Pulpeciki jadłam po raz pierwszy oczywiście w Ikei. Tak jak wiele innych osób urzekły mnie swoim smakiem. Od pewnego czasu często przygotowuję je w domu. Są
Mania GotowaniaSkładniki: 1 kg ziemniaków2 cebuli2 jaja5-8 łyżek mąki1 łyżeczka soli0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub mielimy w malakserze z nożem do tarcia ziemniaków. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia ŁukaszaZapach jaki roznosi się podczas przygotowywania tego ciasta jest oszałamiający. Począwszy od prażenia orzechów, mielenia ich, po pieczenie włącznie. Do tego jeszcze smak. Mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne. Wstyd się przyznać, ale wylizałam bardzo dokładnie miskę, chociaż wiem, że nie powinnam - w końcu były tam surowe jajka. W oryginalnym przepisie na blogu Cooking for Emily , ciasto było
Sto kolorów kuchniciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok. Wykonanie farszu: Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obrane ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny. A potem to już tylko sama przyjemność
Kulinarne przygody GatityDo tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na
Kulinarne przygody GatityCałość miksujemy na gładką masę, przekładamy do foremki i wyrównujemy. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki chwilę wcześniej, żeby miały szansę dojść do temperatury pokojowej. Ser mielimy w maszynce lub miksujemy bardzo dokładnie ręcznym mikserem, dodajemy masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i rozbełtane w oddzielnej miseczce jaja, dokładnie ze sobą łączmy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy
sama złodyczłowicki, a teraz i Pudliszki przypadły mi do smaku.A oto kilka migawek z tego spotkania. Tak pięknie udekorowany był stół przy którym mogliśmy zasiąść ... Atmosfera była miła, wszyscy mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni oraz możliwość spróbowania swoich sił w przyrządzaniu potraw.Dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia udziału w tych warsztatach
Proste Potrawypierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko
W kuchennym oknie Ewyłyżki mąki migdałowej 4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 3-4 łyżki miodu 1 banan 1 łyżeczka sody 40 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę
Mania Gotowaniaminuty. Chodzi o to żeby nie były całkiem na twardo. Dzięki temu, ze żółtka będą miękkie możemy dodać mniej majonezu. Natkę pietruszki siekamy na drobno lub wrzucamy do miksera. Mielimy jajka, dodajemy łyżkę musztardy oraz szczyptę soli i pieprzu. Ewentualnie dodajemy jeszcze majonez. Jest to wersja podstawowa pasty, którą możemy wzbogacić o szczypiorek, cebulkę, czosnek, żółty ser lub ogórki konserwowe
prawdziwe jedzeniepieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
prawdziwe jedzeniełososia.Składniki : 400 g łososia bułka płatki kukurydziane jako panierka dymka ze szczypiorkiem koperek sok z cytryny sól, pieprz, imbir olej do smażenia Z łososia odcinamy skórkę. Rybę mielimy z bułką i przyprawami. Z masy formujemy wałeczki i obtaczamy w zgniecionych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
prawdziwe jedzeniewieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso lub tak jak ja siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade wraz z czosnkiem, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękruchutkie a mąż podsumował je w sposób następujący - "smakują prawie jak prawdziwe" :)Potrzebujemy:- 500 g curku- 400 g słodzonego mleka skondensowanego- 100 g masła- 2 łyżki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowegoCukier mielimy w blenderze lub młynku do kawy na puder. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko skondensowane, dodajemy masło oraz pastę waniliową. Włączamy kuchenkę i czekamy aż masło się rozpuści
W mojej holenderskiej kuchnipołowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli pewność, że taki wyrób może być długo przechowywany. Rada: Jeżeli mamy pewność, ze mielonki zjemy do tygodnia wystarczy jak raz zagotujemy:) Smacznego
Niezły Młynek