masa makowa - 2519 przepisów (strona:136/168)

Tort śmietankowy 132

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.  Palce lizać!   Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej(...)wgniecie Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej.  Placki powinny być cienkie.  Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Masa śmietankowa: 4 szklanki śmietany 1,5 szklanki cukru pudru 2 op. cukru waniliowego Śmietanę ubić dodając cukier puder  i cukier waniliowy. Przed przełożeniem placki należy zwilżyć.  Każdy placek

Pyszności Słodkości
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 153

roladę.  Bardzo delikatną, kremową i puszystą, o aromacie pomarańczy ze słodką nutą truskawkową od Łowicza. Rolada jest tak pyszna, że goście z zachwytem powiedzą łooo....;) KREMOWA ROLADA POMARAŃCZOWO-MAKOWA  z KONFITURĄ Składniki: rolada: 3/4 szk mąki 3/4 szk cukru 2 łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego(...)łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką

Bon appetit mon amie
Tort śmietankowy 207

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki

Salonik smaków
Tort makowo-orzechowy 123

mojprzepisna.pl | Tort makowo-orzechowy Tort niespodzianka, który upiekłam z okazji urodzin mojej bratowej. Jakie było jej zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym(...)mleku na czas przygotowywania pozostałej części kremu. Masło utrzeć na jasną masę (około 5 min na średnich obrotach). Jajka utrzeć z cukrem na piankę. Do utartego masła dodawać po łyżce ubitych jaj cały czas miksując na małych obrotach. Ma wyjść jednolita masa. Wyłączyć mikser, odcedzić orzechy. Do masy maślanej wmieszać orzechy i alkohol. Nasączenie: 90 ml zimnego espresso

moj przepis na
Tort makowo-orzechowy 227

zdziwienie kiedy przyjechała do nas w odwiedziny, a tu okazało się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann(...)nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować ani nie wykładać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać

moj przepis na
Japoniec – ciasto makowe 83

szczyptą soli i dodawałam małymi partiami cukier. 6. Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. 7. Połączyłam zaparzony i ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach(...)święta zrobię je ponownie. W między czasie muszę poczytać moje tajemne zapiski na karteluszkach. Może znów znajdę jakiś przepis, którego nie wypróbowałam. Smacznego! Lidka Artykuł Japoniec – ciasto makowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Babeczki makowo-migdałowe 198

Nowy Rok 2018. Życzymy Wszystkim, którzy nas odwiedzają pięknego Nowego Roku, pełnego radości i dobrego smaku. Niech każdy dzień będzie godny zapamiętania. Marysia i Ania Moja Mama Gotuje Babeczki makowo-migdałowe Składniki: 2 łyżki maku  5 jajek  2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)  2 łyżki mąki kokosowej  1/3 szklanki ksylitolu, cukru trzcinowego lub kokosowego(...)migdałową z mąką kokosową, makiem i sodą. W drugiej misce dokładnie mieszamy cukier, jajka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i wanilię. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszamy. Masą wypełniamy posmarowane olejem kokosowym foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy około 20 minut. Smacznego! Autor: Ania

Moja Mama Gotuje
Babka migdałowo-makowa 152

Mój sposób na wykorzystanie białek Babka migdałowo-makowa SKŁADNIKI:  proszek do pieczenia - 2 łyżeczki białka jaj - 6 szt mak mielony sypki - 0,5 szkl migdały tarte - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opak margaryna - 200 g mąka - 250 g sól - 1 szczypta tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno(...)waniliowym, dodać do piany, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w   piekarniku w 175 stop.przez 35 minut

Kuchnia Danusi
Biszkopt kakaowy 110

biszkopt kakaowy równie smaczny, puszysty i łatwy do przygotowania. Biszkopt kakaowy można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę. Masa  powinna przypominać bitą śmietanę i potroić swoja objętość to zapewni odpowiednie warunki do tego, żeby biszkopt odpowiednio urósł. Drugi sposób to ubicie samych białek z cukrem na sztywną(...)bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem. Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Cycki murzynki 198

kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia Piec na brytfance o wymiarach 24 x 37 cm, w piekarniku o temp. 160 -180 stopni C. przez  30 - 40 min. Składniki(...)szklance mleka Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem  Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu). Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżek mąki

Proste Potrawy
Babka makowa z białek z pomarańczami 4179

Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie.   Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier

Ala piecze i gotuje
Kostka makowo herbaciana 156

bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.  Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki maku 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)ostrożnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem. Przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. ok 30 minut do tzw suchego patyczka. Masa: 2 budynie o smaku malinowym 1 litr mleka 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny 4 torebki herbatki TEEKANNE Wild Berry Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3 łyżeczki żelatyny

Cynamonowe szczęście
Babka makowa + filmik 157

Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki: 5 jajek (białka i żółtka osobno) 200 g cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia(...)suchego maku olejek migdałowy cukier puder Wykonanie: 1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach. 2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej

Kawa z mlekiem
Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny 147

kukurydzianej – słodzidło wg smaku (u mnie 50g miodu) – ekstrakt wanilii wg smaku Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec(...)drzwiczki. W końcu wyjąć delikatnie ciepły sernik z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu zdjąć obręcz i posypać sernik cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny Artykuł Oszukany sernik- zapiekanka twarogowo- makowa o smaku cytryny pochodzi z serwisu Kulinarne życie

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania