masa makowa - 2519 przepisów (strona:119/168)

Tort makowy 171

rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki(...)stanie się jasna i puszysta.Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z pomarańczy ciągle ucierając.Na końcu dorzucić bakalie. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat  makowego biszkoptu, skropić  go ponczem i posmarować  masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować

Gosia gotuje
Ciasto Kopciuszek 398

Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem. Budyń rozrobić w szklance z mlekiem i wlać na gotujące się mleko,stale mieszając(...)wlać na ciasto. Składanie ciasta Uwaga: Biszkopty wyrosły mi bardzo wysokie i przecięłam je na dwie części. Do ciasta wykorzystałam jedną część jasnego i jedną część makowego. Resztę zamroziłam Biszkopt jasny Masa śmietanowa Biszkopt z makiem Masa budyniowa Herbatniki polewa

O kuchni z uczuciem
Pijak adwokatowy 262

składnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany

Mix smaku
Cycki murzynki 22281

śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam!  Cycki murzynki  PRZEPIS{blacha: 25x30 cm}Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem(...)przepisu na opakowaniu z 0,5 szkl. cukru. Plasterki ananasów pokroić w drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Luksusowy z masą orzechową 185

pianę i dodaję po łyżce masę z orzechami.  Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą  i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą

Ciasteczkowy Potwór
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 215

sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.   Ciasto makowe: 25dag maku 3  jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny(...)mleczna kilka łyżek mleka Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 185

Dodać mąkę i zmiksować. Następnie dolać połowę wrzącego mleka i miksować na najwyższych obrotach.  Zahartowaną mase jajeczną wlać do pozostałego mleka i gotowac, ciągle mieszając do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze około 1 minuty i odstawić. Krem odstawić do wystudzenia w temp, pokojowej, Wcześniej przykrywamy go folią spożywcza aby nie pojawił się kożuch.  Następnie masło utrzeć(...)posmarowania wierzchu i boków tortu.  Na podkładce układamy kolejno;  Blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo makowy (2 część), blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (3 część), blat bezowy, krem makowo kawowy (4częsc), blat biszkoptu, poncz.  Odłożoną masą smarujemy tort, nast ępnie posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Marchewkowa Bajka 225

szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag, 7 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki tortowej pszennej Młynomag, 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie(...)się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównuję. Przykrywam biszkoptem makowym. 4. Mus marchewkowy: Sok przelewam do garnka i zagotowuję. Do gorącego soku wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort makowy z kwaśną śmietaną 194

średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 170 st. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mieszaninę makową, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka. W dwóch partiach dodać do ciasta makowego(...)pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzoną masę budyniową (mączną). Następnie powoli dodawać kwaśnej śmietany, cały czas ucierając. Ważne! Śmietana musi mieć również temperaturę pokojową, inaczej może dojść do zważenia kremu. Krem po włożeniu do lodówki twardnieje. Dla aromatu można dodatkowo dodac parę kropel olejku migdałowego. Przełożenie: I placek makowy - 1/3 słoiczka dżemu - 1/3 kremu - II placek makowy

My sweet a life
Ciasto "Pijak" 398

dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką(...)gotować energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń.Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem.50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie..Polewa czekoladowa

Słodka Strona
Torcik makowy 267

było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany(...)długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna)- masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty- kilka łyżek wody wymieszać z aromatem migdałowym - ułożyć na talerzu jeden z blatów (jeśli biszkopt wyrósł trochę nierówno, można górny

Smakołyki Bereniki
Ciasto pijak ze śliwkami 221

stopni piekarnika i piec około 25 minut ( do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo - kokosowy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.  Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym.  Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować

Nie tylko w kuchni
Ciasto kokosowo-makowe z kremem kajmakowym 119

Składniki na biszkopt jajka, 5 szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na placek kokosowo-makowy białka jajek, 5 szt mak, 1/2 szkl wiórki kokosowe, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl Składniki na krem masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 200g kaszka manna błyskawiczna, 2 łyżki mleko, 250ml Składniki na posypkę wiórki kokosowe, 100g margaryna, 2 łyżki cukier, 2 łyżki(...)Gotujemy 2 minuty na małym ogniu, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku. Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki. Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos

Gotowanie moimi oczami

Proponowane wyszukiwania