Marcepanowo makowy tort z konfiturą wiśniową. Marcepan zrobiłam sama, bo jest prosty do wykonania. Torcik jest lekki, i mocno migdałowy. Marcepan dodałam i do kremu i udekorowałam nim tort. Nie oderwiecie się od niego. biszkopt: 1/3 szklanki maku 1/2 szklanki migdałów zmielonych 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej(...)mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jak jest za mokry dodaję puder, jak się nie klei dodaję wody. Biszkopt
wesoła kuchniabyło za łatwo przygodę z ziemniakami i wódką zaczęliśmy od wizyty na polu. Odziani w kalosze, uzbrojeni w motyki ruszyliśmy na pole kopać kartofle. Gdy już ukopaliśmy cała masę kartofli wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni. Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus.... Przyszedł czas na obiad: szczawiowa, chrzanowa, babka ziemniaczana(...)również wykorzystanie zasobów in vitro ziemniaka na potrzeby prac badawczych m.in. w badaniach genetycznych, biochemicznych i fizjologicznych. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: ziemniaki z ogniska z pomoćką, brosaniki z cebulką, makowe kluski, kugiel warmiński, sasznie z twarogiem, pączki ziemniaczane, Wieczór umilały nam... ; * - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz
królestwo garówDawno nie było u mnie żadnego przepisu na ciasto, a to z tego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba
Fabryka pomysłówświęta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt(...)pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy (o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy. P.S. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyświęta Bożego Narodzenia to u nas tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe zwane makowcem japońskim, a to dlatego, że w składzie ma jabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt(...)pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy (o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy. P.S. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyŚwiąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach. Królować będą puszyste serniki , kruche szarlotki , rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO c zeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości! Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni. Dziś przybiegam z przepisem(...)minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C. PANNA COTTA MANGO: Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango. Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce. Warto poczekać! Jest przepyszny! CIEKAWOSTKA! Nie wiem czy wiecie, ale KSYLITOL to substancja słodząca
Ostra na Słodkokierować się swoimi smakami. Część z Was być może nie ma ochoty na kulinarne eksperymenty w czasie świąt, ale dlaczego nie? Może stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek 190 g mielonego maku 150 g wiórków(...)Krem kawowy: Kawę rozpuszczamy w mleku i całość podgrzewamy. Od razu po zagotowaniu zestawiamy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dalej ucieramy, do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy połowę gorącego mleka i miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do garnuszka zresztą mleka. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mielone migdały. Podgrzewamy, co chwilę mieszając. Kiedy pod powierzchnią
Ratunku obiadskładniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem(...)masła i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy
Słodkie okruszkiWeekend z makiem zakończyliśmy kruchymi ciasteczkami, tak dobrymi, że aż chciało się nimi dzielić. Z pomocą rękawa cukierniczego i tylki udało się wyczarować kształt ciastek jak
niecodziennikparyBabka pomarańczowa z makiem...Lekko wilgotna, mocno pomarańczowa.Z dodatkiem maku.Oblana słodkim syropem pomarańczowym.Oprószona startą skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:370 g mąki pszennej
Gospodyni Miejskaponiżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU]: Kolejne wspólne pieczenie, tym razem bez przepisu...każdy piecze co chce. Tzn.wszyscy pieczemy babkę...ale każdy piecze babka jaką chce...makową, pomarańczową, budyniową, jogurtową, itd. ważne, aby była to babka.. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście(...)migdałowym 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko
Grunt to przepis!warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a ciasto za każdym razem będzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto spokojnie można przekroić(...)przeciwnym razie możemy otrzymać produkt odwrotny - czyli masło i maślankę ;) - inaczej mówiąc krem się zważy i rozwarstwi. Kremówkę ubić na bardzo sztywno, łyżka po łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych
Poezja Smaków - blog kulinarnyproszku 11,5%, karmel 10% (substancja słodząca izolmat, kakao w proszku mocno odtłuszczone, aromaty), śmietana w proszku 9%, masło skoncentrowane, sól, emulgator – lecytyna słonecznikowa, wanilia Bourbon. Masa kakaowa min. 42%. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: 100g/513 kcal, tłuszcz – 38,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 24,3g, węglowodany – 47,1g w tym cukry – 8,6g, białko – 7,8g, sól(...)kakao a kawałki karmelu faktycznie byłyby karmelem mogłybyśmy ją wszystkim szczerze polecić. Niestety ta tabliczka naszych serc nie skradła jednak zanurzona w ciepłym budyniu całkiem przyjemnie go urozmaicała ;) Kokosowo-makowy budyń na mące konjak z dodatkiem czekolady Xucker Ocena: 3,5 pandy Zapraszamy do sklepu Zero Kalorii , gdzie możecie kupić wiele innych zdecydowanie lepszych produktów
Candy Pandas