mielona - 500 przepisów (strona:14/34)

Ciasto z roszponką 94

Okazuje się, że ciacho z roszponką może smakować.... i to bardzo. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 1/4 łyżeczki sody duża garść roszponki 2 łyżki orzechów mielonych 50 g masy marcepanowej 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Żółtka, jajko i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem

Wielki apetyt
Pasta jajeczna z tuńczykiem 120

pewno się przydadzą. Zapraszam. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka 35 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1/2 łyżeczki majonezu spora garść posiekanego szczypiorku sól morska pieprz świeżo mielony ( najlepiej kolorowy ) ulubione kiełki bułka razowa/ pełnoziarnista/ grahamka lub inna Sposób przygotowania: Jajka blendujesz z majonezem,  i połową szczypiorku na gładką pastę. Dodajesz tuńczyka, resztę szczypiorku i miksujesz

Wielki apetyt
Tarta z białą kiełbasą i jajkiem 108

mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody  nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli  świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, po nakłuwać widelcem, przykryć je papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem

Wielki apetyt
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 805

zarówno na tym w gronie przyjaciół jak i bardziej wystawnym. Składniki: suszone pomidory (odsączone z oliwy) jajka szczypiorek majonez (u mnie jak zawsze Winiary) sól morska pieprz czarny świeżo mielony Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Następnie je studzimy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy żółtko. Suszone pomidory miksujemy z żółtkami i majonezem

Wielki apetyt
Pascha 116

twarogu, jaj i bakalii. Nie było osoby, której by nie smakowała. Już teraz wiem, że będzie to nasz obowiązkowy deser na Wielkanocny stół. Składniki: 1 kg tłustego twarogu trzykrotnie mielonego laska wanilii 5 żółtek szklanka cukru szklanka śmietanki 30% 180 g masła masła ulubione bakalie Sposób przygotowania:  Z żółtek i cukru utrzyj kogiel mogiel. Dodaj do niego śmietankę

Wielki apetyt
Grillowana kiełbaska z pieczarkowym wnętrzem 132

ulubione danie.   Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą

Wielki apetyt
Tarta paprykowa 135

oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem paprykowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Gofry orzechowe 129

gofrów. Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta soli.  dodatkowo

Wielki apetyt
Curry z kurczakiem i nutką zielonej herbaty 130

Nestea green tea Citrus i mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.  Kurczaka pokrój w paski. Panieruj  w jajku a następnie w sezamie wymieszanym z mielonymi orzechami. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z ryżem i szklanką schłodzonej Nestea. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pyszne ciasteczka maślane i test stempelków 130

przepis na pyszne maślane ciasteczka. Składniki: 350 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest  10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Mi jak zwykle pomaga mój kuchenny pomocnik. Następnie schłodź ciasto

Wielki apetyt
Sernik czekoladowy z malinami 1057

Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Herbatniki kruszymy w malakserze

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 166

świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować

Codzienna kuchnia niecodzienna
PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 263

francuskiej - 2 łyżeczki octu balsamicznego - 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek - pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - malutki ząbek czosnku (nie trzeba) Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać musztardy, świeżo mielony pieprz i zamieszać. Dolać ocet balsamiczny i cały czas mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do połączenia składników. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ja używam suszarki do sałaty. Do miski włożyć szpinak

Smaczne Zdrowe
Tarta serowo-jabłkowa 174

minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką 188

Pyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kruszonka 75 g mąki pszennej

Monia miesza i gotuje