masa makowa - 2519 przepisów (strona:127/168)

Truskawkowy sernik na makowym biszkopcie 99

smaczny wypiek, który idealnie dopełni świąteczny stół.  Składniki (tortownica o średnicy 16 cm): Biszkopt makowy: 3 jaja  3 łyżki mąki pszennej  2 łyżki maku  2 łyżki cukru pudru  2 łyżki oleju rzepakowego  szczypta soli  Masa serowa o smaku truskawek: 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu  2 jaja  150 gram konfitury truskawkowej Łowicz

Mango Papaja
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 74

idealne połączenie smaków i tekstur. Przygotowanie togo ciasta nie jest trudne . Aby przygotować makową panienkę musisz upiec biszkopt makowy . Przygotowuje się go podobnie jak zwykły biszkopt, jednak zamiast mąki używamy innych składników: mielonych migdałów i wiórek kokosowych. Migdały i kokos doskonale podbijają smak maku. Biszkopt makowy nie zawiera mąki pszennej, a co za tym idzie jest bezglutenowy . Do jego przyrządzenia(...)nasączony ponczem. Włóż do lodówki na 30 min. Gdy galaretka stężeje, pokryj ją równo schłodzoną masą śmietanową. Na masę śmietanową wylej polewę czekoladową. W razie potrzeby rozsmaruj równo. Posyp z wierzchu kokosem, migdałami lub inną dowolnie wybraną posypką. . Nutrition Kalorie: 234 kcal Artykuł Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
CzeKoLadowo-MakOwy Torcik ŚwiątecZny 79

misce ubijamy białka. Po lekkim spienieniu dodajemy sól i kontynuujemy ubijanie do sztywności. Stopniowo dosypujemy pozostały cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodajemy utarte żółtka i delikatnie mieszamy szpatułą. Przesiewamy sypkie składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto(...)bezików.  Mocnoczekoaldowy biszkopt i makowy krem Krem kakaowo – makowy: 1 szklanka mleka 3 łyżki kawy ciemnego kakao 3 żółtka 0.5 kubka cukru do  1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 Kostka masła 0.5 kubka suchego i zmielonego maku W garnuszku podgrzewamy mleko, dosypujemy kakao żółtka ucieramy z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodajemy łyżkę skrobi i połowę gorącego

Luźna Kuchnia
Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie 83

dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka cukru (200 g) szklanka mąki pszennej (160 g) 1/2 szklanki maku suchego mielonego (70 g) łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 200 g masła szklanka cukru (200 g) 200 ml mleka 1 kg zmielonego(...)składników. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wylewamy gorącą masę serową i przykrywamy drugą. Odstawiamy do wystudzenia. Wierzch biszkoptu

e-PrzepisyKulinarne
Delicja makowa 388

już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia   Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka

wcinaj to
Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami 135

mlekiem i wodą gazowaną. Dodajemy mąkę, mak, przyprawy, skórkę z cytrusów i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8 sztuk). Fetę kruszymy, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, […] Artykuł Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sernik z delicjami + film 1377

przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego

Smakowite Dania
Ciasto Pijak + film 216

ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła

Smakowite Dania
Pijany przekładaniec (Pijak) 234

łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie śliwkowy krem czekoladowy ) II warstwa (beza makowo-kokosowa): 6 białek 150 g cukru pudru 150 g maku 150 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia III warstwa (masa budyniowa): 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Domowa Cookierenka Agi
Piernik z marcepanem i powidłami 411

ostatnim kawałkiem piernika. Lukier. Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE

królestwo garów
Tort makowy z kremem z białej czekolady 114

herbata z cukrem do nasączenia biszkopta owoce do dekoracji   Przepist Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady. Wykonanie: Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy białka. Białka ubijamy na sztywną masę czas 4 min/obr.4. Następnie nastawiamy czas 4 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie(...)sztywna dolewamy żelatynę. Miksujemy do czasu aż masa będzie sztywna. Z ubijaniem śmietany musimy uważać aby jej nie przebić. Dlatego należy stan ubicia obserwować przez otwór w pokrywie. Ubitą masę dajemy do lodówki na ok 10 min. Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat

Themo przepisy
Kolorowa babka 123

kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel wiśniowy i mieszamy. Masy kolejno wykładamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką (kolejność warstw dowolna lub tak jak u mnie biała, kakaowa, różowa i makowa). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjmujemy

Smak mojej kuchni
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 198

nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu(...)Ciasto: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wbić jajko wlewać stopniowo tyle ciepłej wody aby otrzymać masę o konsystencji ciasta pierogowego, dobrze zagnieść, odłożyć na 5 minut aby „odpoczęło” następnie rozwałkować i szklanką o średnicy około 8 cm wycinać kółeczka nakładać po małej łyżeczce makowego farszu zlepiać brzegi, formując ozdobne falbanki , wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2 minuty

Wanilia i Kardamon
Cycki murzynki 781

ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;)  taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.   Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy(...)następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną i gotujemy do momentu aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ugotowanego, ostudzonego budyniu. Krem smarujemy na makowym cieście i przykrywamy biszkoptami, a po wierzchu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z niewielką

Cynamonowe szczęście
Japoński makowiec z musem jabłkowym 178

cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy,  podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny