masa makowa - 2519 przepisów (strona:123/168)

Owsianek mak beza-cytryna 143

masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników 6. Masę przełożyć do brytfanny Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi. Beza makowa(...)łyżeczce cukier  do całkowitego połączenia się masy, do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i perłowa. 3. Dodać po łyżeczce mąkę ziemniaczaną i pod sam koniec sok z cytryny. 4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą. 5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach

KreatywnePiny
Cudo malinowo - makowe 321

masa malinowaMaliny miksujemy z cukrem, przelewamy do garnka i  gotujemy na małym ogniu. Galaretki mieszamy w 1 szklance wody i dodajemy do mieszanki malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy.Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności:biszkopt makowy

Niezły Młynek
Makowa panienka 201

pożałujecie. Osobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka(...)gotujące się mleko i intensywnie mieszając, gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na jasną masę. Do utartego dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do połączenia. Przygotowany krem wykładamy na jeden blat makowy, rozprowadzamy. Przykrywamy pozostałym blatem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody, stawiamy na palniku. Na garnek z wodą wkładamy drugi, pamiętając

Smaki Na Talerzu
Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 74

wszystkich i na każdą okazję,  ale to wypiek dla lubujących się w nieoczywistych połączeniach.  Miękki biszkopt z domieszką maku i dwie masy. Jedna subtelnie pomarańczowa i lekka. Druga kremowa, kajmakowa z intensywnym makowym akcentem. Delikatność przełamana wyraźnym konkretem. Tort wyszukany w smaku,  jednak oprawa którą mu nadałam, najprostsza z możliwych. Widoczne z zewnątrz warstwy zachęcają, by wkrajać

Kronika Piekarnika
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 195

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła...... Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień  Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto : 2 szklanki czubate mąki orkiszowej(...)brązowego 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 1 kg winnych jabłek (po obraniu) 4 łyżki cukru 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie

Wanilia i Kardamon
Rolada makowa z kremem cytrynowym 235

cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, która jest nowością na rynku. Rolada makowa z kremem cytrynowym Drukuj

Marta Gotuje
Kruche ciasto 156

zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego

Luźna Kuchnia
Babka z białek w makowe kleksy 159

Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna(...)części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam.  Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy. Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Całkiem zimną dowolnie

Wanilia i Kardamon
Ciasto EUFORIA czekoladowe z makiem i krówką 383

pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. 4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM . Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką(...)około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe). 15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać. Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę. 16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem

Mała Cukierenka
"Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową (Seromak) 393

orzechów włoskich (do posypania wierzchu)   "Wspaniały" - Ciasto Siostry Anastazji z Warstwą Serową, Makową i Orzechową - Sposób przygotowania: Warstwa Makowa: Mak sparzamy, a następnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mak, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, miód oraz kilka kropel olejku migdałowego i mieszamy. W osobnym naczyniu(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Następnie dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do całości - delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę ok. 20 x 30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Na dno formy wykładamy warstwę makową, następnie warstwę serową, a na wierzch

Słodka Strona
Boże Narodzenie 453

makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche

Ala piecze i gotuje
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 70

żurawina suszone śliwki pokrojone w paseczki suszone grzyby/pieczarki (grzyby suszone namoczone, następnie pokrojone i przesmażone na patelni, na której szkliła się cebula) papryczki ostre (pokrojone a następnie zblendowane z masą pasztetową) orzechy Przygotowanie: Mięso oczyścić (z podgardla usunąć ewentualne gruczoły), pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe(...)odcedzić. Cebulę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na złoto. Ugotowane mięso, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej, konsystencji budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem

Kocham..lubię..gotuję..
Przysmak Magdy 42698

cały czas ubijając. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Pieczemy dwa biszkopty na wysmarowanej tłuszczem pergaminie. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła(...)zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje rozprowadzamy z gorącym mlekiem. Ostudzone mleko wlewamy do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy

kgwjanczewo
Makowe serniczki z konfiturą żurawinową 154

Serniczki, które przygotujecie w kilka chwil :) Z dodatkiem makowych ziarenek, uzupełnione żurawinową konfiturą, smakują wybornie :) Moje to sama masa serowa, bez spodu, na takie akurat mieliśmy ochotę :) Może i Wy się skusicie? Polecam! Składniki: (9 sztuk) 500 g kremowego twarogu 7 łyżek cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 3-4 łyżki suchego maku kilka kropel ekstraktu waniliowego

Domowa cukiernia Ewy