delicja jest wyjątkowo smaczna i wbrew moim obawą mak wcale nie przeszkadza Makowa delicja Składniki: Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 70 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego płaskie pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku Masa kawowa: 400 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze słodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego(...)masa się nie zwarzyła. Do chłodnej kawy z żelatyną dodajemy 2-3 łyżki masy i adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Makowa
PatiGotujesoli kilka kropel esencji waniliowej roztrzepane jajko do posmarowania chałki Nadzienie serowe: 100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej(...)wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm. Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce. Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się
Gotowanie...to proste !Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 3 łyżki maku Galaretka arbuzowa: 600 g czerwonego dojrzałego arbuza 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 30% 2 kopiaste łyżki cukru pudru(...)wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Miksując dosypywać porcjami cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wsypać mak i wymieszać. Masę wylać na blachę 24*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30 min w 160 stopniach. Galaretka arbuzowa
Ala piecze i gotujeBISZKOPT ZWYKŁY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT MAKOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 kopiata łyżka maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 1 l śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix białe 1 śmietan fix o smaku truskawkowym masa(...)mikserem delikatnie miksujemy Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą
Gotuję Testujęwszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram czekolada mleczna 180-200ml śmietanka kremówka Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze
W garach u Gosimakiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć najlepiej za pomocą szpatułki. Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na koniec masę wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościNastępnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego maku Białka ubijamy na sztywną(...)migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram. Odlewamy szklankę mleka. Resztę zagotowujemy. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy budyń, żółtka, cukier, obie mąki i aromat. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną masę i gotujemy ciągle mieszając, gdyż UWAGA budyń łatwo się przypala. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie miksujemy masło i dodajemy po łyżce budyniu, nie może być nawet letni gdyż się zważy
Moje Słodkie Piekiełkospódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny kwaskowatości, dzięki(...)masę. Wlewamy strużką na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Nakrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie całkowicie zimny, miksujemy miękkie masło na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu – aż do wykończenia. Blat przekrawamy na dwie części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy
Poezja smakuTort Makowy z Wiśniami – Bardzo smaczny, kremowy tort wiśniowy z makiem. Dobrze nasączony, waniliowy, delikatny, pyszny. Wygląda wspaniale. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko pamiętajmy, żeby masa budyniowa była w temperaturze pokojowej. Do wiśni nie dodajmy całej galaretki, aby żelka wiśniowa nie była za twarda. Tort moim gościom bardzo smakował. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam(...)Tort Makowy z Wiśniami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą
Mała Cukierenkacytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec(...)żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę ciasta oprószyć cukrem pudrem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego Artykuł Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym
UgotujmyTo.plpewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem Składniki na blaty makowe: forma o wymiarach 26×30 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki(...)ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę ciasta oprószyć cukrem pudrem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego Post Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl