maślanka - 2502 przepisów (strona:85/167)

Placki owsiane z bananem 194

zwyczajnie jeść same Jestem przekonana, że jak ich spróbujecie to się w nich zakochacie Placki owsiane z bananemSkładniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka (lub mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru)1/2 szklanki mąki2 banany1 jajko1 łyżeczka sody lub proszku do pieczeniaszczypta cynamonudo podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić(...)godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą (lub proszkiem) i cynamonem.3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę

UgotujmyTo.pl
Placki kukurydziane 157

znalazłam na Kuchennych, ale coś tam pozmieniałam i wyszło to cudo…:)!Placki kukurydzianeSkładniki:1,5 szklanki mąki pszennej (może być bezglutenowa)1,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki maślanki lub kefiru1 szklanka puree z mango lub persymon lub innego dowolnego gęstego puree3 jajka1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 łyżeczka waniliiW jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę(...)pszenną, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i sól.W drugiej misce miksujemy mokre składniki: maślankę/kefir, puree, jajka i wanilię.Do suchych składników wlewamy mokre. Wszystko dobrze miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu, aby placki się nie spaliły. Na zwykłej patelni można smażyć na małej ilości oleju rzepakowego. Podawać z miodem

UgotujmyTo.pl
MUFFINKI JAGODOWE 114

powtórzenia – z podwójnej porcji! :D   SKŁADNIKI:- mąka – 8 łyżek – cukier – 4 łyżki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 4 g – maślanka – 120 g – jajko – 2 szt – borówki – ok. 200 g – płatki migdałów – ok. 10 dag   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę(...)cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate.Foremki ( ja jak zwykle używałam silikonowych ) napełniamy ciastem do połowy wysokości.Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek i „upychamy” płatki migdałów.Pieczemy

Ostra na Słodko
Bułeczki serowe – przepyszne! 152

świetnym pomysłem zarówno na śniadanie , jak i przekąskę w pracy czy na pikniku! SKŁADNIKI:- mąka – 1 szklanka- proszek do pieczenia – 2 lyżeczki- piwo ( jasne ) – 1/4 szklanki- maślanka – 1/4 szklanki- sól – 1 szczypta- cukier – 1 szczypta- zimne masło – 1/4 szklanki- cheddar – 1 garśc- gouda – 1 garśc- parmezan – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)cukrem.Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami na kruszonkę.Dodajemy starte na grubych oczkach sery ( trochę odkładamy do posypania ) i dokładnie mieszamy.Robimy dołek w środku składników , wlewamy piwo i maślankę.Delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.Z ciasta odrywamy bułeczki i wkładamy do foremek na muffiny (  jeśli używamy silikonowych nie musimy dodatkowo natłuszczac ).Posypujemy resztą sera.Pieczemy 12-15 minut do momentu

Ostra na Słodko
Tort czekoladowy z żurawiną 150

szklanki żurawiny1/2 szklanki złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać.Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać.Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy.Na spód małej tortownicy wyłożyć papier a boki posmarować tłuszczem. Następnie przelać ciasto. Wierzch wygładzić.Piec

Moje pyszne gotowanie
Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia 143

margaryny Kasi,2 duże jajka,2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis),1 łyżeczka soli,400 g mąki pszennej,250 g drobnego cukru,czerwony barwnik spożywczy,250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać(...)utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy.Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek :) Swoje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 306

smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)Składniki:około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 158

pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu

NA MOIM TALERZU
Chłodnik z ogórków 163

tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puszczą sok. Koperek i miętę myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie odciskamy ogórki, przekładamy do garnka i mieszamy z maślanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z kalafiorem i kurczakiem 508

wodzie. Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj. Jajko gotujemy na twardo. Kalafior kroimy na mniejsze części, kurczaka w plasterki, jajko w ósemki, a sałatę siekamy. Wszystko razem łączymy. Maślankę mieszamy z przyprawami i posiekanym koperkiem i dodajemy do sałatki

Kuchenny Skrawek Nieba
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 169

dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 172

uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość(...)migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chłodnik wiejski 162

Chłodnik wiejski...Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor.Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku.Kremowy jogurt i maślanka.Aksamitny rarytas! Składniki:2 zielone ogórki;Pęczek rzodkiewki;1 duży pomidor malinowy lub 2 średnie, zwykłe pomidory;Pęczek szczypiorku;3 dymki lub 1 duża, biała cebula;Pęczek koperku;1 ząbek czosnku;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;800 g jogutru greckiego(...)maślanki;2 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków.Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków i rzodkiewek.Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Cebulę/dymkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do garnka

Gospodyni Miejska
Ciasto z truskawkami i białą czekoladą 316

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą...Pyszne i nie wymagające dużo pracy.Z dodatkiem soczystych truskawek.Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.Proste, szybkie i niedrogie.Polecam! Składniki:Ciasto:250 ml maślanki;1/2 szklanki białego cukru;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;3 duże jaja;2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 szklanki oleju;Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).Owoce:350 g truskawek(...)Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).Dodatkowo:100 g białej czekolady;Bułka tarta do obsypania formy;Tłuszcz do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste

Gospodyni Miejska
Babeczki drożdżowe z makiem 184

polecam :)200 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży1 jajko2 łyżki cukru2/3 szklanki maślanki1/3 szklanki oleju10-12 łyżeczek masy makowej jak najlepszej jakościDrożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-12 równych

Mienta blog