masa makowa - 2519 przepisów (strona:128/168)

Sernik gotowany 196

wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną

Strefa Zdrowego Żywienia
Sernik gotowany 145

wyjątkowy smak. Biszkopt makowy: 8 białek z dużych jajek 4 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 3 łyżki maku Białka ubij na sztywną pianę dodając po łyżce ksylitolu. Delikatnie mieszaj dodając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj wypłukany mak. Wymieszaj. Masę wylej na tortownicę wysmarowaną

Strefa Zdrowego Żywienia
Wegański kokosowy tofurnnik na proteinowym spodzie z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie, RAW) 193

gazu. Nieco odparowaną masę wlać na gotowy spód. Całość umieścić w lodówce. Gdy tofurnik jest gotowy, wyjąć go z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy, posypać np. kokosem i gorzką czekoladą, udekorować pralinami.  Do nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry

Candy Pandas
Ciasteczka makowe 304

ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez dekoracji, gdyż ziarenka maku sprawiają, że są one piegowate, co wygląda bardzo ładnie. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i cukru pudru utartych razem na gładką gęstą masę. Przy okazji dekorowania ciasteczek

Smakołyki Bereniki
Sernik makowy 267

Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!,  kolejna ciekawa wersja z makiem  :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25

Apetyczna babeczka
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 202

tort. Urodzinowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku i do gustu, tak jak inne moje torty.  A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)połowy cytryny Ponadto: słoik dżemu jagodowego ½ słoiczka dżemu z aronii (dodaje pysznego, kwaskowatego smaczku) Wykonanie biszkoptu: Żółtka oddzieliłam   od białek i utarłam je z cukrem aż masa stała się lśniąca i prawie biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi   migdałami. Do utartej masy żółtkowej   wsypałam

Kuchnia u Krysi
Czekoladowe salami 288

rozkładamy masę, układając ją w podłużny kształt. Owijamy papier wokół i uciskamy dość mocno rękami, starając się uformować walec (salami). Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Potem salami rozwijamy z papieru i obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone na grube plastry.   Zobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy

Poezja smaku
Ciasto "Pijak" 246

ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach.  Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego. Oryginalny przepis zakładał przełożenie biszkoptu dżemem brzoskwiniowym. Moim zdaniem wiśnie nadają temu ciastu charakteru. Ciasto "Pijak(...)czekolady 100 g okrągłych biszkoptów 50 g masła Ciasto 1 :  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić

Ciasta z tradycjami
Tort makowy z kremem i brzoskwiniami 134

wilgotny biszkopt, aksamitny i delikatny w smaku krem budyniowy, słodziutkie brzoskwinie – to brzmi bardzo smakowicie i zapowiada “wow” wygląd I taki właśnie jest tort makowy z kremem i brzoskwiniami. Idealny nie tylko na urodzinowy, ale także i świąteczny stół! Polecam Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt – potrzebujemy 2 takie biszkopty: 1 1/4 szklanki ( ml) mąki orkiszowej typu(...)posłuży nam do nasączenia biszkoptów. W wysokim naczyniu (np. garnku) miksujemy stałą część mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy

Lamarida.pl
Truskawkowa chmurka 243

masę. Ciasto schłodzić w lodówce.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki Szukasz jednak czegoś innego? Może spodoba Ci się któryś z tych przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo

Cukiernia Pychotki
Wiśniowe ciasto z makiem 260

ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie

Kulinarna (nie)codzienność
Malinowa tarta 204

masy – kremu, dodatków i za każdym razem tarta na nowo cieszy nasze oczy i podniebienia. Temat przewodni Ciasta na niedzielę , to Malinowe szaleństwo – stąd moja malinowa tarta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na tarty i tartaletki – na słodko i wytrawne – znajdujące się na blogu: Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe

mojewypiekiinietylko
Muffinki cytrynowo-makowe 241

cytrynowo-makowe z lemon curd i czekoladowym ganache Do przygotowania ganache należy przygotować: 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 ml płynnej śmietanki 30% 2 małe opakowania cukru waniliowego (32 g) 50 ml likieru cytrynowego (opcjonalnie) Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści. Drobno pokruszoną czekoladę zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy do momentu, gdy masa stanie

Ratunku obiad
Rogale marcińskie 108

uśmiechnął się i odjechał. Kiedy piekarz oprzytomniał po dziwnym spotkaniu, zobaczył leżącą na śniegu podkowę. Tak! Teraz już wiedział co ma robić. Przez całą noc napiekł ciasteczek z nadzieniem makowym i bakaliami, uformowanych na kształt końskiej podkowy. Rankiem po mszy odpustowej rozdał wszystkie ciasteczka biednym. Pomysł piekarza Walentego tak bardzo wszystkim się spodobał, że rogale, bo tak z czasem zaczęto(...)jego śmierci tradycję przejęli inni piekarze, zachowując ten sam przepis na nadzienie. Tylko tu w Poznaniu ten jeden raz w roku dnia 11 listopada wypieka się rogale nadziane masą z białego maku, bakalii i śmietany. Tyle legenda. Tak na prawdę pomysł marcińskich rogali podsunął swojemu szefowi w 1891 r. jeden z poznańskich piekarzy – Józef Melzer. Rogale były rozdawane ubogim

Szybko Tanio Smacznie
Rogale marcińskie 178

uśmiechnął się i odjechał. Kiedy piekarz oprzytomniał po dziwnym spotkaniu, zobaczył leżącą na śniegu podkowę. Tak! Teraz już wiedział co ma robić. Przez całą noc napiekł ciasteczek z nadzieniem makowym i bakaliami, uformowanych na kształt końskiej podkowy. Rankiem po mszy odpustowej rozdał wszystkie ciasteczka biednym. Pomysł piekarza Walentego tak bardzo wszystkim się spodobał, że rogale, bo tak z czasem zaczęto(...)jego śmierci tradycję przejęli inni piekarze, zachowując ten sam przepis na nadzienie. Tylko tu w Poznaniu ten jeden raz w roku dnia 11 listopada wypieka się rogale nadziane masą z białego maku, bakalii i śmietany. Tyle legenda. Tak na prawdę pomysł marcińskich rogali podsunął swojemu szefowi w 1891 r. jeden z poznańskich piekarzy – Józef Melzer. Rogale były rozdawane ubogim

Szybko Tanio Smacznie
Babka marmurkowa makowa. 211

Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową:   5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)bułka tarta do formy cukier puder do posypania      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część

Rozpustne gotowanie