Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna(...)części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimną dowolnie
Wanilia i Kardamonpieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. 4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM . Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką(...)około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe). 15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę. 16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem
Mała Cukierenkaorzechów włoskich (do posypania wierzchu) "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy. W osobnym naczyniu(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch
Słodka Stronamakowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche
Ala piecze i gotujeżurawina suszone śliwki pokrojone w paseczki suszone grzyby/pieczarki (grzyby suszone namoczone, następnie pokrojone i przesmażone na patelni, na której szkliła się cebula) papryczki ostre (pokrojone a następnie zblendowane z masą pasztetową) orzechy Przygotowanie: Mięso oczyścić (z podgardla usunąć ewentualne gruczoły), pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe(...)odcedzić. Cebulę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na złoto. Ugotowane mięso, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej, konsystencji budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem
Kocham..lubię..gotuję..cały czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła(...)zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje rozprowadzamy z gorącym mlekiem. Ostudzone mleko wlewamy do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy
kgwjanczewoSerniczki, które przygotujecie w kilka chwil :) Z dodatkiem makowych ziarenek, uzupełnione żurawinową konfiturą, smakują wybornie :) Moje to sama masa serowa, bez spodu, na takie akurat mieliśmy ochotę :) Może i Wy się skusicie? Polecam! Składniki: (9 sztuk) 500 g kremowego twarogu 7 łyżek cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 3-4 łyżki suchego maku kilka kropel ekstraktu waniliowego
Domowa cukiernia Ewydelicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego(...)masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Makowa
PatiGotujesoli kilka kropel esencji waniliowej roztrzepane jajko do posmarowania chałki Nadzienie serowe: 100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej(...)wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm. Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce. Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się
Gotowanie...to proste !Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Miksując dosypywać porcjami cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wsypać mak i wymieszać. Masę wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30 min w 160 stopniach. Galaretka arbuzowa
Ala piecze i gotujeBISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix białe 1 śmietan fix o smaku truskawkowym masa(...)mikserem delikatnie miksujemy Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą
Gotuję Testujęwszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze
W garach u Gosi