masa makowa - 2519 przepisów (strona:143/168)

Piernik marchewkowy 270

święta królują pierniki, ciasta orzechowe, miodowe, makowe, keksy... Nie zawsze mamy czas przygotować wszystko, dlatego z pomocą przychodzi piernik marchewkowy! ;) Kilka chwil, garść składników i mamy gotowe pyszne wilgotne ciasto. Gwarantuję, że nikt nie pozna się, że w środku ukryliście marchewkę ;) Polecam szczególnie wszystkim zabieganym oraz tym, którzy twierdzą że nie mają ręki do wypieków. Oczywiście całej reszcie też! ;) Spróbujcie(...)pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy startą marchewkę, miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy

Czerwona Porzeczka
Tort makowy z kremem marcepanowym 162

marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki(...)Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu. Przygotowanie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz go jedną trzecią syropu pomarańczowego i wyłóż część kremu. Przykryj kolejnym

Food Square
Ciasto Delicja 745

się doczekał. Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę ciasta , powiedziałabym, że tylko okazjonalnie.  Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki(...)szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje.  Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 162

nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka - 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)olejki zapachowe odstawić na chwilkę aż napęcznieje i lekko przy stygnie  dodać białka i dobrze wymieszać 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę Rozwałkować w prostokąt ,wyłożyć połowę masy  zwinąć roladę Roladę pokroić na plastry ok 3 cm każdy plaster przekręcić w ósemkę  położyć na wysmarowaną blachę tak samo zrobić z drugą częścią ciasta i nadzienia  piec

W królestwie smaków Beaty
Makowa pokusa 214

minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa: 6 białek   szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 200 g wiórek kokosowych Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu(...)Żółtka ubijamy z cukrem do białości, wsypujemy mąki i kawę i mieszamy całość dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i wlewamy mieszankę jajeczną. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu. Dodatkowo: słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy) tabliczka czekolady mlecznej

Cynamonowe szczęście
Ciasto Pijana Chmurka 741

mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem(...)szklanki cukru pudru pół szklanki maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Składniki na krem: 500 ml mleka 3,2% 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto makowo - budyniowe 1009

roku na Święta zamiast tradycyjnego makowca upiekłam ciasto makowe przełożone kremem budyniowym. Co prawda makowca nie da się zastąpić, jednak ciasto okazało się delikatne i bardzo smaczne. Niektóre kawałki udekorowałam cząstkami filetu z pomarańczy i grejpfruta, co nadało ciastu ciekawego smaku. foremka 23 x 33 cmCiasto:5 jajek, szklanka mielonego maku (użyłam Back Mit), 3/4 szklanki mąki(...)budynie śmietankowe, 3/4 szklanki cukru.W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy

Z miłości do słodkości
Makowa rolada biszkoptowa 126

Makowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym(...)inny ciemny   cukier puder do posypania Wykonanie:  piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i porcjami wymieszać z ubitymi żółtkami, następnie mak. Na końcu ostrożnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubite białka biszkopt równomiernie rozsmarować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe brioche 206

Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC(...)kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój na krążki grubości 2 cm i ułóż w muffinkowej blaszce posmarowanej tłuszczem. Piecz brioche w nagrzanym piekarniku

codojedzenia
Babka z makiem 186

Babka z makiem to kolejna propozycja ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak. Babka nie jest ani tak ciężka, jak

Smakołyki Bereniki
Ciasto makowe z malinami i kremem/Makowa Panienka 186

proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami.  Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :)  Gorąco polecam Wam to ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO MAKOWE -5 białek -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu) -3/4 szkl mąki pszennej(...)KREM Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.  Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.  Wylewamy ją na gotujace się mleko i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.  I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik malinowo makowy 276

lubi mocno słodkie ciasta może dodać cukru do sera. Ja tego nie zrobiłam bo same galaretki są już słodkie. Prosty do zrobienia i każdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego sernik malinowy: 1 kg serka homogenizowanego 350 g malin(...)żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam do misy, dodaję, wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wstawiam do lodówki. Galaretki przezroczyste rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt wylewam lekko tężejący sernik

wesoła kuchnia
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4240

Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie

Mała Cukierenka
Rolada makowa z kremem budyniowym 128

Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier(...)budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć, posmarować kremem budyniowym i ponownie zwinąć w rulon. Roladę posmarować miodem i posypać wiórkami czekoladowymi Odstawić w chłodne miejsce

Kuchnia Danusi