Cześć :D Ostatnio jak kupowałam mak do prześniaka, omyłkowo wzięłam z półki mak mielony. W tej sytuacji musiałam coś przecież z niego zrobić. Nie mógł leżeć
Pieprzyć z Fantazjąjeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam przepis podaje, że ciasto nie jest ani łatwe(...)keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia. Przygotowanie nadzienie czekoladowego Do małego rondelka włożyć masło, połamaną czekoladę oraz kakao, całość rozpuścić do uzyskanie jednolitej masy, zestawić z ognia i wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm. Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowany krem
SprawdzonaKuchnia.plkonsumpcja rodzynek i innych suszonych owoców. Wolę nawet nie myśleć jaką mają one zawartość cukru… Niemniej, żeby tradycji stało się zadość wrzuciłam garść namoczonych w rumie rodzynek do rolady makowej , którą przedstawię dzisiaj w odrębnym wpisie. Obok keto piernika to właśnie keto makowiec będzie bowiem ukoronowaniem tegorocznego świątecznego stołu. Czyli całkiem tradycyjnie… I niepodobnie do mnie… Zazwyczaj nie poddawałam się(...)czekolady gorzkiej (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowej 1 garść orzechów pecan 1 garść migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych Sposób przygotowania Piernik Suche składniki wymieszać. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem i szczyptą soli. Olej kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu i wymieszać z powidłami, po czym dodawać po łyżce do masy jajecznej dalej ją ubijając na małych obrotach. W międzyczasie
Modern Cave Girlsłodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis(...)zmiękną. Jeśli zaczną przywierać do dna, można dodać więcej wody lub soku. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć do blendera. Dodać orzechy i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Nadmiar nadzienia można zamrozić, choć w moim wypadku został zjedzony wprost z rondelka:) NADZIENIE MORELOWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 2,5 tuzina/ 1/2 filiżanki wody
KUCHARNIAaromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy z kremem cynamonowym? Biszkopt ten jest bardzo prosty(...)przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie kremu Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę , zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się
SprawdzonaKuchnia.plwodę z drożdżami i mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Teraz posypujemy mąką czysty blat (lub stolnicę, jeśli ktoś posiada takową), przekładamy jeszcze niczego nie przypominającą masę i podsypując nieco mąką zagniatamy piękne, elastyczne ciasto, z którego już niedługo powstaną te wszystkie pyszności z tytułu posta. Niezwykle pomocny w wyrabianiu ciasta idealnego okazuje się Mąż, a już zwłaszcza taki, który(...)słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś ten przepis na stałe wchodzi do Waszych kuchni a ja cieszę się, że nareszcie miałam chwilę, żeby podać go dalej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE