawartość jednej puszki pomidorów krojonych, 3 łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę
Wyprawy kulinarneużyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala (przyprawa do kupienia w "Kuchniach świata") 1. Wszystkie składniki na pastę wrzucamy
Tajskie smakiopcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 6 paluszków krabowych 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej
Tajskie smakiwody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu(...)dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około
Kolizje Smakówznajomych. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 4 łyżki mąki Pęczek natki pietruszki ½ pęczku szczypiorku Sól, świeżo mielony pieprz Olej Dodatki Ok. 50g wędzonego łososia Ok. 100g kwaśnej(...)śmietany Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu
Kolizje Smakówstawiamy na palnik- i trzymamy na ogniu 2-3 min.Obiad gotowy :) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku
Smaki EdytyZnacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Kotlety z jajek to szybki i bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie danie. Bo kto powiedział, że smaczne kotlety muszą być tylko z mięsa? Te kotlety jajeczne to nasza kolejna propozycja na danie tego typu, podałam już przepis na kotlety ziemniaczane . Niedawno przygotowałam również(...)posiłki jadłam w Konsumach. Natomiast w weekendy obiad był domowy. Mama tych kotletów nigdy nie przyrządzała, gdyż u nas w domu królowały dania mięsne, przeważnie kotlety schabowe lub mielone. A te jajeczne kotlety na stołówce były smaczną odmianą domowego menu . Kotlety z jajek robimy z Piotrem na zmianę od czasu do czasu, smak mają taki jak je zapamiętałam. Piotrek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki(...)małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki
Słodkości i nie tylkoPikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól (1/3 łyżeczki), pieprz (szczypta), granulowany czosnek (szczypta), oregano (łyżeczka), słodka(...)chilli con carne, dostępnej w sklepach) łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulkę. Smażyłam, aż zrobiła się szklista, po czym dodałam mięso mielone i smażyłam dalej przez ok. 5 minut. Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie
Kulinarny Pamiętniknastępnie zapiekanie pod przykryciem ze sobą wszystkich składników, w tym samym naczyniu (casserole- zapiekanka). A wygląda to mniej więcej tak... Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus(...)reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy (według uznania) oraz bułkę tartą i wszystko wyrobiłam na zwartą masę. Podzieliłam na mniejsze kawałki i utoczyłam z nich klopsiki
bastalenapomidorowy zmieniony w meksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone(...)pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola)przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość
bastalenaświeżo mielony pieprz WYKONANIE Na niewielkiej ilości oliwy, na średnim ogniu smażymy plastry pomidorów. Przekładamy pomidory na drugą stronę. Obok wbijamy jajka rozbełtane z mlekiem. Posypujemy je świeżo mielonym pieprzem i małą ilością soli. Pod koniec smażenia jajek posypujemy je fetą. Przykrywamy na chwilę aż ser się trochę rozpuści. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zdejmujemy na talerz. Smacznego
OstryKęspomysł na takie rogaliki podpatrzyłam u Klementyki ..na jej blogu są dwa takie przepisy [tutaj i tutaj]..Ja z połowy ciasta zrobiłam większe rogale posypane makiem, czarnuszką i mielonymi migdałami...a z reszty ciasta zrobiłam mniejsze rogaliki nadziane pyszną konfiturą z truskawek z cynamonem..Młodsza córka już prosiła o powtórkę..Ona [ mąż zresztą też ]dobrze(...)łyżek ciepłej wody 30 g drożdży 100 mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru jajko do posmarowania mak, czarnuszka, mielone migdały konfitura z truskawek z cynamonem Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące
Moje domowe kucharzenieZastanawiałam się wczoraj co zrobić na obiad..w lodówce leżała kapusta pekińska...więc plan już był..mięso mielone ..w zamrażarce..ale szybko się odmroziło [ w super przydatnym pojemniku, o którym opowiem za kilka dni]..no , ale ryżu brak..ale za to były płatki ryżowe..Z ryżem gołąbki robiłam już nie raz,ale z płatkami po raz pierwszy(...)został..no i oczywiście..naczynie z wodą, bo co chwila muszę rękę moczyć..haha..bo boli jak chol...ale obiad był pyszny.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki
Moje domowe kucharzeniewody 2 laski cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Do garnka wlać wodę , wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać mielony cynamon i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać laski cynamonu i gotować wszystko przez ok 20 minut, aż syrop zgęstnieje. Syrop przelać do buteleczek, do każdej z nich dodać
Moje domowe kucharzeniedwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P):6 kotlecików sojowych1/2 papryki czerwonej1 pomidor5 szt. pieczarek1 cebula2 łyżki oliwy z oliwekPrzyprawy:1 kostka warzywna1 łyżeczka mielonej papryki ostrej1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka oreganoSól, pieprzZagęszczacz:10 łyżek zimnej wody1 łyżka mąki pszennejPrzepis:Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy
Emcia PichciSkładniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie
Moje-pitraszeniepatelnię i prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez dziesięć minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w orzechach(...)bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. W tym momencie dodajemy miód i mielimy tak długo, aż całość zacznie mocno gęstnieć. Przesypujemy migdałową masę do miski, dodajemy do niej posiekane drobno bakalie i mieszamy ze sobą( możemy również bakalie wrzucić do blendera i zmiksować z migdałami i miodem). Z masy formujemy w dłoniach niewielkie wałeczki ( łatwiej to zrobić
Miód i pieprzkanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej
Tradycyjna KuchniaDodatkowo mięso nabiera delikatnego posmaku tego specyficznego trunku. Wypróbujcie tym bardziej, że zaczynamy tegoroczną majóweczkę. Składniki: 1,5 kg żeberek 2 szklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione
Wielki apetytświeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce
Wielki apetytczasu... a jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia :-)Składniki:1 główka kapusty białej250g mielonego mięsaok 250g ryżu1 jajko1 cebula do farszu1 cebula do sosuolej sól pieprz koperekNa sos:bulion ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)łyżka mąkikoncentrat pomidorowyśmietanka
Walijskie Pichcenieforma zachwyci niejedną osobę. Składniki: ok 700 ml mleka kokosowego (ja robię swoje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 7-8 płaskich łyżeczek żelatyny cukier waniliowy (u mnie mielona wanilia) cukier do smaku galaretka malinowa 300 g malin (ja miałam mrożone) 1 i 1/2 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny galaretka malinowa cukier do smaku Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką
Malinowe PocałunkiSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy(...)pokroić na pół, mniejsze zostawić całe buraczki każdy pokroić na 4 części, cebulę czerwoną pokroić na cienkie pół plasterki dodać suszone zmielone chilli - mam swoje tegoroczne papryczki ususzone i mielę je w młynku do kawy do tego przeznaczonym wlać sok ćwikłowy i oleju ile potrzeba i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 sztuki kurczak z rosołu, 6 szklanek Wywar z rosołu, 1/2 pęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone
W Mojej Kuchni Lubięsztuki, czosnek granulowany 1 łyżka, ziemniaki 8 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe Prymat 2 sztuki, majeranek Prymat 2 łyżki, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, żurek 1/2 litra/butelka szklana do wody dać opłukaną białą surowa kiełbasę, śląską ziele i liście laurowe i gotować z 15 minut na średnim ogniu wyjąć kiełbasę na talerz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół 6 szklanek, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso włożyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: szpinak świeży 2 pęczki, masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek 2 ząbki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 12% 1 kubek, papryka ostra mielona 6 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka, makaron łazanki 2 szklanki, jajka - ile potrzeba świeży szpinak dobrze opłukać i porwać liście na strzępy , zalać w misce wrzątkiem i wylać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kminek Prymat 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka , papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, golonka wieprzowa 2 sztuki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka wymieszać z olejem kminek, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, bazylię, kucharek, czosnek granulowany i natrzeć umyte i osuszone nieduże
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pieczarki 1/2 kg, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, sól - do smaku, papryka ostra mielona 1 łyżeczka nieduże pieczarki obrać i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w kostkę na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę posypaną solą do smaku, wsypać pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru płynu białą kiełbasę ugotować - wywar z kiełbasy zostawić np. do żurku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka 1 łyżka, woda 1 szklanka, fasolka szparagowa 30 dag, papryczka chili 1/2 sztuki, śmietana gęsta 2 łyżki woreczki ryżu ugotować w wodzie z dodatkiem kucharka, ugotowany wysypać na durszlak aby woda dobrze
W Mojej Kuchni LubięMąka kukurydziana, (najlepiej grubo mielona), i mnóstwo różnych dodanych do ciasta ziaren sprawia, że pieczywo ma wspaniały smak. Po ziarna zajrzycie na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki na 1 bochenek, ja zawsze robię podwójną porcję: 5 dag = 1/2 szk mąki kukurydzianej 27 dag = 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży
Apetyczna babeczkaMAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem
W kuchni Karmel-itkiulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku, pietruszka, cebula sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich sól, roztarty czosnek
Proste Potrawymożna też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego½ kg pieczarekduża cebulasmalecpieprz, sól, papryka mielona słodka i ostratrochę przecieru pomidorowegomąka do zagęszczeniaMięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu podlać wodą aby nie przypalić. Pod koniec duszenia dodać
Praktyczna plmasła 3 łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie:Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna
Ala piecze i gotujeDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie
Kolizje SmakówSkąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A
bastalenabiałka 10 dkg cukru 15 dkg zmielonych orzechów lub migdałów szczypta soli Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a na koniec mielone orzechy i migdały. Miksować razem jeszcze 2 minuty.Na blasze układać niewielkie kulki masy lekko spłaszczając.Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieszklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek) garść startego sera żółtego (parmezan,oscypek) sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić
Moje domowe kucharzenie