masa makowa - 2519 przepisów (strona:142/168)

Kołacz (kołocz) śląski z serem 309

Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto podawano na wszystkich uroczystościach rodzinnych, weselach, odpustach, roznoszone w paczkach sąsiadom(...)mąki orkiszowej jasnej 50 ml mleka 100 ml śmietany 12-18% 40 g masła 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 4 łyżki miodu/cukru 1/4 łyżeczki soli Składniki na masę serową: 1 kg twarogu (u mnie ser z wiaderka) 3 jajka 1 szklanka ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej skórka otarta z 1 cytryny Składniki na posypkę: 250 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka makowa 140

Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis.  Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej(...)miski. Ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do innej miski wlać żółtka i wsypać zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę

Ugotować
Serniczki z makiem 189

Serniczki z makiem to moja propozycja małych wypieków na nadchodzące Święta. Takie babeczki, umieszczone w ładnych i kolorowych papilotkach, a do tego udekorowane kremem, będą bardzo

Smakołyki Bereniki
Ciasto makowe z kremem 734

Pyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta!Składniki:Ciasto:200 g margaryny5 jajek (białka

Kuchnia domowa Ani
Piegusek ananasowy 208

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka.  Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa(...)cytrynowe Dr.Oetker 30 dag delicji morelowych Jak wykonać ? Biszkopt: Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany. Tak przygotowane ciasto

Wanilia i Kardamon
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 171

głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać(...)mną kilka dni temu z wizytą do przyjaciółki, i zniknęły błyskawicznie, wzbudzając liczne pomrukiwania zadowolenia. Są dość ciężkie, takie troszkę browniowate, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach masa jakby sernikowa. Mmm, pyszności! Poza tym - co niezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec białkowy 107

białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Zapraszam na przepis :-)  Składniki(blaszka 23/33): Ciasto:  mąka pszenna 1,5 szklanki, białka jaj 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\ margaryna roztopiona(...)wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy do blaszki i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Pieczemy w temp.170-180 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy

kulinarne odsłony pati
Ciasto brzoskwiniowe na makowym biszkopcie 136

ciasto prezentuje się bardzo efektownie, po drugie jest smaczne i wbrew pozorom proste w przygotowaniu. Zaś dodatkowym czynnikiem był fakt, że mój syn uwielbia mak, więc wiedziałam, że biszkopt makowy zje z ochotą. To samo ciasto będę piekła w przyszłą niedzielę na Dzień Nauczyciela :-) Mam nadzieję, że zasmakuje również nauczycielką.  SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika

Passions hobbies life
Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą 523

Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą – Jest to pierwszy przepis na tort z mojego e-booka „Wyjątkowe torty i ciasta” , jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo(...)Mój e-book teraz w promocji! Link do e-booka: „Wyjątkowe torty i ciasta” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku

Mała Cukierenka
Keks makowy 117

imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis na keks makowy jest na jedną keksówkę o długości 30 cm. Wszystkie składniki są w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml (szklanka do herbaty). Przepis znalazłam na blogu u Joanny(...)rondelku, odkładam na bok, studzę. Orzechy i migdały siekam, łączę z rodzynkami i łyżeczką mąki ziemniaczanej. W większej misce ubijam mikserem całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia do małej miseczki. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony

Zasmakuj Kuchni
Babka makowa 134

razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków. Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku do pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml (dla niewtajemniczonych - nie oznacza to, że wagowo składniki powinny ważyć(...)wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem, olejem i śmietaną. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier

Ze smakiem i z pasją
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 113

sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też pyszną chrupiącą, makową skórkę... mniam... ;-) Składniki: - 450g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 200g mąki żytniej chlebowej typ720 - 20g świeżych drożdży - 10g soli (daję himalajską, zwykłej trochę mniej) - 350g ciepłej wody dodatkowo: mąka do podsypania(...)chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem) do wyrastania, na ok. 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno zdecydowanie wyrosnąć. Masę zbijamy w misce, zagniatamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zbijamy, przykrywamy i odstawiamy. Po ok. 20-30 minutach ciasto zbijamy i przekładamy na podsypany delikatnie

Smaczne Zdrowe
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 703

smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam… Na końcu postu znajdują się wybrane komentarze, które dostaną zestawy cukierków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku(...)Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać

Mała Cukierenka
Sernik piernikowy 168

piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki(...)opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera włóż ciastka i blenduj je na pył, dodaj masło i krótki blenduj aby uzyskać formę mokrego piasku. Masą ciastkową wyłóż dno tortownicy, dociśnij tworząc równomierny spód. Foremkę owiń szczelnie od zewnątrz folią aluminiową, co będzie niezbędne do pieczenia w kąpieli wodnej. Na czas przygotowania masy serowej wstaw spód

nietylkopasta.pl
Jak upiec idealne kruche ciasto 153

jest w celu spulchnienia ciasta. Sprawdza się w przepisach gdzie kruche ciasto, jest pieczone z dużym obciążeniem. Mogą być to na przykład szarlotki z dużą ilością jabłek lub ciasta makowe, serniki czy tarty zapiekane z wypełnieniem budyniowym. Inne dodatki to olejki smakowe, przyprawy, cynamon czy kardamon, sól lub skórki cytrusowe itp.   [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half(...)specjalnej siekaczki do ciasta kruchych. Do mąki dodajemy pokrojone masło , a następnie siekamy je nożem, dodając kolejne składniki, na koniec krótko zagniatamy ręcznie do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto przed pieczeniem powinno być dobrze schłodzone, schłodzone będzie się lepiej wałkowało i formowało. Przygotowując kruche ciasto, zazwyczaj namawiam do przygotowania większej jego ilości i zamrożenia porcji, w ten sposób mamy

SprawdzonaKuchnia.pl