mielona - 500 przepisów (strona:17/34)

pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 162

kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i podsmażać ze 2 minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 200

pokrojoną cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego... 179

Składniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 409

kurczaka - 0.5 kilo  por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy,  kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie

Kuchnia moimi oczami
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 159

dyniowy aromat. Składniki: 1 opakowanie makaronu cannelloni 150 g sera żółtego, startego na drobnych oczkach (użyłam Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka4 ząbki czosnku 1 duża cebula2 młode cukiniepuszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół pęczka posiekanej natki pietruszki1 łyżka ziół do pizzy1 łyżka oregano sól, cukier i pieprz

Czerwień i błękit
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 174

Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy.Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru

Apetyczna babeczka
GOTOWANY SCHAB 192

kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z sosem do obiadu:) Składniki; 1 kg schabu, 2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu mielonego czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, wg. uznania przyprawy Wykonanie; schab włozyć do zimnej wody, wrzuciś przyprawy, od zagotowania gotować 30 minut następnie zostawić w wodzie na 30 minut

Anioły w kuchni
Sernik królewski 207

masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g cukru pudru • 50 g masła w temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę

Anioły w kuchni
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne! 187

piersi kurczaka  - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka miodu - 1 gwiazdka anyżu - 1 łyżka ziaren czarnuszki - 1 łyżka przyprawy curry indyjskie - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/3 łyżeczki kminu indyjskiego - 6-8 kropli Tabasco - 1 szklanka wody KASZA JAGLANA: - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka masła - 1 łyżka posiekanej kolendry i natki pietruszki - kurkuma

SMYKWKUCHNI
Jesienne ciasto gruszkowe 157

oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 duże gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę

Kulinarne przygody Gatity
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 287

porcje:           2 duże cukinie                                 100 g mięsa mielonego z indyka            1/4 papryki żółtej                            2 pomidory

Czarnawisienka
Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 197

Z całego serca współczuje osobom, które mają jakiekolwiek alergie pokarmowe, nie tolerancje glutenu, czy laktozy - z każdą jest bardzo ciężko. Na każdym kroku pokusy, a przepisów

Czarnawisienka
Rozgrzewający omlet 198

Idealny na jesienne, zimne poranki. Rozgrzeje każdego. Nie wierzysz? No to spróbuj!Składniki:4 białka1 jajko2 łyżki płatków owsianych2 łyżki płatków jaglanych1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki przyprawy do piernika10 g mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka kakaoSzczypta soliPrzygotowanie:Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać jajko i nadal miksować. Dorzucić płatki, orzechy, kakao i przyprawy. Delikatnie wymieszać. Smażyć na odrobinie

Czarnawisienka
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 195

laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej papryki * sól, pieprz świeżo mielony,  1/2 szklanki śmietanki 12%   Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 356

wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie mieszanki serów twardych typu Parmezan, Grana Padano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe

Restauracyjka Literacka