masa makowa - 2519 przepisów (strona:145/168)

Ucierany makowiec z jabłkami 213

Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji. Jeśli szukacie innych przepisów na ciasta z makiem polecam Wam np.: delikatna rolada makowa (biszkoptowa) łaciaty makowiec w cytrynowym cieście zawijany drożdżowy makowiec Składniki: (na 2 mniejsze lub 1 większy makowiec) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka niebieskiego(...)misce wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, suchy mak i aromat migdałowy. Miksujemy składniki do połączenia (nie za długo). Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do naszej masy. Mieszamy składniki łyżką. Całość przekładamy do foremek lub 1 większej keksówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja dziś robiłam ciasto w dwóch

Słodkie okruszki
Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 144

ciasteczka. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia. Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. 2016-04-15 00:38:23 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)krople aromatu pomarańczowego Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Po czym zagniatamy ciasto ręką na jednolitą masę, tworzymy z niej kulę. Z ciasta odrywamy małe kawałki, lepimy z nich kulki i lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni

Słodkie okruszki
Gwiazda truskawkowo makowa 105

pyszne. Ciasto jest wilgotne.  Jako nadzienie użyłam truskawki z których zrobiłam dżem. Dodałam mak biały i wyszło pyszne połączenie. Kuchnia polska kojarzy mi się z ciastem drożdżowym i makowym. Postanowiłam połączyć te dwa smaki i wyszła  gwiazda. ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży szczypta soli 70 g cukru 2 żółtka 250 ml mleka(...)Drugi kawałek ciasta też wałkuję na drugim arkuszu do pieczenia na okrąg 26 cm. Przekładam  na blat na blaszce odwracając z papierem i zrywam go. Smaruję znowu 1/3 masy zostawiając brzegi wolne. Trzeci blat tak samo wałuję, przekładam na drugi, smaruję ostatnią częścią masy. Czwarty blat wałkuję i przekładam na trzeci. Biorę talerz o średnicy 25 cm przykładam

wesoła kuchnia
Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie 150

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika

Passions hobbies life
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 184

chleby bez ich dodatku. Chyba chwilowy przesyt... Ostatnim naszym zauroczeniem jest chleb orkiszowy z domieszką mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny(...)konieczne) Do misy miksera odważam wszystkie składniki, tj.mąki, sól, zakwasy i wodę i dokładnie mieszam. Całość mieszam tylko do połączenia składników, orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Masę chlebową rozdzielam do dwóch przesmarowanych delikatnie olejem foremek (gdy używamy form metalowych musimy je także wysypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, wyrównuję, można

Smaczne Zdrowe
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 125

tort makowy, który dziś króluje na blogu, pochodzi od mojej mamy, mistrzyni słodkości i od lat cieszy si ę  niemalejącym powodzeniem wśród naszych gości.  Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą  bez m ą ki a  przełożone  są  aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny(...)średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i  pieczemy ok. 35-45 minut

La grande e la piccola cuoca
Szybki piernik – najlepszy 176

ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy(...)zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość 2 miski z jajami oraz mlekiem, i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przez sitko przesiej mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz

nietylkopasta.pl
Szybki piernik – najlepszy 94

ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – tort czekoladowy z owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie SZYBKI PIERNIK Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej(...)zawartość miski w której jest miód i powidła śliwkowe, wymieszaj, podgrzewaj jeszcze minutę i zdejmij z ognia. Teraz dodaj zawartość drugiej miski z jajami oraz mlekiem i energicznie wymieszaj masę. Do gorącej masy przesiej przez sitko mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Ciasto jest gotowe. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej keksówki, i wstaw do nagrzanego już piekarnika. Picz

nietylkopasta.pl
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 328

bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy keks zajmuje tylko pół godziny. Tyle czasu w przedświątecznej gorączce na pewno uda Wam się wygospodarować. Zanim zaczniecie – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę keksówkę (używam klasycznej o wymiarach 25/12cm) smarujemy margaryną i wysypujemy(...)rozpędu zapomniałam swoich bakalii namoczyć – elegancko opadły na dno ;) W misce miksera miksujemy na wysokich obrotach całe jajka z cukrem – długo, namiętnie i do białości, masa musi być bardzo puszysta, mocno napowietrzona, a cały cukier rozpuszczony, zajmie to około 8-10 minut.   Partiami, stale miksując już na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę z makiem. Wlewamy, ciągle miksując, przestudzoną

Karo in the Kitchen
Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 141

być błyszcząca Do piany, ciągle miksując, dodać sok z cytryny, a następnie mąkę ziemniaczaną. Trzeba zwrócić uwagę, by mąka była bez grudek. Jeśli widać grudki, przesiać przez sitko. Wyłożyć masę na papier do pieczenia/podkładkę. Uformować z niej gniazdo/krater wulkanu o średnicy 20-22 cm z wgłębieniem w środku. Boki "gniazda/krateru" wygładzić łopatką, prowadząc ją z dołu w górę - powstanie(...)było trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo-kawowy Bananowce bez pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 200

Zapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 211

Zapraszam na pyszne, słodkie ciasto makowe z kokosem. Przełożone lekkim, przyjemnym, waniliowym kremem (nie czuć budyniu), plus powidła śliwkowe domowej roboty. Całość smakuje wyśmienicie. W tym cieście są aż 3 warstwy, więc zajmuje ono trochę czasu, ale uważam, że warto je przygotować. Moim domownikom bardzo smakowało polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER COLLECTIONS(...)Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać mąkę i proszkiem

Mała Cukierenka
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 251

wyrabiania. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto staje się wręcz gumowate. Gotowe ciasto jest dość rzadkie, dużo rzadsze niż np. przy chlebach żytnich, ale widoczne jest, że się lekko ciągnie. Gotową masę rozdzielamy do dwóch przygotowanych wcześniej form, u mnie silikonowe (delikatnie przesmarowane olejem kokosowym), metalowe musimy posmarować i dokładnie wysypać otrębami lub mąką. Ciasto ubijamy dokładnie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną(...)orkiszowy na dwóch zakwasach chleb 100% żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie chleb orkiszowo-gryczany, na dwóch zakwasach, mój zdecydowany faworyt, od lat chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z chrupiącą makową skórką chleb ziarno przy ziarnie, na zakwasie chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z mąką pełnoziarnistą i makiem chleb pszenno-żytni na zakwasie (jeden z niewielu u mnie

Smaczne Zdrowe
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 149

ciasto i pamieta jego rzeczywista nazwe?Gdy teraz po latach probowalam odtworzyc przepis i przeszukiwalam internet,natknelam sie na "cycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie(...)mleku z dodatkiem2 lyzek cukru i ostudzic.Miekkie maslo w temperaturze pokojowej utrzec z dwoma lyzkami cukru na jednolita,puszysta mase.Dodawac po 1 lyzce ostudzony budyn nie przerywajac ubijania,az masa bedzie pulchna i jednolita.Dodac alkohol.Reszta skladnikow:4 czubate lyzki dzemuokragle biszkopty wisnie namoczone w alkoholualkohol do nasaczenia (wisniowka,rum,spitytus)polewa czkoladoaw:150 g gorzkiej czekolady,5 lyzek mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawne pierogi z dynią, żurawiną i orzechami 72

zimowy obiad, serdecznie Wam polecam makowe pierogi z dynią, żurawiną i orzechami! A jeśli wolicie słodką wersję, pomińcie w nadzieniu zioła, cebulę oraz czasnek i doprawcie dynię z żurawiną odrobiną cynamonu i miodu - podawajcie ze śmietaną. Niech ten czas będzie wypełniony pysznym dobrem i rozkosznie rozpieszcza nasze wnętrza, wszak nie był to łatwy rok :) Makowe pierogi z dynią, żurawiną(...)cebuli - smaż przez 2-3min. 3. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem. 4. Przełóż cebulę z żurawiną no miski z pieczoną dynią i wymieszaj całość na jednolitą masę. 5. Dodaj posiekane orzechy i gałkę muszkatołową. 6. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli potrzeba. 7. Nadziewaj pierogi ostudzonym farszem. Karmelizowana cebulka: 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij

Kuchnia w Słońcu Skąpana