tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Placuszki z pieczonej dyni 250-300g pieczonej dyni 2 łyżki maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mała szczypta soli trzcinowy cukier(...)puder** Ulubiony dżem, powidła, owoce Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy
Zawsze głodna!smaku solą i pieprzem. Wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Proziaki: przepis tutaj Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki 1 łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam
dom-agi.plmąki pszennej; - 2 łyżki kakao; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g masła ( w temperaturze pokojowej); - 200 g cukru; - 2 jajka; - 175 ml maślanki naturalnej; - 1 łyżeczka octu; - opcjonalnie ulubiony ekstrakt; Dodatkowo: - szklanka śmietany kremówki; - łyżka cukru pudru - odrobina czerwonego lub różowego barwnika Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać(...)łyżkę suchych składników, cały czas ubijając, następnie dodać jajko, znów łyżkę suchych składników, drugie jajko, nie przerywając ubijania dodać resztę suchych składników. Gdy masa będzie jednolita dodać ocet oraz maślankę (plus ewentualnie ekstrakt) Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz barwnikiem na sztywną pianę. Gdy cupcakes wystygną nakładać
dom-agi.plszklanki mąki pszennej; - 1,5 szklanki cukru do wypieków; - 3/4 szklanki kakao; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - pół łyżeczki soli; - 1 szklanka maślanki lub kefiru; - 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 2 duże jajka; - 1 łyżka cukru wanilinowego; - 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy inki Wykonanie: Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, sodę, proszek, sól(...)większej miski wlać maślankę, olej, jajka. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 20 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 40 minut. Masa śmietanowa: - 300 ml śmietany 36%; - 250 g serka mascarpone
dom-agi.plkubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem - na kolację albo śniadanie. Albo do pracy! A czemu nie? :) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 100 ml maślanki naturalnej 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 300 gramów mąki pszennej 20 gramów masła 1 łyżeczka soli 1 jajko lub trochę mleka(...)posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comustach. Znakomicie sprawdza się również jako domowa wędlina na kanapkach. Proponuję KARKÓWKĘ W ZIOŁACH-pieczoną w rękawie. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg. chudej karkówki 2 szklanki mleka lub maślanki 3-4 łyżki oliwy oliwek oraz zioła po szczypcie: rozmaryn, tymianek,majeranek sól, pieprz WYKONANIE: Karkówkę moczymy 1-2 godz. w maślance, przygotowujemy marynatę z oliwy i ziół (zioła oraz pieprz
Kuchnia Beatydoczekała :) Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w domu, ale również w pracy. Składniki: 20 gramów drożdży 30 gramów cukru waniliowego 100 ml mleka 100 ml maślanki naturalnej 270 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duży banan (mój ważył 280 gramów, w skórce) 1 jabłko cukier puder(...)posypania - opcjonalnie W ciepłym mleku wymieszanym z ciepłą maślanką rozpuszczamy drożdże z jedną łyżką mąki. Zostawiamy na 10 minut aż drożdże ruszą Jajko wbijamy do miski i mieszamy z drożdżami Następnie dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko miksujemy. Ciasto będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/zapach waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik(...)grube trójkąty nadziane na wykałaczki Wszystko odkładamy do wyschnięcia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cukrem kakaem i solą, barwnikiem. Dokładnie mieszamy. W misce miksujemy pozostałe mokre składniki (jajka, maślankę, olej, ocet). Następnie wszystko razem łączymy. rozlewamy w 3 równe formy ( ok 18 cm przekrój) z wyłożonymi papierem do pieczenia samymi spodami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170- 180 stopni
Malinowe Pocałunkigrubych oczkach ) 40 ml nalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele(...)alkoholem. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać płatkami migdałowymi. Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić
Przepisy i porady kulinarnesztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek mleka 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić
Apetyczna babeczkapół. Biszkopt ciemny II: 225 g masła 225 g cukru 1 jajko 1 łyżka kakao 10 g barwnika czerwonego w żelu 225 g mąki szczypta soli 125 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajko. Ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i sodą. Dodajemy do utartego masła. Ucieramy(...)krótką chwilę. Wlewamy maślankę, ekstrakt z wanilii i barwnik. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany
Made By Mom And Sonzrobimy takie ciasteczka w domu i SMS-a już nie wysłałem. Czego użyliśmy? -200 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki gryczanej -150 gram masła miękkiego -żółtko -3 łyżki maślanki -100 gram cukru -łyżka kakao Cisto zagniatamy do elastycznej masy z mąk, żółtka, cukru i maślanki. Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao; zagniatamy. Tworzymy dwa długie
BaRepasjako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 2. W misce wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i całość mieszać do połączenia. Wyłożyć ciasto na posypany
UgotujmyTo.pltego 1 łyżkę masła. Prażaki nakładamy w ten sposób: łyżkę namaczamy w tłuszczu z boczku i nakładamy tak jakby gałki lodowe :) Oblewamy tłuszczem i boczkowymi skwarkami. Możemy popijać maślanką, kwaśnym mlekiem lub kefirem. Ja skąpałam prażaki w maślance i tez było pyszne :) Smacznego !!! Prazoki - niegdyś codzienna strawa świętokrzyskiej wsi Charakterystyka produktu Wygląd Nietypowy rodzaj masy ziemniaczano-mącznej
ClauditteMissCookingSkładniki: 3 pomidory - Polskie 1 cebula 1 natka pietruszki 1 szklaka naturalnej maślanki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w kostkę, Cebulę i natkę drobno siekamy. Wszystko razem dodajemy do miski. Zalewamy maślanką i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
ClauditteMissCooking