drożdżami, dolać mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto.Zostawić na 45-60 minut.Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej[ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek [ dałam
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 łyżka siemienia lnianego niemielonego1 szklanka mleka1 bananPrzepis:Siemię lniane podprażamy na suchej patelni pod przykrywką przez 5 minut na dużym ogniu, ciągle potrząsając patelnią
Emcia PichciSkładniki na spód:250 g maślanych herbatników czekoladowych150 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej100 ml śmietanki
Emcia PichciZastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj ). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy. Potem
Ciastkozercyzewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut. Po tym czasie będziemy mieli pewność, że pierś jest upieczona w środku. Upieczone mięso przekładamy na talerz i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło. Dopiero po tym czasie odwijamy papier. Podajemy z ulubioną surówką
Walijskie Pichcenieszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym) Marchew obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do malaksera i mielimy drobno. Dodajemy jajka, olej i esencję waniliową. Miksujemy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Mokre składniki (marchew z dodatkami) wlewamy do miski z suchymi
Codzienna kuchnia niecodziennabiałek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy. Biała ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite
Życie zamknięte w smakukoncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki) - 2 łyżki soli - 1 szklanka octu - 7 listków laurowych - 7 ząbków czosnku - 1/2 kg cukru - 1/2 litra oleju Przygotowanie: Paprykę wydrążamy, myjemy i mielimy w mikserze lub maszynce wraz z czosnkiem. Zmieloną paprykę wrzucamy do garnka i gotujemy 15 minut. Następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy dodatkowe 15 minut. Sos przekładamy do słoików
Zainspirowana w kuchniarachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki Składniki (około 8 placków): 30g otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 20g płatków owsianych 2 łyżki mieszanki Cynamonowy Raj (jedna łyżkę mielimy na mąkę) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka ksylitolu 100g jogurtu naturalnego dość gęstego jajko 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki miksujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćksylitolu firmy Oleofarm 4 łyżki syropu z agawy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki szczypta soli 50g płatków żytnich (mielimy na mąkę) 0,5 łyżeczki sody 110g płatków owsianych błyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzeko lepki (firmy Wedel) to nowy produkt wymyślony specjalnie dla dzieci a może nawet bardziej dla dorosłych, żeby mieli czym zająć swoje pociechy. To 3 opakowanka czekolad ( mlecznej, gorzkiej i białej ) w kolorowym pudełku (dostępne jest 5 wariantów: różowy- polana, niebieski- ocean , żółty- kosmos, dżungla i bajkolandja, ale tych niestety nie udało mi się kupić), które nadają się do lepienia
Wielki apetytsposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.Użyłam do nich:1kg filetów z dorszamała cebulaprzyprawa do rybmajeraneksolpieprzodciśnięta kajzerkaprzecier pomidorowy z bazylią i oreganoWykonanie:Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników
Walijskie Pichcenieduszą na ramieniu zrobiłam odstępstwo. Zaintrygował mnie przepis ze strony Smacznej Pyzy (oryginał TUTAJ). W przepisie, aby dobrze napowietrzyć ciasto zaleca się przemielenie je dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Pomysł wydał mi się rewelacyjny! Robiąc ciasto w powyższego przepisu troszkę się martwiłam, bo ciasto po wyrobieniu i zmieleniu było lekko gumowate, inne w konsystencji od tego, do którego
Walijskie PichcenieLazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o
Kolizje Smaków