Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego
kulinarnyJapolecam. W moim wykonaniu wiśniowo- jagodowe i po prostu jagodowe. No to do dzieła :) "Składniki:1 szklanka obtoczonych w mące wiśnigarść jagód2/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajko3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej(...)miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościskładniki* 280 g mąki pszennej* 115 g margaryny* 150 g cukru* 2 jajka* 230 ml maślanki* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki soli* 4-5 kropli olejku pomarańczowego* 12 papilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę
Mix smakuchciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki(...)oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się
Czerwona Porzeczkatęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza. SKŁADNIKI na 1 porcję:Udko z królika1,5 kieliszka białego wina2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków(...)szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę
Bon Appetit MałgorzatyJest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D postanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny gatunek małża. Kupiłam
Bon Appetit MałgorzatyZazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maślance...trochę się go obawiałam, ale wyszło delikatne i miękkie :) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku, a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne!Składniki:Ciasto:500 g mąkipół łyżeczki solimaślanka(...)wchłonąć cały płyn.2. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.3. Przepisać mąkę, dodać sól i stopniowo dodawać maślankę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.Smacznego
Kuchnia domowa Anijajka250 g czerwonych porzeczekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie
Kuchnia domowa Anisoku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy.4. Chłodnik serwujemy z jajkiem na twardo.Smacznego
Kuchnia domowa Anipieczenia4 jajka300 g truskawekKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka cukruSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie
Kuchnia domowa Anileśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy
Kuchnia domowa Anirazem proponuje babeczki z owocami leśnymi. Do dzieła!Składniki (ok. 12 -14) babeczek:250 g mąki tortowej (1 i 1/3 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka250 g maślanki (1 szklanka)110 g cukru (1/2 szklanki)1 opakowanie cukru wanilinowego75 ml oleju (6 łyżek)+ ulubione owoce, czekolada, orzechy...Przygotowanie:Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając(...)miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ulubione dodatki i mieszamy łyżką (możemy je też dodać po przełożeniu do foremek - te cięższe same wpadną do środka).Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Zakręcony Widelecblaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam) 160 g masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone(...)złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie
Czerwień i błękitczekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką.Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także
Ewa w kuchnismakowały jeszcze ciepłe ? Po prostu bosko.1 szk jeżyn ( u mnie małe )2 jajka ( M )16 g cukru waniliowego2 łyżki cukru125 ml oleju rzepakowego80 ml mleka 3/2%50 ml maślanki naturalnej250 g mąki pszennej typ 5001 płaska łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać
Ewa w kuchni