masa makowa - 2519 przepisów (strona:128/168)

Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju) 144

Mięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą, pełne chrupiących ziaren maku – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką Polecam! Składniki (na 12 babeczek/muffinek): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki musu(...)tacki na muffinki wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami nakładamy łyżką masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut albo aż patyczek wetknięty w babeczki będzie suchy. Dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru utartego w moździerzu z sokiem z cytryny. Smacznego!   Artykuł Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju) pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Ciasto ze śliwkami? A może sernik? 152

zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt?  Oceńcie sami. :)   SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI  i  KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki  proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera 150 g maku 2 jajka 100 g śmietany

Bon appetit mon amie
sernik z makiem i lemon curd 144

można poprzestać na jednym kawałku. Sernik z mocnym cytrynowym aromatem, z delikatnymi makowymi piegami:) Zainspirowałam się tutaj . Sernik jest rewelacyjny; wizualnie i smakowo. Jest łatwy w przygotowaniu, trzeba jednakże rozłożyć pracę na dwa dni. składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku

6niebo
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 174

mielonym makiem. Oczywiście w wersji bez cukru Jeśli nie przepadacie za zbyt ciężkimi makowymi wypiekami to pewnie będzie wam smakowało. Jest naprawdę lekkie i można trochę poeksperymentować z dodatkami już po upieczeniu, czyli przełożyć powidłami , ulubionym dżemem, albo podać z bezcukrowym lukrem, czy też lekką masą i wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć

Fitkot
ciasto "składanka" 185

Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego).  Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem-wiórki. Odstawić na min. jeden dzień

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 185

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Propozycje na Wielkanoc 349

CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA(...)SAŁATKA Z ANANASEM I SELEREM CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                                  MUCHOMORKI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tort makowo-truskawkowy 162

coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki 30% 50 gramów cukru pudru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kakaowa szarlotka z makową bezą 261

pieczenia Dr.Oetker Warstwa jabłkowa: 2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek 2 kisiele cytrynowe   4 łyżki brązowego cukru z cynamonem   4 łyżki wody    Makowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży  budyń śmietankowy Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku Jak wykonać ? Normal(...)spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek:  Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza:   Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier

Wanilia i Kardamon
DOMOWY MAKOWIEC BAKALIOWIEC PIECZONY W PERGAMINIE 163

wyszedł cudownie miękki , pełen bakalii i masy makowej.Bardzo polecam ten przepis do którego zabierałam się już dawno , a udało się go zrobič teraz :).  Ciasto: ***************** 340g.mąki 160ml.ciepłego mleka 2 żółtka 30g.roztopionego ostudzonego masła 60g.cukru pudru 20g.drożdży 1łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią odrobina zapachu waniliowego szczypta soli  Farsz makowy: ************************* 1 1/4 szklanki maku 2 jajka(...)dodajemy. 3. Wszystkie składniki wymieszać ,teraz dodać masło i jeszcze raz wymieszać aż wchłonie tłuszcz. 4.Ciasto wyrabiamy na stolnicy lekko podsypując mąką przez ok 4-5 minut.na gładkią masę. 5.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 40 minut w misce posypanej mąką. 6. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto przekroić na 2 równe części.Zostawić przykryte

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowa Panienka 13483

Makowa Panienka – Wykonanie: Blaty makowo-kokosowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijając dalej. Na koniec wsypać suche składniki (wiórki kokosowe, mak i zmielone migdały). Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą. Powstałą masę przełożyć(...)puder, cały czas mieszać i smażyć do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto udekorować wiśniami odsączonymi z kompotu. Makową panienkę schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makowa Panienka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty 139

niedzielę o 7 rano je zrobiłam. Kilka składników, kilka ruchów miksera i ciasto było w foremce. A zapach zaczął powoli budzić domowników, fajny początek dnia, prawda ?   Ciasto cytrynowo makowe 1/2 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 jajka sok z 3 cytryn ( u mnie nieduże ) 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)posmarowania ciasta 1 serek homogenizowany sok z 1 cytryny   Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do misy miksera dałam masło, dodałam do niego cukier i ubiłam na białą masę, dodałam wszystkie pozostałe składniki. Całość porządnie wymieszałam. Do kwadratowej formy wysmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką przełożyłam ciasto, równo rozprowadziłam szpatułką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekło się przez 50 minut

Kuchnia na wzgórzu
Tort makowy z masą budyniową 141

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich

Gosia gotuje
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 188

całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam ze sprawdzonego wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto pijak z galaretką 6173

też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem budyniowy: 700 ml mleka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej(...)galaretka cytrynowa 24 szt biszkopty okrągłe  spirytus lub wódka Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania