Składniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso
Qchnia po prostuświeże i niedrogie. Receptura prosta i pełna smaku podobnie jak poprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami: Składniki: 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego) pęczek pietruszki 1/2 pęczka szczypioru kilka gałązek kopru 3 świeże pomidory przetarte lub 1/2 litra przecieru ze słoika 1 kostka rosołowa wołowa 1-2 ząbki czosnku
Kuchnia po mojemubazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru z cebulką po kilka liści bazylii – u mnie bazylia tajska i zwyczajna sól świeżo mielony pieprz
Karo in the KitchenLidla , robiliśmy czekoladowy deser, na który przepis przygotował Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki . Był tak pyszny, że stwierdziliśmy iż byłoby grzechem aby nie podzielić się przepisem z innymi, którzy nie mieli okazji go spróbować Składniki: 1. Biszkopt czekoladowy: - 3 białka - 80g cukru - 3 żółtka - 60g masła - 250g czekolady deserowej 2. Mus czekoladowy: - 25g cukru - 2 żółtka - 40ml wody - 150g czekolady deserowej(...)kruszonka migdałowa. Mąkę mieszamy z mączką migdałową (jeżeli nie macie mączki migdałowej to można zmielić blanszowane migdały razem z cukrem pudrem). Następnie dodajemy cukier (jeżeli nie został wykorzystany do mielenia migdałów), otartą skórkę z limonki i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika
Kuchenne Wariacjemogłam się do tego zabrać, a na powitanie od jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz
breakfast of dreamscebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę
My Chcemy Jeśćmąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić
Tradycyjna KuchniaPrzechodząc do rzeczy podaję przepis na moje wczorajsze śniadanie, placki z serka wiejskiego, odrobinę zmodyfikowane. Składniki: duże jajko 3 łyżki otrębów żytnich z zarodkami Skworcu łyżka mielonego lnu 200g serka wiejskiego lekkiego (użyłam Kauflandzkiego :-) ) jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćspożycie! <BRAWKA> Dlatego do nadchodzących przepisów będę starała się dołączać ilość kalorii ;) Składniki (7 placków) /cała porcja bez powideł /280kcal/: 2 jajka 25g płatków żytnich 10g mielonego lnu firmy Oleofarm 80g gęstego jogurtu naturalnego (biedronkowa TOLA) 0,5 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki sody opcjonalnie coś do posłodzenia, ja zrezygnowałam bo podałam je z powidłami które
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcappucino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 125 g cukru nierafinowanego 1 cukier wanilinowy 80 ml oleju 100 g twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę
Kulinarna Patilogiazapeklować szynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać 2 łyżki wody. Rękaw szczelnie zawiązać i po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach. Szynkę włożyć do piekarnika
Delicious Titbitsdodatkiem ogrodowych ziół. Składniki: 250 g batatów 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrąb pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g brązowego Muscovado ( ciemnego) 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego
Wielki apetytdań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone
Wielki apetytciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony suszony tymianek Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi dłoniami. Wykleić nim blaszkę, przełożyć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi i piec ok. 10 minut
Wielki apetytgłębszego, słodkiego posmaku). Jaja wbić do jogurtu i dodać pokrojone w kosteczkę ser topiony i suszone śliwki. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zalać masą jajeczno- jogurtową, z wierzchu posypać mielonym kolorowym pieprzem. Tartę piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z kolorowymi sałatami i kiełkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt