mielona - 500 przepisów (strona:18/34)

Prosta pasta z wędzonej makreli z kiełkami rzodkiewki. 158

Składniki:1 makrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz świeżo mielony Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną makrelę i kiełki rzodkiewki. Majonez połączyć z gęstą śmietaną i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Śledź opiekany. 178

TUTAJ] 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe [TUTAJ] 5 kulek ziela angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie

Kulinarny karnet Christophera
T - Bone stek. 107

kształcie litery T. Przygotowanie takiego steku jest bardzo proste, chociaż przepisów jest bardzo dużo. Stek wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej około 20 oC. Posypać pieprzem grubo mielonym, skropić oliwą i smażyć na dobrze  rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej ) patelni po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową i pozostawić  5 - 6 minut

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 237

soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 146

Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 3 szczypty chilli w proszku 2 łyżki cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżeczka soli Wykonanie. Cytryny sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 148

soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50 dag) 1 żółtko 4 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki kminku mielonego sól, pieprz 1 łyżka masła Wykonanie. Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 410

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia

Kulinarny karnet Christophera
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 325

sosem miętowym. Podałem z dodatkiem  warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag  chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos.  Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio czy sałatka ? 197

pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały pieprz 3. ocet winny, oliwa, sól, pieprz 4. sok z cytryny, olej, roztarty w soli ząbek czosnku, pieprz grubo mielony, bazylia

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki koperkowe nadziewane parówkami (bez glutenu, jajek i mleka) 154

ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 3 łyżki woda około 2 szklanki siemię lniane mielone  1 łyżka koperek świeży lub suszony 1 pęczek lub 2 łyżeczki parówki bezglutenowe drobiowe lub sojowe  Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, sięmię lniane

głodny alergik
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 179

moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość.  Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżeczka sól  1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda

głodny alergik
Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu) 250

Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :)  Składniki: herbatniki  bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg mielony 750 g cukier puder 1 szklanka skórka cytryny 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych śmietana kremówka 3/4 szklanki sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki

głodny alergik
Szarlotka z mąki jaglanej pod piankami (bez glutenu, mleka i jajek) 218

Sezon szarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek.  Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia

głodny alergik
Batoniki muesli z amarantusa i gryki z żurawiną (bez glutenu, ryżu, kukurydzy, cukru, mleka i jajek) 170

szkoły czy przedszkola. Składniki: popping z amarantusa 100 g popping z gryki 50 g słonecznik łuskany 100 g pestki z dyni 50 g żurawina suszona 100 g siemię lniane mielone 5 łyżeczek skrobia z tapioki 2 łyżeczki woda  5 łyżek syrop z agawy  2 łyżki olej 1 łyżeczka Popping to inaczej ekspandowane nasiona - w handlu dostępne

głodny alergik
Łosoś na Obiad! 145

Nakrytym Stoliczku.  Zapraszam Was tam gorąco, bo znajdziecie wiele świetnych przepisów, które z pewnością Was zainspirują!  Zaczęło się od pieczenia łososia, którego oprószonego solą, pieprzem, słodką mieloną papryka i połową plastra cytryny owinęłam w folię i piekłam przez ok 25min w 180 stopniach: Zakończyło się na bardzo smacznej sałatce ryżowej z łososiem: Po resztę przepisu

Chocolate Stop Tempting