CIASTO MAKOWE KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA(...)SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MUCHOMORKI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewycoś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe 4 łyżki brązowego cukru z cynamonem 4 łyżki wody Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku Jak wykonać ? Normal(...)spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier
Wanilia i Kardamonwyszedł cudownie miękki , pełen bakalii i masy makowej.Bardzo polecam ten przepis do którego zabierałam się już dawno , a udało się go zrobič teraz :). Ciasto: ***************** 340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka 30g.roztopionego ostudzonego masła 60g.cukru pudru 20g.drożdży 1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią odrobina zapachu waniliowego szczypta soli Farsz makowy: ************************* 1 1/4 szklanki maku 2 jajka(...)dodajemy. 3. Wszystkie składniki wymieszać ,teraz dodać masło i jeszcze raz wymieszać aż wchłonie tłuszcz. 4.Ciasto wyrabiamy na stolnicy lekko podsypując mąką przez ok 4-5 minut.na gładkią masę. 5.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 40 minut w misce posypanej mąką. 6. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMakowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijając dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełożyć(...)puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu. Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makowa Panienka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeniedzielę o 7 rano je zrobiłam. Kilka składników, kilka ruchów miksera i ciasto było w foremce. A zapach zaczął powoli budzić domowników, fajny początek dnia, prawda ? Ciasto cytrynowo makowe 1/2 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 jajka sok z 3 cytryn ( u mnie nieduże ) 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)posmarowania ciasta 1 serek homogenizowany sok z 1 cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez 50 minut
Kuchnia na wzgórzuBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich
Gosia gotujecałość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej(...)galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem
Ala piecze i gotujeCzas czytania: 3 min Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku , nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest(...)typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek, polecam gorąco! Print Ślimaczki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Makowiec w formie ślimaczków to super szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru. Course
SprawdzonaKuchnia.plłyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem
Ostra na Słodkomasie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli(...)orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki
SMYKWKUCHNIjest naprawdę mega pyszny (i to nie jest reklama :)). Nie ma na co czekać, lećcie do kuchni i zabierajcie się za pieczenie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku szczypta cynamonu jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego(...)oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku, a na to kolejną, dużą
365 dni dookoła kuchni/caption] Listopadowe "święta" kojarzą mi się od zawsze z dwiema rzeczami: struclami makowymi i ciastem marchewkowym. W tym roku też czekały na mnie świeże, jeszcze ciepłe strucelki upieczone przez moją mamę. Nie ma lepszych na świecie. Ja natomiast pokusiłam się o wykonanie ciasta marchewkowego z śmietanowo, serową masą, taki mój mały eksperyment, ale niezwykle smakowity. Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek
Cynamonowe szczęściesię, a do tego niecodziennie się prezentuje. Świetna odskocznia od tradycyjnych babek. Ta niezwykła wilgotna babka makowa to idealne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Wilgotna babka makowa jest bardzo lekka i pachnąca. Składniki: 170g mąki pszennej 220g cukru, najlepiej brązowego 4 duże jajka 200g masła (nie zamieniać) 1 opakowanie cukru z wanilią 150g maku czarnego(...)piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół). Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut – do suchego patyczka. Studzić na kratce. Babkę makową można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu. Post Wilgotna babka makowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni