maślanka - 2502 przepisów (strona:84/167)

Koktajl ze świeżych truskawek 170

Czas przygotowania: 10 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:4 szklanki świeżych truskawek1 szklanka maślanki naturalnej4 łyżeczki cukru1 łyżeczka soku z cytryny6 kostek loduPRZYGOTOWANIE:Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę, cukier, sok z cytryny i lód. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy na gładka masę. Smacznego

kulinarnyJa
Ciasto owocowe na maślance 215

polecam. W moim wykonaniu wiśniowo- jagodowe i po prostu jagodowe. No to do dzieła :) "Składniki:1 szklanka obtoczonych w mące wiśnigarść jagód2/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajko3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i dalej(...)miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie.Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Słodkie Przyjemności
Muffnki pomarańczowe 100

składniki* 280 g mąki pszennej* 115 g margaryny* 150 g cukru* 2 jajka* 230 ml maślanki* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/4 łyżeczki sody* 1/2 łyżeczki soli* 4-5 kropli olejku pomarańczowego* 12 papilotekSposób wykonaniaUtrzeć margarynę z cukrem, następnie dalej ucierając dodać jajka, olejek pomarańczowy oraz powoli dolewać maślankę.Do masy dodać mąkę

Mix smaku
Muffinki Reniferki 184

chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa na polewęłyżka masłaopakowanie żelek serduszek na noskibiałe groszki na oczyprecelki na rogiodrobina gorzkiej lub mlecznej czekolady na kropeczki(...)oczy Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy coca-colę i kakao, podgrzewamy. Mąkę, cukier, sól i sodę wsypujemy do miski. Zalewamy sypkie składniki mieszaniną z garnuszka i dokładnie mieszamy. Maślankę i jajko ubijamy widelcem i wlewamy do pozostałych składników. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Z precelków wycinamy rogi, niestety precelki się

Czerwona Porzeczka
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 198

tęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza. SKŁADNIKI na 1 porcję:Udko z królika1,5  kieliszka białego wina2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest świeże i nie było mrożone)2 białe cebuleolej rzepakowySól, pieprz3 ziarna ziela angielskiego1 kulka jałowca 2 liście laurowegałązka rozmarynutymianekmajeranek2 ząbki czosnkuSkładniki na Puree ziemniaczane:dowolna ilość ziemniaków(...)szałwia (1 listek na 1 ziemniaka)łyżka masłasól, pieprzSkładniki na surówkę:2 marchewki1 mały por1 kwaśne jabłko1 łyżka majonezu albo śmietanysól, pieprzKrólik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 127

Jest jeden plus upałów....można bezkarnie jeść chłodniki! :D postanowiłam tradycyjny litewski chłodnik unowocześnić nietypowymi dodatkami jak mascarpone oraz przegrzebkami. Przegrzebki to jadalny gatunek małża. Kupiłam

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 171

Zazwyczaj kaszę jaglaną jadam w wersji na słodko. Ale u Patrycji znalazłam ten przepis na pierogi i nie mogłam się oprzeć :) I do tego ciasto na maślance...trochę się go obawiałam, ale wyszło delikatne i miękkie :) Ponoć są to pierogi ruskie po staropolsku, a co mogę potwierdzić, to to, że są pyszne!Składniki:Ciasto:500 g mąkipół łyżeczki solimaślanka(...)wchłonąć cały płyn.2. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.3. Przepisać mąkę, dodać sól i stopniowo dodawać maślankę i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkami.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z porzeczkami 153

jajka250 g czerwonych porzeczekKruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Chłodnik z botwinką 182

soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę, maślankę i śmietanę. Dodajemy siekany szczypiorek i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przed podaniem schładzamy.4. Chłodnik serwujemy z jajkiem na twardo.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z truskawkami 288

pieczenia4 jajka300 g truskawekKruszonka:2 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka cukruSposób przygotowania:1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Sos grzybowy 145

leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy

Kuchnia domowa Ani
Muffinki, które zawsze wychodzą 187

razem proponuje babeczki z owocami leśnymi. Do dzieła!Składniki (ok. 12 -14) babeczek:250 g mąki tortowej (1 i 1/3 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka250 g maślanki (1 szklanka)110 g cukru (1/2 szklanki)1 opakowanie cukru wanilinowego75 ml oleju (6 łyżek)+ ulubione owoce, czekolada, orzechy...Przygotowanie:Do miski wrzucamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Używając(...)miksera mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz olej i ponownie mieszamy. Stopniowo dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy ulubione dodatki i mieszamy łyżką (możemy je też dodać po przełożeniu do foremek - te cięższe same wpadną do środka).Babeczki przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Zakręcony Widelec
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 163

blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam) 160 g masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone(...)złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie

Czerwień i błękit
Czekoladowe lody z miętą i bazylią 121

czekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką.Dodać drobno posiekaną bazylię i miętę oraz zetrzeć do miski 50 g czekolady z 50 g drobno posiekać i także

Ewa w kuchni
Babeczki z jeżynami 143

smakowały jeszcze ciepłe ? Po prostu bosko.1 szk jeżyn ( u mnie małe )2 jajka ( M )16 g cukru waniliowego2 łyżki cukru125 ml oleju rzepakowego80 ml mleka 3/2%50 ml maślanki naturalnej250 g mąki pszennej typ 5001 płaska łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia Jeżyny opłukać i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Do miski wlać mleko, maślankę, olej i wsypać

Ewa w kuchni