Pyszne ciasto dla fanów makowych wypieków. Dodatek jabłek sprawia, że jest ono bardzo wilgotne. Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę. Jeśli lubicie ciasta z makiem, musicie przygotować ten makowiec. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast Polecam nie tylko na Święta(...)połączenia (ciasto będzie dosyć sypkie, gęste – nabierze właściwej konsystencji po zmieszaniu z białkami). Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy do masy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W 2-3 partiach dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do natluszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstawiamy
Smaki Na TalerzuUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować makową panienkę, czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. Ciasto z wierzchu posypałam podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pycha! Składniki(...)wiórków kokosowych Na samym początku należy przygotować biszkopt : białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać porcjami (dosłownie - łyżka po łyżce) cukier. Gdy masa będzie gęsta to powoli dodawać żółtka. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać suchy mak, wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe. Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia, wyłożyć papierem
UgotowaćPrzez długie lata mojego życia nie chciałam brać do ust żadnych wypieków z makiem. Teraz moje gusta się zmieniły. Może za sprawą moich bliskich, którzy wprost przepadają za wszelakimi makowymi słodkościami? A może po prostu w pewnym wieku gusta się zmieniają...? Dziś zapraszam Was na szybki w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w jedzeniu ;) śmietankowy piegusek najeżony jabłkami *. Śmietankowy smak(...)masła i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy
Słodkie okruszkiWczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia
Słodkie Przyjemnościrolada makowa robi się niezwykle szybko, ponieważ ciasto zarabiamy sobie szybciutko na noc a rano wystarczy rozwałkować i gotowe. SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 1/2 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu ok 1/4 szklanki mleka 1/2 kostki masła jajko do posmarowania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozkruszamy drożdże ze śmietaną(...)opcjonalnie Mak gotujemy ok 10 minut w wodzie. Odcedzamy i płuczemy do czystej wody. Mielimy dwa razy. Do rondla dajemy masło, miód, mak i resztę składników, lekko podgrzewamy, odstawiamy. Masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście
harrisaprzypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje(...)olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180oC , ok. 50-60 min. Ciasto po wystudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego all photos made
coolinarnastrefa.blogspot.comChleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem
Smaczne Zdrowewcześniej nie wałkowaliśmy do pół centymetra robimy to teraz. Przy pomocy noża do pizzy lub radełka do ciasta kroimy ciasto na trójkąty równoramienne o wysokich bokach. Smarujemy dosyć grubo masą pozostawiając puste brzegi z wszystkich stron trójkątów, zwijamy od podstawy trójkątów, odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką kuchenną i w pokojowej temperaturze zostawiamy do wyrastania(...)warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie ok. 6,5 km/h :) I pamiętajcie: na wigilijnym stole, wypełnione niebieskim makiem mogą zastąpić tradycyjny zawijaniec makowy. Czemu nie? Mniam Mniam! #rogalemarcinskie #ciastoduńskie #drożdżowe #zmakiem rogaleznadzieniem #maślane
I tu będę miała takie tefajnych informacji, ale to przy kolejnej kawie z kardamonem. W następnych odsłonach będzie trochę o Tripoli i Bejrucie. No to teraz sprawa, od której zaczęliśmy :) czyli kawa i babka makowa, przecież to w końcu blog kulinarny. Kawa z kardamonem :) Najlepiej smakuje, kiedy do specjalnego tygielka wsypiemy pożądaną ilość kawy. Każdy ma swoją miarkę. Nasza miarka to jedna kopiasta(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy
vegetanieCzas Przygotowania : 2 h Wymiary blaszki : 35×25 cm W sklepach pokazały się już truskawki, więc postanowiłam trochę kupić i wymyślić jakieś ciekawe ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisybyły całkiem oryginalne, ale o niebo bliższe prawdziwym niż te:D Choć autorka nazywa je świętomarcińskimi nie miejcie złudzeń - to tylko pyszne rogaliki drożdżowe z nadzieniem makowo-orzechowo-migdałowym! Ale i tak warto je zrobić, bo smakują wyśmienicie! Rogale powinny być pokryte lukrem, jednakże z powodu braku cukru pudru zmieniłam trochę ich wykończenie: przed włożeniem do pieca posmarowałam je roztrzepanym(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Migdały, orzechy i mak zaparzyć w mleku, zemleć, dodać pokrojony w kawałki marcepan; utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. Dodać miąższ z wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować w prostokąt, pokroić na długie trójkąty. Na każdy z nich na całości rozłożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić
6niebomiło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych(...)syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy i miksujemy blenderem. Daktyle odsączamy, miksujemy blenderem na gładką masę. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również miksujemy z dodatkiem oleju kokosowego i masła. W dużym naczyniu mieszamy (najlepiej ręką lub dużą łyżką) mak, daktyle, kaszę, rodzynki, orzechy
Smakuje zdrowosłodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie ją posłodzić. Bardzo polecam… Upiecz bliskim radość z Kasią, na Święta. Tort makowo – orzechowy bez laktozy Składniki: Biszkopt: 7 jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, olej i wymieszać delikatnie szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Mała Cukierenka