masa makowa - 2519 przepisów (strona:130/168)

Ananasek z biszkoptami 143

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło

kulinarne odsłony pati
Szybkie pączki serowe z powidłami 166

Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta

mojewypiekiinietylko
Tradycyjne oponki serowe 135

Najlepsze pączki Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki 185

Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki 7634

Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta

mojewypiekiinietylko
Brzoskwiniowa słodkość 292

Lekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :)Składniki:Biszkopt:- 6 jajek- 3 łyżki maku- 6 łyżek cukru pudru- 6 łyżek mąki- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPlacek kokosowy:- 6 jajek- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 30 dag wiórków kokosowychMasa:- puszka brzoskwiń- 1 budyń śmietankowy- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1 łyżka mąki - 1 kostka masła- alkohol(...)szklance soku z brzoskwiń gotujemy budyń, dodając cukier waniliowy oraz mąkę. Przestudzony budyń łączymy z utartym masłem, następnie dodajemy pokrokone w kosteczkę brzoskwinie.Biszkopt skrapiamy alkoholem, kładziemy na to masę a na masę placek kokosowy. Wierzch polewamy roztopioną w kąpieli wodnej połową gorzkiej czekolady

Zainspirowana w kuchni
MAKOWA KRAJANKA 178

tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.  ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt.  cukier puder 1 szkl.  mąka 1 szkl.  mak niebieski suchy 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: mleko 1/2 l.  margaryna 1 kostka  cukier

Kuchnia Paulettes
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 157

Ostatnio scigam sie z czasem i przez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze

Przysmaki Karolki
MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI 354

mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście(...)posypania * sok cytrynowy PIANA: * śmietana 30% – 600 g * cukier puder – 3 łyżki * cukier waniliowy – 1 łyżka * fix do śmietany – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a następnie wlewamy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę LUBELLA z proszkiem do pieczenia i dodajemy mak oraz aromat – delikatnie

Ostra na Słodko
Warstwowy miodownik 181

blatów. Lekko przycisnąć odwróconym drugim blatem.   Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Jeśli ktoś się decyduje na mleko skondensowane, trzeba je gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
cygańska droga czyli walka z galaretką 191

wizualnie ciasto jest bardzo ciekawe dlatego postanowiłam go wykonać.  Ciasto ogólnie jest bardzo proste poza kwestią galaretki. Jak zwykle musiałam wybrać coś dziwnego zamiast upiec standardowy placek. Na masie należało ułożyć paski biszkoptu co też zrobiłam i między nie wyciąć paski galaretki. Od razu uprzedzam, że lepiej jest wlać tężejącą galaretkę w rowki. Należy jednak uważać, żeby galaretka(...)wlać lekko płynną między ciasto.  Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Malinowa mgiełka 159

Malinowa mgiełka Subtelne i delikatne ciasto malinowe na makowym biszkopcie, przykryte śmietankową pianką. Coś pysznego!     Składniki: na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100g cukru 1 niepełna łyżka oleju 1 niepełna łyżka gorącej wody 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki maku (suchego, prosto z paczki) na masę malinową: 0,5 kg mrożonych malin 1 szklanka

Blog z Apetytem
Ciasto Telimena z truskawkami, budyniem i bezą / Layer Strawberry Cake 212

Telimenie dodatkową, ciekawą  warstwę stanowi makowa beza, pokruszona na wierzchu ciasta. Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z truskawkami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też bezy. Ciasto Telimena z makiem i masą budyniową  sprawdzi się nie tylko w sezonie

Lekcje w kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 157

kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 2-3 łyżki miękkiego masła Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik

w mojej kuchni
Makowa delicja z kremem 169

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne. Ciasto podane na porcelanie od  Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold  Makowa delicja z kremem Składniki: Ciasto 1 8-żółtek 2 całe jajka 0,5 szkl cukru 3/4 - szkl mąki 2- łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki(...)łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. Upieczone

Kuchnia Danusi
Sezamowo-makowe gofry z jajkiem w koszulce 150

Pyszne chrupiące gofry sezamowo-makowe z jajkiem w koszulce. Danie które świetnie nadaje się na leniwe śniadanie, lekki obiad lub sycącą kolację. Jedno jest pewne, gofry szybko znikają i od razu pojawia się ochota na więcej :) Do przyrządzenia dania, zainspirował mnie przepis na gofry z harissą i jajkiem z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera. 3 porcje(...)jogurt naturalny łyżka soku z cytryny ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki. Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Gofrownicę natłuszczamy i posypujemy sezamem (na każdą partię gofrów około 0/5 łyżeczki sezamu). W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się

Mienta blog
Ciasto Pijak 138

pochwalić na imprezie rodzinnej pysznym ciastem to polecam serdecznie. Składniki: Biszkopt: 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone(...)Najpierw zajmiemy się biszkoptem białym. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku miksując wszystko na mniejszych obrotach. Przesiewamy porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie szpatułką łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm moja blaszka była ciut innych wymiarów i ciasto wyszło takie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto makowe z jabłkami. 105

Ciasto makowe z jabłkami. Bez względu ile wyszukanych ciast czy wysokiej klasy deserów przygotowujemy na święta , ciasto z makiem jest tradycją. Cudowny aromat pieczonego ciasta to niewątpliwie jedna z najpiękniejszych przyjemności. A w okresie świąt dom pachnie cudownie tymi wszystkimi smakołykami . Makowiec z jabłkami jest niesamowity i bardzo łatwy do przygotowania. Jest miękki, delikatny, pachnący i idealny na co dzień(...)zawartość miski aż masa stanie się biała, zajmie to około 4 – 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: olej, mleko, mąkę, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon, mak. Ponownie włączamy mikser i łączymy składniki. Na koniec dodajemy starte jabłka. Mieszamy łyżką. Blachę o wymiarach 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy nasze ciasto makowe. Piekarnik nastawiamy

Zdrowy Styl Joanny
Krem z czarnym sezamem 94

tortu świątecznego. Świetnie komponuje się z biszkoptem makowym . W torcie znalazła się również słodka chrupiąca beza , a dla przełamania smaku kwaskowy lemon curd. Print Krem z czarnym sezamem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl sprawdzone przepisy Course Deser Cuisine egzotyczny Keyword czarny sezam, krem, krem maślany, masa, masa budyniowa Prep Time 30 minutes Chłodzenie

SmartBake.pl
KOLOROWA ZEBRA 162

wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm (można użyć mniejszej ciasto będzie wtedy wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wylewamy po 3 łyżki każdego z 3 ciast, ja wlewałam makową, kakaową i kisielową i tak na zmianę

Pani na deser
Makowe ciasto 127

wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej - 250g cukru - 4 jajka - 1 szklanka maku niemielonego - 1 szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym żółtku

CookYourself

Proponowane wyszukiwania