masa makowa - 2519 przepisów (strona:142/168)

Hamantaschen 270

słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis(...)zmiękną. Jeśli zaczną przywierać do dna, można dodać więcej wody lub soku. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do blendera. Dodać orzechy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Nadmiar nadzienia można zamrozić, choć w moim wypadku został zjedzony wprost z rondelka:) NADZIENIE MORELOWE  /cytuję za M. Goldman - składniki na 2,5 tuzina/ 1/2 filiżanki wody

KUCHARNIA
Biszkopt piernikowy z kremem 141

aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy z kremem cynamonowym? Biszkopt ten jest bardzo prosty(...)przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie kremu Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę , zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 390

wodę z drożdżami i mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Teraz posypujemy mąką czysty blat (lub stolnicę, jeśli ktoś posiada takową), przekładamy jeszcze niczego nie przypominającą masę i podsypując nieco mąką zagniatamy piękne, elastyczne ciasto, z którego już niedługo powstaną te wszystkie pyszności z tytułu posta. Niezwykle pomocny w wyrabianiu ciasta idealnego okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który(...)słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś ten przepis na stałe wchodzi do Waszych kuchni a ja cieszę się, że nareszcie miałam chwilę, żeby podać go dalej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE